Az Államkincstárnál vezetett számlán lévő pénz korlátlanul garantált, nem?
Az ÁKK-nál levő pénzeszközöknél nincs közvetítő bank, akinél egy alkalmazott elsikkaszthatná a kötvényt, vagy más módon eltünhetne a papír. Az OBA ezek ellen véd, úgyhogy itt nincs szükség OBA-ra.
A visszafizetésért és a papírok megőrzésért ugyanaz az intézmény, az állam vállal törvényi garanciát. És ennek nincs felső határa.
Államcsőd esetén fut6sz a pénzed után, ha államkötvénybe, kincstárjegybe fekteted a megtakarításod. Ezzel a korláttal számolnod kell.
Bizonyosság itt sincs, csak a valószínűség mértékében van különbség. ( államcsőd és piaci szolgáltató csődje közti különbség)
@ 3:
2-es vagyok. Helyesen írtad, nem cáfoltam én sem: az OBA-nak nincs köze az állam kötelezettségvállalásához, tehát nem vehető igénybe pl. államcsőd esetén.
De az is igaz, hogy az állami szuverén kockázatú befektetés, és a magántulajdonú pénzügyi szolgáltató intézmények piaci kockázata között a valószínűségnek van komoly szerepe.
100 % bizonyosságot az állami kötelezettségvállalás sem jelent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!