Hogyan alakulnak számszakilag a kamatok az új, kétéves "KINCSTÁRI TAKARÉKJEGY II." elnevezésű államkötvény lejárat vége előtti visszaváltása esetén, és hogyan adódik a 7,24%-os "elérhető éves hozam(EHM)" érték a lejáratkor történő visszaváltáskor?
A hirdetmény szerinti kamat %-ok és kamatperiódusok az alábbi linken olvashatók.
Pl. 1db 100 000,- Ft címletű KINCSTÁRI TAKARÉKJEGY II. elnevezésű államkötvény esetén.
- Jó számoltam, ha a számításom szerint az alábbiak szerint adódnak a kamatok?
- Hogyan jön ki a hirdetmény szerinti 7,24%-os EHM a 24. hónap utáni visszaváltásra?
Beváltás_____Kamat
hónapja_______[Ft]
------------------
1-3.___________0,-
4.__________1438,-
5.__________1967,-
6.__________2521,-
...
11._________5667,-
12._________6371,-
13._________7100,-
...
19.________10650,-
20.________11479,-
...
24.________13896,-
25.________15000,-
Az EHM=7,24% mibenlétére a kérdés beküldése után rájöttem.
Kétéves futamidő lévén a 100eFt-ra kapott 15eFt kamatösszeget éves szintre visszavetítve adódik a 7,24%.
(Így jár az ember fia/lánya, ha előbb kérdez, mint gondolkodik.)
Már csak az a kérdés, hogy a lejárat előtti visszaváltásokra jól kalkuláltam-e a kamatokat.
Köszönöm a választ, de elsősorban a számításom helyességével kapcsolatban szerettem volna visszajelzést kapni.
Amúgy meg szerintem mindegy hol veszem az állampapírt, mert a hozamait tekintve ugyanannyit fizet. Eltérés csak abban lehet, hogy az egyes kereskedők milyen esetleges egyéb plusz költségekkel (értékpapír számla, ...) forgalmazzák a papírt.
Olyan tuti nem lehet, hogy ugyanaz a papír a postától véve csak két év alatt hoz annyit, mint máshol egy év alatt.
Durva is lenne. :)
Azt nem vitatom, hogy lehet olyan más befektetési forma, ami egységnyi idő alatt kétszer annyi hozamot termel, mint a KTJ II, de az biztosan nem állampapír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!