Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Ha valaki vesz fel hitelt egy...

Ha valaki vesz fel hitelt egy banknal, a meghatarozott idonel elobb is visszafizetheti azt?

Figyelt kérdés
Pl. 10 millio Ft-ot veszek fel 20 evre, de az 5. evben oroklok penzt, amibol visszatudom fizetni a hitelt. Lehetseges ez, vagy mindenkeppen 20 evig fizetnem kell?
2008. dec. 9. 04:50
 1/7 anonim válasza:
70%
Visszafizetheted hamarabb is, de a bank mindenféle költségeket fog rászámolni, pl. szerződésmódositási dij. Jól meg van ez csinálva, hogy csak a bank járjon jól.
2008. dec. 9. 05:48
 2/7 anonim ***** válasza:
27%
Visszafizetheted, de rádverik még a 15 évi kamatot is!
2008. dec. 9. 07:51
 3/7 anonim ***** válasza:
Ha a 15 évnyi kamatot nem is, de valószinűleg jól fog járni a bank. Tudnod kell, hogy hitelnél (nem véletlenül) a törlesztés két részből áll: tőke törlesztés és kamat törlesztés. Természetesen (!?) először a kamat törlesztése lesz lényegesen nagyobb, mint a tőke (felvett hitel) törlesztése. Ezért mondják azt, hogy először a kamatot fizeted vissza. Tehát egy 20 éves hitelnél 5 év alatt nem a tőke tartozásod negyede lesz kifizetve, hanem jó, ha 10%-a, vagyis 10 milliónál simán lesz még közel 9MFt tőke tartozásod. Ha egyben ki akarod fizetni a tartozást, akkor ugye kifizeted ezt a 9MFt-t, plusz szerződésmódosítási díjat, ami ennek valahány %-a lesz, esetleg az elmaradt kamat egy részét, vagyis lehet, hogy 5 év múlva ki kell fizetned a 10MFt-t, vagy épp többet(!!!) is.
2008. dec. 9. 07:58
 4/7 anonim ***** válasza:
78%
Én bankban dolgozom, nálunk ez úgy működik, hogy az előtörlesztés napján fennálló tőketartozást, az adott hónap törlesztőrészletére esedékes kamatot+ az előtörlesztési díjat kell befizetni. Pl. fennálló tőke 8.800.000+ havi kamat 32.000+előtörlesztési díj 50.000, befizetendő 8.882.000,-Ft. Az előre ütemezett, de még nem aktuális kamatot sehol nem szedik/szedhetik be. Akinek van pénze mindenképp jobban jár, ha visszafizeti...
2008. dec. 9. 11:21
 5/7 A kérdező kommentje:
Koszi utolso valaszolo a pontos valaszt!
2008. dec. 9. 16:08
 6/7 anonim ***** válasza:

Az utolsó választ kiegészíteném azzal, hogy a tőketartozásod, amennyiben CHF, vagy más devizás hitel, eléggé változó képet mutathat.

Én hitelügyintéző vagyok és tapasztaltam már olyat, hogy az idén nyáron felvett 4 milliós hitel noverber végén 4,8 milliós tőketartozást mutatott, mert a CHF árfolyama egekig kúszott.

Van itt még egy kis költség, amikről a bankok nem szoktak beszélni. Amikor felveszi valaki a devizahitelt, akkor eladási árfolyamon számolják ki neki a forint tartozást. Amikor pedig törleszt vételi árfolyamon számolnak.

Egy esetleges előtörlesztésre, végtörlesztésre ez ugyanúgy igaz, tehát ez további 2-4%-os plusz forint befizetést jelenthet. Ennek ellenére ajánlom az előtörlesztést én is még devizahitelnél is, csak nem mindegy mikor. Érdemes kivárni, amikor alacsony az árfolyam és a kamatperiódust is figyelni kell.

2008. dec. 11. 13:30
 7/7 A kérdező kommentje:
Koszi a valaszt, szerencsere nincs hitelem, remelem nem is lesz, nem tartom jo dolognak, persze, ha muszaj, mit lehet tenni. Csak erdekelt a dolog. Mert hallottam olyat, hogy nem lehet visszafizetni a felvett hitelt korabban, hiszen az nem jo a banknak.
2008. dec. 11. 13:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!