Problémát jelent-e, ha ugyanabból a bankautomatából kb. pár perc különbséggel veszek fel pénzt?
Nem lesz semmi gond belőle
Sőt, még jobban jársz, ha egyszer 1x17 ezret veszel fel, utána meg 1x13-at, mert az elsőre a 10-es mellett vagy ötezrest ad, vagy eleve ezreseket, a másodiknál meg valószínűleg három ezrest fog.
Akkor fogsz kapni biztosan aprót bőven.
Az egyetlen probléma, hogy amennyiben van díj/jutalék, akkor azt 2x fizeted.
Lehet, én szoktam is csinálni.
Erste ATM-et használok, mert ott lehet címletet választani, de csak 3 címlet szokott lenni: ezer, ötezer és húszezer (van, amelyikben húszezer helyett tízezer van), viszont a két kisebb címletből, külön-külön, legfeljebb csak 10 db választható.
Ha kevésnek bizonyul pl. 10 db ezres, vagy 10 db ötezres, akkor két részletben veszem ki a pénzt, és akár 20 db is lesz.
Ráadásul könnyen megy, mert az Erste ATM-nél a PayPass kártyát nem kell bedugni, elég egy kártyaformájú felülethez közel tartani.
Arra azonban ügyelni kell, hogy naptári havonként legfeljebb 2 alkalommal történő, és havi legfeljebb százötvenezer Ft összegű, ATM-ből történő pénzfelvétel díjtalan; elég jó kis díjat számítanak fel bármelyik határ túllépése esetén. Így, ha két részletben veszel fel harmincezer Ft-ot, akkor csupán ezzel, kihasználod a havi díjmentes lehetőséged.
(Ha bankfiókban veszed fel a pénzt, arra nem vonatkozik a díjmentesség. És aki postán veszi fel bankkártyával, arra sem, mert ott nem ATM van, hanem POS terminál.)
┌─ Nem tudom, hogy az a bank, amelyik nálatok van, mennyiért vált címletet. A postán elég jelentős összeget lehet egy-egy alkalommal díjmentesen váltani. Hivatalosan egy napon csak egyszer, de mivel nincsenek személyes adatok a jegyzéken, semmilyen nyilvántartásba nem kerül, másik postán honnan tudnák, hogy fél órával korábban váltottam? Még nem volt rá szükségem, de megtehettem volna, illetve, megtehetem.
Papírpénz esetén díjmentesen
• legfeljebb kétszázezer Ft összegben, legfeljebb összesen 10 db tíz- és húszezer Ft-os címlet
• legfeljebb összesen 30 db tízezres, ötezres, ezres, ötszázas címletre váltható, tetszés szerinti kombinációban. (Lehet csak egyféle, de lehet mind a négyféle is benne.)
Online is kitölthető jegyzék is van, automatikusan összegzi a váltandó és váltott címleteket; kinyomtatható: [link]
Így szoktam menni a postára, a kitöltött jegyzékkel.
Bár ez meghirdetett szolgáltatás, tapasztalatom szerint csak nagy postákon tudnak váltani bármikor.
Én a falubeli kis postán azt szoktam csinálni, hogy elviszem a kitöltött jegyzéket, és megkérem a postás hölgyet, hogy ha akár kis gondot is okoz az azonnali váltás, akkor, amikorra tud, kérjen címleteket, majd újra jövök. Vagy tud azonnal váltani, vagy általában a következő munkanapon mehetek, és ott a pénz bekészítve az értékőrző szekrénybe; adom a váltandó pénzt és megkapom. ─┘
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!