Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Miért fontos diverzifikálni...

Miért fontos diverzifikálni egy portfóliót, ha ilyen célom van?

Figyelt kérdés

Szeretnék fixen összegyűjteni 50 éves koromra 250-300 millió forintot és "nyugdíjba" menni.

Most 35 vagyok, évente félre tudok tenni 10-12 milliót. Terveim szerint ezt állampapírba tenném, egyelőre a "plusz" verzióba, aztán ha elkezd elszállni az infláció, akkor visszaváltom és prémium állampapírba rakom át.

Olvasgattam a témában, hogy érdemes egy portfóliót diverzifikálni, hogy ne legyen kitettség egyetlen befektetési eszköz irányába sem. Ez logikusan hangzik, ha mondjuk egy portfólió ingatlanból, aranyból, kötvényekből és részvényekből áll. Viszont az én esetemben nem érzem a realitását a dolognak.

Ezalatt azt értem, hogy nekem a célom egy fix, de folyamatos növekedés, ami kiszámítható és a lehető legbiztonságosabb.

Erre az állampapír kiváló eszköznek tűnik nekem, nem értem miért lenne az nekem jobb, ha a pénzem 30%-át mondjuk egy rizikósabb eszközbe tenném (mondjuk egy ETF-be).

Ahogy én értelmeztem az általános vélekedés mindig az, hogy a portfólió egészét kell nézni, hogy az pluszban legyen. De miért jó az nekem, ha a részvényeim mínuszban vannak, az állampapír hozama pedig "megmenti" a hozamom? Akkor már inkább tenném az egészet állampapírba. Annak az egyetlen rizikója az államcsőd. Az meg úgyis borít minden mást is, a részvényektől kezdve, szóval onnantól tök mindegy.

Ezt gondolom én, mint laikus. Célszerű lenne felkeresnem egy profit, de ezzel kapcsolatban meg szkeptikus vagyok, mert a legtöbb tanácsadónak érdekeltsége van cégekben, alapkezelőkben, jutalékot kapnak és nem fogok objektív véleményt kapni szerintem.

Merre érdemes elindulnom, ha kicsit tágítani akarom a látóköröm? Szeretném megérteni, hogy miért jó nekem 10-15 éves távlatban, ha egy rizikósabb, ám nagyobb hozammal kecsegtető befektetésbe is teszek pénzt.

2021. ápr. 8. 03:41
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
Mi lett azóta a portfóliódból?
dec. 30. 01:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!