500. 000ft ot kaptunk kölcsön korlátlan időre, de 1. 000. 000 ft-ot követel bírósági úton. Mit tegyek?
vicces vagy:
"egy nagyon jó barátunktól":D jót röhögtem.
A bírósági papírra az került amit ő állít. Én ezt találtam egy jogi segélyszolgálat honlapján:
" A magánszemélyek egymás közötti kölcsönszerződését nem szükséges írásba foglalni, e nélkül is érvényesen létrejön. Más kérdés az, hogy ha bírósági eljárásra kerül sor, akkor a szóban megkötött kölcsönszerződés tartalmát nagyon nehéz bizonyítani, ezért érdemes a megállapodást írásba foglalni.
A Ptk. 232.§-a szerint a magánszemélyek egymás közötti szerződéses viszonyában csak akkor jár ügyleti kamat, ha azt a felek kifejezetten kikötik. Így ha a felek kamatot akarnak kikötni, abban külön meg kell egyezniük. Ellenkező esetben úgy kell tekintetni, hogy a hitelező a kölcsönt ingyen adta az adósnak. A gyakorlatban az ingyenes kölcsönszerződés többnyire családtagok és közeli ismerősök között fordul elő."
Szerintem ha nincs papír a kölcsönről, akkor elvileg arról sincs, hogy mikor mennyit adtál vissza, arról pedig nehéz tanút szerezni, hogy mi nem történt meg (azaz fizettél-e vagy nem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!