Felnőttként milyen hiteleitek vannak? Lehet/érdemes hitelek nélkül élni, ha valaki nem szeretne ilyen jellegű terhet vállalni?
#9. Azok a hiteles rémtörténetek, amik a fejedben is vannak, azok az elmúlt évtizedekből származnak, köszönhetően a kókler hitelközvetítőknek, és a pénzügyi szempontból aluledukált társadalomnak. Nem vették komolyan a devizahitel kockázatait, nem vették komolyan azt, hogy a törlesztő mellett élni is kell.
Ma már a hitelintézetek odafigyelnek arra, hogy lehetőséged legyen biztonságos hitel felvételére. Gondolok arra pl., hogy az én hitelem törlesztőrészlete 10 évig abszolút nem változhat meg. Utána igen, de addig tervezek végtörleszteni.
Illetve ma már nagyon komolyan veszik azt, hogy a leigazolható jövedelmed mekkora része lehet törlesztő, így jó esetben nem fenyeget megélhetési válság.
PLUSZ, sok esetben, jó konstrukció mellett ma már köteleznek biztosítás kötésére is, ami segít ha bajba kerülsz. Esetemben úgy néz ki, hogy munkanélküliség esetén 6 hónapig a biztosító fizeti a lakáshitelemet - ennyi idő alatt ki kell tudni jönni a bajból, illetve ha súlyos egészségkárosodásom van - daganat, agyvérzés, ilyesmi, akkor a teljes összeget kifizeti a biztosító. Emellett a rendes megtakarítás mellett már most félre van téve 8havi törlesztőrészlet, amihez soha nem fogok hozzányúlni, csak ha iszonyúan megszorulok. Persze nem egy perc alatt gyűlnek ezek, tudatosnak kell lenni.
Nem állítom, hogy a mai hitelek 100%-ban kockázatmentesek, de a lakásodat még mindig ki tudod adni albérletbe, és abból fizetni a törlesztőt, addig meghúzni magad valahol..
Lényeg, hogy nem szabad kiindulni azokból az életeket tönkretevő tapasztalatokból, ami a 2000-es éveket jellemzi. Mondom ezt úgy, hogy a mi családi otthonunkat is bedarálta a devizahitel.
Autót szerintem nem érdemes hitelre, sőt egyáltalán nem biztos hogy érdemes autót fenntartani, csak mert mindenkinek van. Nekem pl azok a ritka esetek amikor tényleg kéne autó, simán kiválthatók taxival és rettenetesen sok pénzt és munkát lehet vele megtakarítani.
De ha nagyon kell autó, hitelre akkor se vennék.
Lakáshitel, ha ésszel veszik föl, akkor olcsóbbra kijöhet reálértéken, mintha kp-re veszed. Annyira nem érdemes rettegni a hiteltől, én is ott rontottam el, hogy rettegtem a hiteltől, pedig sokkal hamarabb lett volna lakásom, mint így, sokkal olcsóbban,és a vége az lett, hogy mégis föl kellett vennem a hitelt, csak sajnos sokkal többet. Ha arra várnék hogy meglegyen kp-ben, akkor még 10-20 évet nyugodtan várhatnék, pedig jól keresek. Csak sajnos az árak mennek föl az egekbe és nem tudja más hétköznapi befektetés követni ezeket az ingatlanárakat + albit is fizetni kellene mellé, szóval hacsak valaki nem profi befektető vagy szupertehetséges vállalkozó, akkor nettó ráfizetés ha valaki évtizedekig gyűjtöget lakásra ahelyett, hogy ésszel, jól átgondoltan fölvenne hitelt.
Akik hitelcsapdába kerülnek, azok nem jól mérték föl a lehetőségeiket, nem jó hitelkonstrukciót vettek föl, stb. Egy lakást pedig el is lehet adni, ha minden kötél szakad, de akkor is volt egy ideig lakhatás, kb albérletáron. De ez tényleg csak a végső megoldás.
