Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Ha történne velem valami...

Ha történne velem valami akkor a szüleim feltudnák venni a bankszámlámon lévő pénzemet?

Figyelt kérdés
Van egy Budapest Bankos folyószámlám (ide utalják a fizetésem) és a tőzsdén is van egy kis pénzem ha meghalok a szüleim hozzáférnek a pénzemhez vagy ehez kell valami meghatalmazás stb...? Vagy szerződéskötéskor kellett volna ezeket letisztázni? Illetve mert szerintem nekem nem olyan van később ezt módosíthatom?
2010. szept. 11. 21:46
 1/9 anonim ***** válasza:
tegyél elhalálozási rendelkezést a számládra, akkor gond nélkül felvehetik.
2010. szept. 11. 22:04
 2/9 anonim ***** válasza:
OKosabb,ha adsz nekik hozzáférést a számládhoz. Igaz,így bármikor vehetnek fel pénzt,de ha megbízol bennünk,akkor ez nem lehet gond. Nemcsak a halálod után lehet erre szükség,hanem ha esetleg beteg vagy,és szükség lenne a pénzedre.
2010. szept. 11. 22:29
 3/9 anonim ***** válasza:
Még annyit: bármikor módosíthatod a hozzáférést. Később akár vissza is vonhatod.
2010. szept. 11. 22:30
 4/9 A kérdező kommentje:

THX az eddigi válaszokat!

Viszont a tőzsdés számlámnál ott nincs bank kártyám stb...

csak van egy felhasználó nevem meg egy jalszavam ott h kell?

2010. szept. 11. 22:38
 5/9 anonim ***** válasza:
55%

Szerintem inkább járj utána a dolognak.

Halál esetén a bank zárolja a számlád és csak a hagyatéki eljárás szerint meghatalmazott személy veheti fel róla a pénzt az eljárás után. Én legalábbis így tudom.

Írhatsz végrendeletet, amiben a szüleid a kedvezményezettek, bár szerintem amíg nincs gyereked, házastársad, automatikusan a szüleid örökölnek.

A tőzsdéről fogalmam sincs, mert még soha nem tőzsdéztem, kérdezd meg őket.

2010. szept. 11. 22:54
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Pont a haláleseti bankszámla zárolás és hagyatéki eljárás végének megvárása elkerülésére van a haláleseti rendelkezés: " A számlatulajdonos a folyószámlájáról úgy rendelkezhet, hogy elhalálozás esetén a számlakövetelést az általa megjelölt kedvezményezett részére ki kell fizetni. E rendelkezés alapján a számlakövetelés nem tartozik a számlatulajdonos hagyatékához, a kedvezményezett a számlakövetelés felett a hagyatéki eljárás lefolytatása nélkül rendelkezhet."

Ha közös tulajdonú számla van, a számlatulajdonosok valamelyikük halála esetében csak a számlakövetelés fele fölött rendelkezhet a túlélő szlatulajdonos (haláleseti rendelkezés hiányában), a másik felét zárolják és hagyatéki eljárás alá vonják.

A számla feletti (állandó) rendelkezési megbízás esetében a megbízás a számlatulajdonos halálával automatikusan megszűnik, a számlatulajdonos halála esetén a számlakövetelés összegét a megbízott nem veheti fel (zárolják és hagyatéki eljárás alá vonják)

Ha azt akarod, hogy a bankszámládon lévő összeget halálodkor (de inkább élj még sokáig) felvehessék, haláleseti rendelkezést kell tenned. A közös számlánál csak a felével rendelkezik a túlélő számlatulajdonos, megbízáskor a megbízott csak a halálodig, haláleseti megbízáskor pedig teljes mértékben rendelkezik. Ez pár ezer forintos egyszeri összeg, és a haláleseti megbízásban megnevezett személy (újabb díj fizetésével) megváltoztatható. Ha pedig beteg vagy, vagy bármi akadályoz a bankolásban, az internetes bankon keresztül minden utalást, lekötést, betétfelbontást, stbt el tud intézni bárki akinek odaadod a chipkártyád/jelszavad. Készpénzt pedig szintén fel tud venni bankautomatából bárki a kártyáddal.

2010. szept. 12. 08:49
 7/9 anonim ***** válasza:
0%
Igen kimerítő válaszokat kaptál, én csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy én más pénzintézetnél tartom a pénzemet, ahol ezt a problémát is, a kamatadót is és még sok mindent kiküszöbölök vele. Az a biztos!
2010. szept. 12. 15:29
 8/9 anonim ***** válasza:

"ha történne velem valami"

mi az a valami

??

halál?

2010. szept. 14. 20:27
 9/9 A kérdező kommentje:
igen például
2010. szept. 14. 22:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!