Lakáshitel 25 évig vagy inkább olcsó albérlet? Mit választanál?
Inkább fizetnél egy olcsóbb albérletet ami mellett tudnál félretenni, vagy bevállalnál egy hitelt évtizedekre ami gyakorlatilag kiszámíthatatlan mennyit emelkedik ebben a bizonytalan világban, aztán ha nem tudod fizetni mehetsz az utcára.
Mit választanátok?
Szóval ismerek pár embert akik állandó stresszben élnek a törlesztő részlet miatt, és már évek óta nem voltak nyaralni sem..
És mindig megy az idegeskedés hónap végén hogy be tudják e fizetni a részletet..
Van értelme ezt kibírni hosszú éveken át csak azért hogy aztán legyen a tulajdonban egy lelakott ház?
Sosem értettem ezt..
Ok de egy albérlet mégis csak olcsóbb mint egy hitel..
És ha megszorulnék még mindíg ott a személyi kölcsön, vagy pár dolgom eladása ami azért nem ugyanaz mint egy törlesztőrészlet..
Hiszen ha nem bírom az albit átnyergelek egy olcsóbba..
Van már 30 ért is..
Mellesleg mire a tiéd lenne a lakás, addigra teljesen lelakod mert a részlet miatt semmi másra nem marad pénzed és ez mellett a hitel miatt 3x annyit fizetsz ki mint amennyit az egész ér, és a végén fele annyiért sem tudod majd eladni.
Ennyi erővel azt a pénzt szerintem egy olcsó albi mellett is össze lehet rakosgatni, plusz a tartalékodat tudod forgatni, míg a hitelrészletet benyeli a bank és annyi, várhatod a következő havi fizetésed.
Más országokban teljesen természetes dolog az albérlet..Amerikában például(és Angliában is) a legtöbb embernek nincs lakása,hanem több évre bérel lakást..Ha az élet úgy hozza,hogy más államban vagy más városban talál munkát (akár 800 km-rel távolabb) akkor csak lemondja az albérleti lakást,és bérel a munkahelyéhez közel..
Mi magyarok valamiért ragaszkodunk a saját lakáshoz..
Talán mert kis ország vagyunk,és a legtávolabbi távolságnál is hazalehet jutni kocsival..Ha valaki ki tudja fizetni a havi 30.000 forint albérletet + 20.000 forint rezsit és egyéb költségeket az a ház törlesztőrészét is tudja fizetni..Csak arra kell figyelni,hogy a lakáshitel mellé ne legyen más hitel..Akkor érdemes a lakáshitelt bevállalni..
ma 01:57
Hát ne hidd :)
Ismerősömék törlesztője 75 ezerről indult, aztán lett 82 ezer, aztán 95 ezer, most 120 nál tartanak és már kezdenek összeomlani..
5 éve vették fel a hitelt és van még belőle nekik 6 év!!
Igen idegen országokban valóban nagy divat a tartós bérletnek nevezett albérlet, csak ott azok az épületek állami épületek, az államtól bérelheted, és az garantáltan annyi is amennyiért kibérled, nem emelkedik vagy ilyesmi. Hasonlóak mint itt régen a tanácsi lakások csak azok ugye megszüntek...
"Mi magyarok valamiért ragaszkodunk a saját lakáshoz..
Talán mert kis ország vagyunk"
vagy mert a szoci korszakban mindenfélét államosítottak, az emberek saját földjét is bevették a közösbe stb. Így amikor már lehetett az embereknek sokkal többet jelentett már az, hogy "jajj az enyém legyen" :)
Igen, én is úgy hallottam, hogy külföldön sok helyen sokkal több a bérelt lakás, tartós bérlet.
Amikor kiszámoltuk, a kamatokra fizettünk volna annyit, amennyibe az albérlet kerül. És ez még csak a kamat!
Itt is találsz sok érdekes hozzászólást a témában
lenne egy kérésem: ne nevezzük a bérlakást albérletnek.
albérlet az, amikor vki bérel egy 3 szobás lakást és abból 1 szobát kiad albérletbe.
amennyiben egy komplett lakást bérlek a tulajtól, akkor az bérlet. de MO-on ezzel sincsenek az emberek tisztában.
én abszolút bérletparti vagyok. ha vki kiszámolja a tényleges költségeket, akkor nyilván más-más eredméynhez jut annak függvényében, hogy éppen az ország melyik részén lakik.
mit kell figyelembe venni? nem csupán a törlesztőrészt, hanem az önerőt és esetleges renoválásokhoz szükséges tartalékot is számolni kell.
amennyiben vki megfelelő mennyiségű kp-val rendelkezik, akkor meg kell fontolni, hogy megéri-e. hisz a kp-t befektetheti és akkor az a kérdés, hogy a kamat (+ tartalék összege) alacsonyabb vagy magasabb, mint egy bérlakás bérleti díja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!