Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Az állampapírt lejárat előtt...

Az állampapírt lejárat előtt is visszaváltja az Államkincstár?

Figyelt kérdés

Valahol mintha olvastam volna, hogy nem köteles rá.

Szeretnék vásárolni (euró) állampapírt, de ha esetleg a 6 éves lejárat előtt szükségem lenne a pénzre akkor visszatudnám váltani?

2022. aug. 15. 11:35
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
76%
Nincs garancia a lejárat előtti visszaváltásra.
2022. aug. 15. 11:39
 2/11 anonim ***** válasza:
70%

Ezek nem visszaváltható papírok. Nincs rá szerződéses garancia, hogy visszaváltják.

Jelenleg van rá napi árfolyamjegyzés, ezért eladható az állampapír.

Bármikor egyoldalúan módosíthatják a díjat, vagy elvben teljesen be is szüntethetik az árfolyamjegyzést.

2022. aug. 15. 11:40
 3/11 krwkco ***** válasza:
86%

Nem váltja vissza, de visszavásárolja.

Nem köteles rá, de a bizalmat megingatná, ha nem lenne állandó visszavásárlási ajánlat. Az árfolyam, ami a változó kamatozásúaknál mostanában 99% (PEMÁP-ra nem ellenőriztem, nézz utána, ha érdekel), viszont romolhat.

És emellett, bár egy kissé bonyolult, mivel nincs tőzsdére bevezetve, eladhatod másik magánszemélynek.

2022. aug. 15. 13:15
 4/11 anonim ***** válasza:
71%
Ha nem vásárolná vissza az állam, akkor senki se venne többé állampapírt, mert maga az állam megbízhatatlan lenne. Ezt semelyik állam nem merné meglépni.
2022. aug. 15. 14:42
 5/11 A kérdező kommentje:

4-es szerintem nem értette a kérdést.

A többieknek köszönöm.

2022. aug. 15. 14:45
 6/11 anonim ***** válasza:
35%
5-ös a többiek válaszára reagáltam, akik azt írták, hogy az állam nem köteles visszavásárolni. Nem köteles, de nem meri megtenni, h nem vásárolja vissza. 4es voltam, kérem a plusszomat.
2022. aug. 15. 14:54
 7/11 anonim ***** válasza:
86%

4-es, a visszaváltás megtagadása nem rendíti meg a bizalmat az államban, mert a kötvény arról szól, hogy az állam a kamatokat fizeti, és LEJÁRATKOR törleszti a tőkét.

Ahogyan a bank sem kérheti a hitel törlesztését az adóstól lejárat előtt… ha az adós megtagadja a lejárat előtt a hitel visszafizetését az nem rendíti meg a hitelezők bizalmát benne, csak az, ha a szerződés szerinti törlesztést nem teljesíti. Óriási különbség.

2022. aug. 15. 15:49
 8/11 krwkco ***** válasza:
100%

Az állam úgy indít egy bizonyos állampapírt, hogy igény szerint egy ideig folyamatosan visszavásárolja. Ha ez egy idő mulva hirtelen megszűnik, akkor azok, akik nem 100%-ig biztosak benne, hogy lejáratig tudják nélkülözni a pénzt, a továbbiakban nem fognak vásárolni az adott típusú papírból. És a hasonlókból.

Ez az állam számára a kölcsönajánlatok beszűkülését jelentené. Ilyen szempontból történik a befektetők részéről a papír használhatóságának csökkenése. Ezt nevezhetjük bizalomvesztésnek, vagy ha nem akarjuk, ne nevezzük annak. A lényeg, hogy ez nem áll az állam érdekében.

2022. aug. 15. 16:35
 9/11 anonim ***** válasza:
7es hülyeséget ír, 8asnak iagaz van. - egy MÁK dolgozó
2022. aug. 15. 17:23
 10/11 anonim ***** válasza:
19%

Az igazságosztó MÁK portás.

(Reméljük ennél felelősségteljesebb pozícióban nincsenek ott szövegértési hiányosságokkal)

2022. aug. 15. 19:47
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!