Ha történne velem valami akkor a szüleim feltudnák venni a bankszámlámon lévő pénzemet?
THX az eddigi válaszokat!
Viszont a tőzsdés számlámnál ott nincs bank kártyám stb...
csak van egy felhasználó nevem meg egy jalszavam ott h kell?
Szerintem inkább járj utána a dolognak.
Halál esetén a bank zárolja a számlád és csak a hagyatéki eljárás szerint meghatalmazott személy veheti fel róla a pénzt az eljárás után. Én legalábbis így tudom.
Írhatsz végrendeletet, amiben a szüleid a kedvezményezettek, bár szerintem amíg nincs gyereked, házastársad, automatikusan a szüleid örökölnek.
A tőzsdéről fogalmam sincs, mert még soha nem tőzsdéztem, kérdezd meg őket.
Pont a haláleseti bankszámla zárolás és hagyatéki eljárás végének megvárása elkerülésére van a haláleseti rendelkezés: " A számlatulajdonos a folyószámlájáról úgy rendelkezhet, hogy elhalálozás esetén a számlakövetelést az általa megjelölt kedvezményezett részére ki kell fizetni. E rendelkezés alapján a számlakövetelés nem tartozik a számlatulajdonos hagyatékához, a kedvezményezett a számlakövetelés felett a hagyatéki eljárás lefolytatása nélkül rendelkezhet."
Ha közös tulajdonú számla van, a számlatulajdonosok valamelyikük halála esetében csak a számlakövetelés fele fölött rendelkezhet a túlélő szlatulajdonos (haláleseti rendelkezés hiányában), a másik felét zárolják és hagyatéki eljárás alá vonják.
A számla feletti (állandó) rendelkezési megbízás esetében a megbízás a számlatulajdonos halálával automatikusan megszűnik, a számlatulajdonos halála esetén a számlakövetelés összegét a megbízott nem veheti fel (zárolják és hagyatéki eljárás alá vonják)
Ha azt akarod, hogy a bankszámládon lévő összeget halálodkor (de inkább élj még sokáig) felvehessék, haláleseti rendelkezést kell tenned. A közös számlánál csak a felével rendelkezik a túlélő számlatulajdonos, megbízáskor a megbízott csak a halálodig, haláleseti megbízáskor pedig teljes mértékben rendelkezik. Ez pár ezer forintos egyszeri összeg, és a haláleseti megbízásban megnevezett személy (újabb díj fizetésével) megváltoztatható. Ha pedig beteg vagy, vagy bármi akadályoz a bankolásban, az internetes bankon keresztül minden utalást, lekötést, betétfelbontást, stbt el tud intézni bárki akinek odaadod a chipkártyád/jelszavad. Készpénzt pedig szintén fel tud venni bankautomatából bárki a kártyáddal.
"ha történne velem valami"
mi az a valami
??
halál?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!