Ez a dolog, amit pár helyen olvastam, hogy a lakásfoglaló ára elveszlik (ha nem adják meg a banki hitelt, amit kérünk a lakásra), ez ugye csak butaság? Mert az lopás az eladó részéről. Főleg, hogy 8 milliót verítékkel gyűjtöttem össze 6 év alatt.

A foglaló elveszik, ha a vevő eláll a veteltol, vagy nem teljesíti a vételár kifizetését a kialkudott időn belül.
Azonban ha a vevő lép vissza, vagy nem teljesít időben, akkor a foglaló dupláját köteles fajdalomdijkent megfizetni a vevőnek.
Az előleg visszájár, viszont nem kötelezi az eladót semmire sem. Szóval az eladó bármikor eladhatja másnak az ingatlant, ha előleget fizetsz csak.

Jav:
* azonban, ha az eladó....

"Van még 550 ezer ft-om pluszban, amit vagyonszerzési illtékre szántam."
Az igencsak kevés lesz...
"Milyen költségekkel számolhatok még?" De most tényleg, miért nem vagy képes utána olvasni? Majd a lakásvásárlásnál is fogja egy gyakoris a kezedet, hogy mit kell csinálni?
Ügyvéddel kell kötni az adásvételi szerződést - ez sem lesz olcsó - tulajdoni lap lekérése, költözés, a vagyonszerzési illeték pedig a lakás vételárának a 4 %-a.

11: "Az előleg visszájár, viszont nem kötelezi az eladót semmire sem."
nem az előleg, de nem is a foglaló, hanem az aláírt szerződés kötelezi a feleket. A szerződést alapvetően be kell tartani. Ha valamelyik fél mégsem tartaná be, akkor meg kell térítenie a másik kárát. A foglaló ezt egyszerűsíti le, nem kell vitatkozni a kár tényleges mértékén, hanem a foglaló marad az eladónál, ha a vevő a hibás, és jár vissza duplán fordított esetben.
Ha a vevő nem kapja meg a hitelt, és ezért nem tud fizetni, akkor a szerződés az ő hibájából nem kerül teljesítésre, így természetesen nem kapja vissza a foglalót. Ki lehet egyébként kötni a szerződésben erre egy speciális kitételt, hogy ha nem kapja meg a vevő hitelt, azt úgy tekintik, mintha egyik fél se lenne hibás, így visszajár a foglaló (de nem duplán). Persze igencsak kérdéses, hogy ebbe az eladó belemegy-e. Eladói szemmel azt mondom, hogy a vevő felelőssége, hogy felmérje a hitelképességét (csináltasson előzetes hitelbírálatot, ha szükséges).
Amúgy meg nem kötelező se előleget, se foglalót adni, én vettem már úgy lakást, hogy egyiket se adtam.
Amúgy meg nem kötelező se előleget, se foglalót adni, én vettem már úgy lakást, hogy egyiket se adtam.
De ahhoz az kell h az elado ne adja el menet kozben a lakast. Ugyved mennyi szokott lenni kb?(persze más es más, de kb)

"De ahhoz az kell h az elado ne adja el menet kozben a lakast."
EZ AZ, amiért az eladó AKAR foglalót, mert ha közben meggondolod magad, adott esetben jobb üzletröl marad le, amíg neked tartogatta.

"Ugyved mennyi szokott lenni kb?(persze más es más, de kb)"
Basszus, tényleg a kisujjadat sem vagy hajlandó megmozdítani, hogy kikeresd magadnak a választ? Világosan leírtam, hogy itt, a gyakorin is leírtuk már számtalanszor, csak ki kéne keresni - én léptem, nem tépem tovább a szám, nekem az időm drágább ennél.
Szívesen segítek bárkinek, de aki egy szalmaszálat sem hajlandó SAJÁT MAGÁÉRT keresztbe tenni, annak nem.

A jog vevői hibának tekinti, ha a vevő nem kap hitelt, vagy ha nem kap elegendő hitelt még akkor is, ha esetleg az ingatlan állapota, jogi rendezetlensége miatt nem kap a vevő hitelt. Sajnos házaknál elég gyakori, hogy a térképmásolaton más látszik, mint a valóságban, ezért házvásárlás esetén mindig érdemes megnézni a térképmásolatot is. Lehet kérni előzetes becslést is még az adásvételi megkötése előtt, de kb 1 hét, mire az eredménye elkészül, ha ezalatt eladja az eladó a házat, az elég. kellemetlen. Ha jó fej az eladó, ki lehet kötni az adásvételiben, hogy a foglaló előlegnek minősül, amennyiben a vevő nem kap hitelt.
Lehet kérni előzetes hitelbirálatot is, de vigyázat, ez manapság már nem nyújt teljes biztonságot, mivel a covid miatt a bankok szüneteltetik azt a típusú előbírálatot, ami régen garancia volt a hitelképességre akár 3-6 hónapig is. Amire nagyon oda kell figyelni most a megfelelő jövedelmen felül is, az a munkáltató típusa, a szektor, mert sajnos igen sok a tiltólistás.
Érdemes felkeresni egy tapasztalt független hitelszakértőt, aki részletesebb előminősítést szokott végezni, mint a bankok, pl a munkáltatót is ellenőrzi a tiltólistán, tételesen átnézi előre a folyószámla kivonatot, lekéri a KHR-t, stb, stb.

az aláírt szerződés kötelezi a feleket. Ha nem is adtak foglalót, akkor sem adhatja el az eladó másnak az ingatlant, hiszen már egyszer eladta. A vevő pedig köteles a vállalt ütemezés szerint fizetni.
Az ügyvédi költség 0,5 - 2% között szokott lenni, nem nehéz találni olyat, aki a 0,5-ért megcsinálja. De persze van egy minimális díj, 20-30e Ft, amit egy 200.000 Ft-os teleknél is ki kell fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!