Milyen állampapírt vennél, ha 1, vagy ha 5 évig nem lenne szükséged a lekötött pénzre?
18 ne bohóckodj már, leírtam ezt a kérdésben:
"vagy ha 5 évig nem lenne szükséged a lekötött pénzre"
erre te írsz egy ilyet:
"eleve elképzelhetetlen, hogy 5 évig ne legyen szükségem pénzre"
...majd még megfűszerezed a kamatadóval. Hagyjuk már egymást légyszi.
Azt, hogy 5 évvel ezelőtt mostanáig mi volt a legjobb befektetés, utólag már mindenki tudhatja.
Azt, hogy a következő 5 évre mi lesz a legjobb, senki.
Ha valaki 440-es árfolyamon dollárt vett arra hivatkozva, hogy mindig emelkedni fog az árfolyam, most nem biztos, hogy boldog.
De hogy a kérdésre reagáljak:
Ha egy évig nem kellene a pénz, mindenképp diszkont kincstárjegyet vennék. Kicsit kevesebbet hoz, mint az új PMÁP, cserébe kiszámíthatóbb, nem kell idő előtt visszaváltani.
Sajnos az 5 éves állampapírból gyorsan csináltak 7 éveset, és ez várhatóan tovább fog nőni. Ha öt év múlva mindenképpen kell a pénz, el lehet gondolkodni a 4 éves PMÁP-on is, de négy év alatt a a névérték 3%-ával kevesebb kamatot fizet, tehát ha a most 1%-os visszaváltási díjat felvinnék 2-3 %-ra, még akkor is jobban megéri a hosszabb. Ha pedig meg tudod tartani a lejáratig, még jobban megéri.
Talán még egy-két napig lehet venni a 2029-ben lejáró PMÁP-ból, a rövidebb futamidő miatt én még inkább ebből vennék.
De szerintem a PEMÁP is jó választás, nyárig nagyon kevés kamatot fizet, de nem kell félni az elszálló árfolyamtól.
Nekem most vegyesen van PEMÁP, PMÁP és DKJ.
Mit vered magad kérdező? Ha nem ástad bele magad a témába, akkor nehogy már oktasd a válaszolókat.
Itt gyk-n érdekes módon mindenki annyira ajánlja az állampapírokat, normális facebook csoportokban, meg ahol névvel arccal írnak emberek, látod, hogy milyen végzettségük van, érdekes módon a gazdagabb, iskolázottabb emberek mindig negatívan írnak róla.
Ez tipik a prolik befektetése, jobb, mint egy banki megtakarítási számla, csak nehogy azt hidd már megbáeki is, hogy a valós inflációt követi. Én a bekamuzott adatokban nem hiszek, volt már példa arra, hogy baromság a statisztika.
Jobbak nexon stakelik az eurot meg a dollárt, meg valutában tartják a pénzüket. Annyiban igaza van annak, aki írta, hogy a valuta azért hosszútávon mindig erősebb, mint a forintmegtakarítás, erre ott vannak a grafikonok.
"Jobbak nexon stakelik az eurot meg a dollárt, meg valutában tartják a pénzüket."
Egyszerű falusi, gazdasági ügyekhez szó szerint semmit nem értő nagymamám tartotta a kis spórolt pénzét annó német márkában. De a valuta az nem "proli befektetés" ááá dehogy. 😂😂😂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!