Ingatlan eladas/allampapirszamla/kulfoldi valutaban...?
Sziasztok!
A tanacsotokat kernem. Ingatlant adok el es a befolyt osszegbol allampapirt szeretnek venni. Keszpenzes vevot talaltam, es a bibi az, hogy a veteli ar egy kisebb reszet ( 10 millio alatti reszet) kulfoldi valutaban (USD es EUR) adna at keszpenzben. En viszont megsporolando a sok ide oda tranzakciot, egybol azt terveztem, hogy a teljes osszeget az Allamkincstaros szamlamra utaltatom majd vele es abbol allampapirt veszek. Viszont ha jol tudom, Allamkincstarba nem lehet csak ugy keszpenzt befizetni a szamladra, azt utalni vagy bankkartyarol lehet csak utalni oda. Na most, ha a vevonek nincs valutaszamlaja, akkor az arfolyamon valahol valaki bukni fog, mivel en mindenkepp forintban szeretnem megkapni az osszeget. A masik 'gond', en jelenleg kulfoldon dolgozom, es itthon nincs HUF szamlam mas bankban, csak a lekoteseimnek a MAK-nal a HUF allampapirszamla. (Kulfoldi szamlamra pedig nagyon most nem tervezem utaltatni/konvertalni az osszeget.) Ti hogy csinalnatok? Valtassam at vele az osszeget forintba, hogy aztan azt valahogy - mondjuk egy rokonom normal magyar banknal vezetett HUF szamlajan keresztul utaljam at majd az allampapirszamamra tovabb vagy pedig hagyjam, hogy valutaban adja oda az osszeget es majd en valtsam at a KP-t es utaljam az allampapirszamlamra? Ha Premium EUR allampapirt vennek, akkor is kellene egy magyarorszagi valutaszamlam eloszor, ahonnan utalhatnek, de nagyon most megeri ebben a kornyezetben Premium EUR allamkotvenyt vennem? Melyik tranzakcionak/atvaltasnak van nagyobb koltsege szerintetek? Ki utaljon / konvertaljon? O vagy en?
Azt meg elmondanam, hogy a veteli ar 3/4-et pedig utalassal fogja kiegyenliteni Ft-ban az allampapirszamlamra, igy az tiszta sor lenne. Na most, ha fix eladasi arban allapodtunk meg, akkor nekem ugye az lenne az erdekem, hogy a teljes osszeget megkapjam (fuggetlenul attol, hogy a veteli ar egy resze valutaban lesz utalva/atadva. vagyis mondhatom-e a vevonek, hogy ugy valtsa at a 'valuta' reszt HUF-ba, hogy a vegen jojjon ki (a tobbi 3/4-ed HUF resszel egyutt) a teljes eladasi osszeg fillerre pontosan? Hogy kell neki ebben az esetben atvaltania/kiegeszitenie az osszeget?
Bocs, ha tul bonyolultnak tunik az ugy, nyugodtan kerdezzetek eloszor, ha nem tiszta, mielott valaszolnatok erdemben a tanacsaitokkal. Koszonom!
Utalás/konvertalas költsége a bankotok díjjegyzekétől függ, érdemes mindkettőtöknek elolvasni hogyan lehet optimális.
Hogyha te X forintért adod el az ingatlant, neki van forint számlája is, akkor oldja meg, hogy csak forintot utaljon, avagy akár vásárolhat egyenesen állampapírt a MÁK-nál, így neki is 0 költség az átutalás.
Hozzátenném, hogy az állampapír hosszútávon nem jó befektetés, csak az infláció egy részét fedezi (lásd az 5 éves PMÁP ebben az évben 6,5% hoz, miközben 12% feletti az infláció), reál értéken évről évre egyre kevesebbet ér. Egy ingatlan sokkal értékállóbb, ha pedig ki tudod adni használatra, akkor nyereséges is lehetsz.
Szerintem keress fel egy befektetési tanácsadót.
Van ingatlanod de eladod amikor az ingatlan talán értékálóbb befektetésnek tűnik (kiadható, egyenlőre felfelé megy az ára).
A vételár egy része valuta (nézz már rá az árfolyamokra [link] és te valamiért ezt a rohadt értékálló forintot szeretnéd megkapni helyette.
Előttem már kifejtették hogy miért nem jó biznisz az államkötvény.
Tartsd ingatlanban és valutában a megtakarításodat, hidd el jobban jársz.
koszonom a feedbacket egyelore.
Valutat nem kotnek le, az nem kamatozna igy, csak parkolna a szalmazsakban, az allamkotveny azonban legalabb hoz valamit..., de meg atgondolom meg egyszer.
Sajnos a kiadast is csinaltam, de alig vartam, hogy vege legyen, a vegcel, mindenkepp az eladas volt. (dupla aron adom el a lakast, mint vettem anno par eve!) Raadasul egyelore nem koltozom haza, nincs szuksegem ra. Pluszban a Diszkont kincstarjegy sem rossz jelenleg...
Meg egy kerdes:
Ha megis elfogadnam az EUR keszpenzt a vevotol, akkor is meg kell ugyebar allapodnom vele egy arfolyamban, hogy tudjuk mihez viszonyitani a teljes eladasi HUF osszeget. Peldaul megallapodhatunk a vevommel abban, hogy az ugyvednel valo atadasi szerzodes napjan ervenyes arfolyamban szamitsa be az EUR-t. De milyen arfolyamon? Valuta veteli/eladasi/kozeparfolyamon? Vagy csak szimplan nezzuk meg mi az aznapi kozeparfolyam az MNB honlapjan?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!