A nyugdíjas édesapámmal,vehet-e fel hitelt? (többi lent)
Szia!
Létezik egy ún. jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM), célja, hogy a hitelt felvevő ne nyújtózkodjon tovább, mint ameddig a takaró ér. Ez a gyakorlatba átültetve azt jelenti, hogy nettó 500 ezer forintos jövedelem alatt maximum a fizetésed 50%-a lehet a törlesztőd. Ha most 40 ezer/hó a fizetendő hitel, akkor elméletileg (és fontos hangsúlyozni, hogy elméletileg) további 46ezer/hó törlesztőig hitelezhetnek édesapádnak.
Viszont, ami rossz hír, hogy ilyen korban már nem igazán jellemző, hogy hiteleznek a bankok a magas kockázat miatt, vagy ha igen, nagyon minimálisan és nagyon rövid futamidővel. Gyorsan utánanéztem, és a bank360 honlapján találtam egy cikket, be is linkelem:
Ezek alapján érdemes a CIB-nél próbálkozni, ott valószínűleg barátibb kamatozással vehettek fel hitelt, 1-2 éves futamidőre.
Nincs esetleg rokon/ismerős, aki tudna nektek segíteni?
Nem biztatni akarlak egy újabb hitelfelvételre, mert így egyre mélyebbre ássátok magatokat, ahonnan iszonyú nehéz lesz kijönni, amíg keresőképtelen vagy. Mindenesetre szurkolok Nektek, hogy rendbe jöjjenek a dolgok!
Ha önként törlesztesz, akkor 40 ezer jön le a nyugdíjból.
Ha "bedöntik" a hitelt, és végrehajtás keretén belül próbálják behajtani, akkor a nyugdíja 33 %-áig tilthatnak ->
"Levonás a nyugdíjból
67. § (1) * Az adós társadalombiztosítási nyugellátásából, korhatár előtti ellátásából, szolgálati járandóságából, táncművészeti életjáradékából és átmeneti bányászjáradékából (a továbbiakban együtt: nyugellátás) legfeljebb 33 százalékot lehet levonni.
(2) A levonás a nyugellátásnak legfeljebb 50 %-áig terjedhet az alábbi követelések fejében:
a) gyermektartásdíj,
b) jogalap nélkül felvett nyugellátás.
(3) Több letiltás esetén a levonás a nyugellátásnak legfeljebb 50 %-áig terjedhet.
A végrehajtás nagyon költséges dolog (akár millióval is megugraszthatja a hátralékot). Ha tehetitek, inkább önként teljesítsétek a részleteket.
Az én szüleim is vettek fel hitelt a providentől.
250 ezret fejenként.
Apám 76, anyám 80.
Adtak nekik. Igaz, nekik nincs más hitelük. Apám kap 166 ezret, anyám 115 ezret.
Szóval van rá esély, hogy adnak.
#6 vagyok.
#7 A törlesztőt én fizetem nekik. Mellesleg a tudtomon kívűl vették fel a pénzt. Kicsit gondolkozz mielőtt véleményt formálsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!