A diszkont kincstárjegy olyan mint egy részvény, amit lejáratkor egyszer csak megvásáeol az állam?
Nem vettem még ilyet, ezért kíváncsi vagyok.
Most akkor úgy működik a diszkont kincstárjegy, hogy:
1. veszek egyet az államtól/magánszemélytől a bankomon keresztül, a névértéknél alacsonyabb árfolyamon.
2. mikor nálam van, eladhatom másnak a futamidő alatt.
3. a lejáratkor akinél épp van a papír, automatikusan megkapja a névértéket a számlájára pénzként. Vagy el kell adni a lejáratkor?
Így van, vagy valamit rosszul tudok?
"A diszkont kincstárjegy olyan mint egy részvény"
Semmi köze a kettőnek egymáshoz.
A részvény tulajdonjogot ad.
A DKJ egy tartozás. Az állam vállalja, hogy ha te adsz neki X-et, akkor ő ad neked egy későbbi időpontban Y-t.
Amúgy igen így működik, hogy írod.
Megveszed a névértékénél alacsonyabb áron, aztán vagy tartod lejáratig, akkor automatikusan kifizetésre kerül vagy lejárat előtt eladod.
A DKJ úgy működik, ahogy leírtad, az állam a végén kifizeti a névértéket a kötvénytulajdonosnak.
Ezek szerint a részvényt nem érted. Ott megveszel egy részt egy vállalatból, amelynek arányos jövőbeli profitjaira jogosult vagy. Ezeket osztalék formájában fizeti ki a vállalat, vagy a részvény eladásán keresztül realizálod. Nem tudod mennyi lesz a profit a jövőben, emiatt nem tudni, mennyit fog érni később a vállalat, tehát a részvény kockázatos befektetés mert sokféle kimenetele lehet. A DKJnak pontosan tudod, hogy milyen és mekkora kifizetése várható, lényegében egyféle lehet a nagyon valószínű kimenetel, kockázatmentes.
Köszönöm a 2-nek és 3-nak, ment a zöld. A részvényt tényleg nem fejtettem ki, úgy értettem hogy dkj-val is lehet kereskedni mint a részvénnyel - a többi teljesen más.
#1 légyszi kifejted bővebben a rápurcizást?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!