Egy más generáció voltak a rokonaim, akik belebuktak és ráadásul a tipikus "leszarom, majd lesz valahogy, a lényeg hogy legyen hideg sör a hűtőben, halászlé a bográcsban, meg lehessen unokázni" kategória
Mindketten elitták az eszüket cimborákkal, és a vége az ez lett, hogy valahol 50 körül észrevették hogy elbasztak mindent
Jelenleg egy 10 éves fix kamatperiódusra felvett forint lakáshitel az egyik legjobb befektetés (!), ami egy átlagember számára elérhető.
A mostani közép- és hosszú távú inflációs trendek mellett 10 éves távlatban úgy elinflálódik a hitel emelkedő lakásárak mellett, hogy csak na.
A hitel jó dolog, csak felelősségteljesen kell használni.
Én 1 évig diákhitellel nyomtam az egyetemet, mert sajnos pár ponttal lecsúsztam az államiról. Hitel nélkül nem tudtam volna fizetni a félévi 250 ezret. Alacsony volt a törlesztőm eleinte, majd ahogy jobb fizetésem lett ( 3 év múlva) végtörlesztettem a maradékot is.
Idén felvettük a babavárót lakásra. Nekünk jóval kedvezőbb volt, mint a lakáshitel és nagyon vágytunk már a gyerekre is. (azóta kamatmentes is)
Így nem 110 ezret költünk lakbérre, hanem 50 ezret erre. Ha nem kaptuk volna meg a babvárót, akkor a sima lakáshitelt választottuk volna, akkor kb 75 ezer lenne most a törlesztőnk, azzal is előrébb lennénk, mint az albérlettel. De hiába tettünk félre csak nem jött össze a készpénzes vétel, és valószínűleg sosem sikerült volna.
Amire én nem vennék fel hitelt az a kocsi (gyorsan veszít értékéből) és az elektronikai cikkek.
Alapvetően a hitelekkel nincs probléma. Azokkal az emberekkel van, akik nyakra-főre ész nélkül veszik fel a hiteleket. Szerencsére manapság már törvényileg vissza van ez fogva.
Saját lakást Magyarországon hitel nélkül aligha tudsz venni, max akkor ha örökölsz a nagyszülőktől.
Nekem lakáshitelem van és diákhitel (ami messzemenőleg megtérült, mert a diplomámnak hála sokkal jobban fizető állást kaptam).
Van autóhitelem is, már a második, pedig anno megfogadtam, hogy autóra többet nem veszek fel hitelt. Igen ám, de akkor a hitel konstrució volt rossz (deviza hitel), a kocsi nem. Most pedig egy elég kedvező hitelt kaptam és így be mertem vállalni.
Áruhitelt mindig csak és kizárólag 0%-ra vettem fel és azt is mindig csak azért, hogy addig is nekem kamatozik a pénz, nem kell egyben kiadnom.
Röviden: ha ésszel csinálod, akkor nem kell félni a hiteltől. Nekem pl az összes hitelem (lakás, kocsi, diákhitel) mindössze 25%-át teszi ki a jövedelmemnek és nem is tervezek soha 30% fölé menni.
Természetesen lehet hitel nélkül is elindulni, de ahhoz már nagyon korán el kell kezdenem gyűjteni. Mi hitelmentesen vettünk házat 7 millióért, és a felújítást is saját, hónapról hónapra megkeresett kis pénzünkből csináltunk, és azt is mi magunk, mert egy mestetber drága. Természetesen le kellett mondanunk nekünk is sok sok dologról.
Ettől függetlenül, ha okosan gondolkodsz, számolsz, utánajársz, vehetsz fel hitelt, csak nagyon nagyon körültekintőnek kell lenni.
Ismerek olyat, akik felvették a 10 milliós babaváró hitelt, mert az szabad felhasználású, és teljesen megrészegítette ez őket, házat akartak venni, de csak költik a pénzt hülyeségekre, már alig van belőle nekik pár millió.
Szóval csak óvatosan, de ha mérlegeled, hogy mennyi fér bele a fizudba stb, és nem ész nélkül veszel fel hitelt, akkor nem járhatsz rosszul vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!