Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Ingatlan eladas/allampapirszam...

Ingatlan eladas/allampapirszamla/kulfoldi valutaban...?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A tanacsotokat kernem. Ingatlant adok el es a befolyt osszegbol allampapirt szeretnek venni. Keszpenzes vevot talaltam, es a bibi az, hogy a veteli ar egy kisebb reszet ( 10 millio alatti reszet) kulfoldi valutaban (USD es EUR) adna at keszpenzben. En viszont megsporolando a sok ide oda tranzakciot, egybol azt terveztem, hogy a teljes osszeget az Allamkincstaros szamlamra utaltatom majd vele es abbol allampapirt veszek. Viszont ha jol tudom, Allamkincstarba nem lehet csak ugy keszpenzt befizetni a szamladra, azt utalni vagy bankkartyarol lehet csak utalni oda. Na most, ha a vevonek nincs valutaszamlaja, akkor az arfolyamon valahol valaki bukni fog, mivel en mindenkepp forintban szeretnem megkapni az osszeget. A masik 'gond', en jelenleg kulfoldon dolgozom, es itthon nincs HUF szamlam mas bankban, csak a lekoteseimnek a MAK-nal a HUF allampapirszamla. (Kulfoldi szamlamra pedig nagyon most nem tervezem utaltatni/konvertalni az osszeget.) Ti hogy csinalnatok? Valtassam at vele az osszeget forintba, hogy aztan azt valahogy - mondjuk egy rokonom normal magyar banknal vezetett HUF szamlajan keresztul utaljam at majd az allampapirszamamra tovabb vagy pedig hagyjam, hogy valutaban adja oda az osszeget es majd en valtsam at a KP-t es utaljam az allampapirszamlamra? Ha Premium EUR allampapirt vennek, akkor is kellene egy magyarorszagi valutaszamlam eloszor, ahonnan utalhatnek, de nagyon most megeri ebben a kornyezetben Premium EUR allamkotvenyt vennem? Melyik tranzakcionak/atvaltasnak van nagyobb koltsege szerintetek? Ki utaljon / konvertaljon? O vagy en?

Azt meg elmondanam, hogy a veteli ar 3/4-et pedig utalassal fogja kiegyenliteni Ft-ban az allampapirszamlamra, igy az tiszta sor lenne. Na most, ha fix eladasi arban allapodtunk meg, akkor nekem ugye az lenne az erdekem, hogy a teljes osszeget megkapjam (fuggetlenul attol, hogy a veteli ar egy resze valutaban lesz utalva/atadva. vagyis mondhatom-e a vevonek, hogy ugy valtsa at a 'valuta' reszt HUF-ba, hogy a vegen jojjon ki (a tobbi 3/4-ed HUF resszel egyutt) a teljes eladasi osszeg fillerre pontosan? Hogy kell neki ebben az esetben atvaltania/kiegeszitenie az osszeget?

Bocs, ha tul bonyolultnak tunik az ugy, nyugodtan kerdezzetek eloszor, ha nem tiszta, mielott valaszolnatok erdemben a tanacsaitokkal. Koszonom!

2022. júl. 29. 00:24
 1/8 anonim ***** válasza:

Utalás/konvertalas költsége a bankotok díjjegyzekétől függ, érdemes mindkettőtöknek elolvasni hogyan lehet optimális.

Hogyha te X forintért adod el az ingatlant, neki van forint számlája is, akkor oldja meg, hogy csak forintot utaljon, avagy akár vásárolhat egyenesen állampapírt a MÁK-nál, így neki is 0 költség az átutalás.

Hozzátenném, hogy az állampapír hosszútávon nem jó befektetés, csak az infláció egy részét fedezi (lásd az 5 éves PMÁP ebben az évben 6,5% hoz, miközben 12% feletti az infláció), reál értéken évről évre egyre kevesebbet ér. Egy ingatlan sokkal értékállóbb, ha pedig ki tudod adni használatra, akkor nyereséges is lehetsz.

2022. júl. 29. 06:36
 2/8 anonim ***** válasza:

Szerintem keress fel egy befektetési tanácsadót.

Van ingatlanod de eladod amikor az ingatlan talán értékálóbb befektetésnek tűnik (kiadható, egyenlőre felfelé megy az ára).

A vételár egy része valuta (nézz már rá az árfolyamokra [link] és te valamiért ezt a rohadt értékálló forintot szeretnéd megkapni helyette.

Előttem már kifejtették hogy miért nem jó biznisz az államkötvény.

Tartsd ingatlanban és valutában a megtakarításodat, hidd el jobban jársz.

2022. júl. 29. 12:11
 3/8 A kérdező kommentje:

koszonom a feedbacket egyelore.

Valutat nem kotnek le, az nem kamatozna igy, csak parkolna a szalmazsakban, az allamkotveny azonban legalabb hoz valamit..., de meg atgondolom meg egyszer.

Sajnos a kiadast is csinaltam, de alig vartam, hogy vege legyen, a vegcel, mindenkepp az eladas volt. (dupla aron adom el a lakast, mint vettem anno par eve!) Raadasul egyelore nem koltozom haza, nincs szuksegem ra. Pluszban a Diszkont kincstarjegy sem rossz jelenleg...

2022. júl. 29. 13:40
 4/8 A kérdező kommentje:

Meg egy kerdes:

Ha megis elfogadnam az EUR keszpenzt a vevotol, akkor is meg kell ugyebar allapodnom vele egy arfolyamban, hogy tudjuk mihez viszonyitani a teljes eladasi HUF osszeget. Peldaul megallapodhatunk a vevommel abban, hogy az ugyvednel valo atadasi szerzodes napjan ervenyes arfolyamban szamitsa be az EUR-t. De milyen arfolyamon? Valuta veteli/eladasi/kozeparfolyamon? Vagy csak szimplan nezzuk meg mi az aznapi kozeparfolyam az MNB honlapjan?

2022. júl. 29. 15:32
 5/8 anonim ***** válasza:
MNB középárfolyamot javaslom, szerint mindenkinek korrekt.
2022. júl. 29. 15:38
 6/8 anonim ***** válasza:
Nemzetközi ügyleteknél döntő többségében a teljesítés napi MNB deviza közép árfolyam a mérvadó. Ha magyar ügyfélnek külföldi pénznemben megadott teljesítést számlázunk akkor a NAV is a teljesítés napi MNB deviza közép árfolyamon kéri az áfa forintosíttását.
2022. júl. 29. 17:07
 7/8 A kérdező kommentje:
koszonom szepen kozeparfolyam lesz akkor!
2022. júl. 29. 21:14
 8/8 A kérdező kommentje:
koszonom a valaszokat! most mar csak a kulfoldi valuta felhasznalasara varok javaslatokat, de arra egy kulon thread-et fogok posztolni mindjart.
2022. júl. 30. 19:04

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!