Melyik banknál érdemes lakáshitelt felvenni?
Szeretnénk lakáshitelt felvenni jövőre, hogy saját ingatlanba tudjunk költözni.
10 millió forintra gondoltunk maximum, 10 évre. Mi az OTP-nél bankolunk mind a ketten, de érdekelne, hogy akik esetleg máshol bankolnak és most intéznek hitelt, mi merre mennyi? Csak tájékozódás jelleggel. :)
Van olyan opció, hogy fix kamatozású a hitel, de hamarabb kipörgethetem, ha a pénztárcám engedi?
Az OTP hitel szempontjából nem biztos, hogy a legjobb, de természetesen kérjetek kalkulációt, mert egy régi ügyfélnek azért szoktak adni kedvezményeket.
Bankmonitoron megnézitek, melyik az a 3 bank, ami a legjobbat ajánlja, aztán menjetek be konkrét kalkulációra, aztán majd eldöntitek.
Ott kell felvenni, ahol a legolcsóbb. Nem érdekes, hogy most hol bankolsz.
Bankmonitor kalkulátorával megnézed, ami elöl van ahhoz meg bemész személyesen. Ha kicsi a különbség, akkor meg személyes preferencia alapján döntesz.
Igen, minden banknál lehet előtörleszteni, ez törvényi kötelezettség, de az első 3-5 évben büntetik. Nem éri meg a banknak úgy hitelezni, hogyha 1-2 év múlva megszűnik a szerződés.
Az egyik kollégám azt mondta, hogy nekik fix a hitelük és a jelenlegi helyzetbe megduplázódott a törlesztőjük 100ezer Ft-ról 200ezer Ft-ra. Én még ehhez nagyon zöldfülű vagyok, így nem teljesen értem hogy lehetséges ez? Valaki lenne kedves elmagyarázni dióhéjban?
Szeretnénk elmenni a párommal személyesen egy bankhoz és ott minden kérdést átrágni, de jobb ha van egy alaptudásunk, úgy talán kevésbé vesznek hülyére.
#7: Az a kollégád pénzügyi analfabéta.
A fix hitel azért fix, mert nem változik sem a kamat, sem a havi törlesztőrészlet. Ha neki változott, akkor az nem fix hitel.
Van végig fix hitel, ott soha nem változik a kamat, sem a törlesztő. Ilyet mondjuk túl hosszú futamidőre nem adnak.
Van 1, 2, 5, 10 éves kamatperiódusú hitel, ahol az adott kamatperiódusban nem változik a törlesztő, de az új kamatperiódusban igen, tehát mondjuk 5 évente.
Kollégád nem mond igazat. Egyrészt a fix hitel esetén csak akkor változhat a törlesztő, ha épp forduló van. Szerződéstől függöen 5-10-20 év után. A fix törlesztőjű hitelek törlesztője alapból magasabb, mint a változóé ezért ha van is ugrás, az nem nagy. A változó hiteleknél nőnek a törlesztők de nem 100%-al, még 1 számjegyű a változás.
Amit én csináltam, amikor hitelt vettem fel. Bementem 4 bankba és mindenhol kértem személyreszabott kalkulációt. Nekem akkor az OTP adta a legjobbat.
Az OTP híresen rossz kamat szempontjából.
Ha fix a törlesztő, az nem változik. Hacsak nem az van, mint nálunk. 5 éves kamatperiódus van nálunk, vagyis addig fix, ez pont most járt le. De nem duplázódott a törlesztőnk, csak 1,5-szeres szorzó került be, szóval most kb. a törlesztő részlet 1/3-ada tőketartozást csökkent, 2/3-ada kamat.
Érdemes hosszú időre felvenni. Mondjuk 30 évre 10 év fixálással és a 10 év alatt elő- és végtörlesztgetni. Olcsóbb, mint megfizetni a teljes összegre a kamatokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!