Az állampapírt lejárat előtt is visszaváltja az Államkincstár?
Valahol mintha olvastam volna, hogy nem köteles rá.
Szeretnék vásárolni (euró) állampapírt, de ha esetleg a 6 éves lejárat előtt szükségem lenne a pénzre akkor visszatudnám váltani?
Ezek nem visszaváltható papírok. Nincs rá szerződéses garancia, hogy visszaváltják.
Jelenleg van rá napi árfolyamjegyzés, ezért eladható az állampapír.
Bármikor egyoldalúan módosíthatják a díjat, vagy elvben teljesen be is szüntethetik az árfolyamjegyzést.
Nem váltja vissza, de visszavásárolja.
Nem köteles rá, de a bizalmat megingatná, ha nem lenne állandó visszavásárlási ajánlat. Az árfolyam, ami a változó kamatozásúaknál mostanában 99% (PEMÁP-ra nem ellenőriztem, nézz utána, ha érdekel), viszont romolhat.
És emellett, bár egy kissé bonyolult, mivel nincs tőzsdére bevezetve, eladhatod másik magánszemélynek.
4-es szerintem nem értette a kérdést.
A többieknek köszönöm.
4-es, a visszaváltás megtagadása nem rendíti meg a bizalmat az államban, mert a kötvény arról szól, hogy az állam a kamatokat fizeti, és LEJÁRATKOR törleszti a tőkét.
Ahogyan a bank sem kérheti a hitel törlesztését az adóstól lejárat előtt… ha az adós megtagadja a lejárat előtt a hitel visszafizetését az nem rendíti meg a hitelezők bizalmát benne, csak az, ha a szerződés szerinti törlesztést nem teljesíti. Óriási különbség.
Az állam úgy indít egy bizonyos állampapírt, hogy igény szerint egy ideig folyamatosan visszavásárolja. Ha ez egy idő mulva hirtelen megszűnik, akkor azok, akik nem 100%-ig biztosak benne, hogy lejáratig tudják nélkülözni a pénzt, a továbbiakban nem fognak vásárolni az adott típusú papírból. És a hasonlókból.
Ez az állam számára a kölcsönajánlatok beszűkülését jelentené. Ilyen szempontból történik a befektetők részéről a papír használhatóságának csökkenése. Ezt nevezhetjük bizalomvesztésnek, vagy ha nem akarjuk, ne nevezzük annak. A lényeg, hogy ez nem áll az állam érdekében.
Az igazságosztó MÁK portás.
(Reméljük ennél felelősségteljesebb pozícióban nincsenek ott szövegértési hiányosságokkal)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!