Megéri az új PMÁP-ba fektetni,úgy hogy nem várom meg a futamidő végét, hanem pl.1-2-3 év múlva visszaváltom? Vagy melyik állampapír? Jobb ötlet? Kevés pénz, tőzsde, bitcoin nem.
Összehasonlítod az így elérhető hozamot az azonos lejáratú pmáp sorozatok hozamával. Ha magasabb szám jön ki, akkor megéri. Ha alacsonyabb, akkor nem. Az 1-2 éves távon fix kamatozású állampapírokkal tudsz összehasonlítást végezni, mert a pmáp kamatai ilyen időtávra előreláthatók (fixnek tekinthetők).
Példa hozamszámításra excelben egy D230519 diszkont kincstárjegyre, amiből 100 névértéket ma 95-ért vehetsz meg
Sor/oszlop | A | B |
1 | dátum | pénzforgalom |
2 | 2022.12.19 | -95 |
3 | 2023.05.19 | 100 |
Egy cellába beírod, hogy =XIRR(A2:A3;B2:B3)
És kiadja hogy mekkora a hozam (0,132 azaz 13,2%)
Ugyanezt megcsinálod a pmápra is úgy hogy eladod 05.19-én és ha kisebb szám jön ki akkor inkább ezt a DKJ-t vedd meg.
Én ezt csinálom évek óta.
Berakom a pénzt az éppen kapható legjobb állampapírba, ez most a PMáP, aztán ha kell belőle, akkor eladom egy részét.
Eddig mindig "megérte".
Ha mégse kell a pénz, akkor ott marad és kamatozik, nem kell azon agyalni, hogy akkor 1 év után hova kössem le megint.
Igen, vissza tudod váltani idő előtt, de ennek van egy költsége. Ez talán most 1% körül van. Ez nyilván nem sok, mivel 10%+ feletti a hozam évente.
(De ezt a költséget az állam akármikor megváltoztathatja ha olyan helyzetbe kerül, ha azt mondja, hogy holnaptól 5%, vagy 10%, akkor annyi.)
Igen, szerintem az inflációkövető 6 éves PMÁP a legjobb. Minden időtávra. Még 4 évre is jobb lehet a 6 éves, mint a 4 éves az 1% bünti költség mellett.
Idő előtt felvétel esetén 1% a büntiköltség, de 12% infláció felett havi szinten fizet több, mint 1%-ot a papír, szóval kvázi 1 havi kamatot reszkírozol, így már 2 hónapra is nagyon megéri a PMÁP.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!