Hogy adhat az OTP ennyi hitelt ilyen kevés fizetésre? Direkt arra mennek, hogy hátha bedől az ügyfél? Bankban dolgozók vannak itt esetleg?

Figyelt kérdés

Adott egy adós és egy adóstárs, kettejük hivatalos nettó jövedelme összesen 320.000 HUF

Az alábbi hitelekkel rendelkeznek:

- Lakáshitel (ebből még talán 800 ezer ft van hátra, 2-3 évig)

- Hitelkártya (a keret 650 ezer, teljesen kimerítve)

- Folyószámlahitel (a keret 450 ezer, minden hónapban kimerítik)

- Autóhitel (1 millió körül, még 4 év van hátra)

- Személyi kölcsön (nem tudom biztosan, min. 1 millió tuti van, 4 évig még biztosan kell fizetni)

A lényeg az, hogy a lakáshitel, személyi kölcsön, autóhitelt ugye minden hónapban fizetni kell és közel 110 ezer ft a havi törlesztőjük együttvéve + a hitelkártyát is törleszteni kell (ha jól tudom a tartozás 5%-val havonta?)

A lakáshitel, folyószámlahitel egyszerre lett igényelve sok évvel ezelőtt, személyi kölcsön mellé kapták a hitelkártyát, majd ezek után autóhitelt is felvettek és a bank megadta nekik, annak ellenére, hogy bár fizetik az eddigi hiteleiket, de a folyószámlahitel és a hitelkártya mindig ki van merítve. Valamennyit visszatörlesztenek minden hónapban, majd újra felhasználják a teljes keretet.

Tudom, hogy az is hülye és önmaga ellensége, aki ennyi hitelt vesz fel ilyen kevés fizetés mellett, de a bank hogy hogy hitelezi az ilyen embereket???

Ők sem gondolhatják komolyan, hogy ennyi adósság mellett kifognak tudni még fizetni plusz egy autóhitelt. Vagy megéri nekik a végrehajtás? Esetleg úgy vannak vele, hogyha az elmúlt években mindig pontosan tudták fizetni a hiteleiket, akkor biztos van eltitkolt jövedelmük?

2021. febr. 6. 21:29
 1/5 anonim ***** válasza:
61%
Van egy szabály, miszerint a jövedelmed 50%-a terhelhető hitellel. Ha 360 a jövedelem és 110 az eddigi össz törlesztő, még van a keretből, így simán adnak. A folyószámlahitel nem is számít bele ebbe, mert azt nem törleszted, hanem amint pénz érkezik a számlára, azt teljes egészében kiegyenlíti.
2021. febr. 6. 21:37
 2/5 anonim ***** válasza:
0%
Én sem értem, hogy lehet az, hogy egy alkalmazott 100 ezer forintos fizetéssel bármilyen hitelt felvehet, egy vállalkozónak meg többmilliós bevételre sem adnak semmit.
2021. febr. 6. 21:58
 3/5 A kérdező kommentje:

#1-es: a fizu viszont csak 320 ebben az esetben és elvileg a hitelkeret 5%át is törlesztőnek számolják. de ha még így is belefértek, akkor sem értem, miért jó a banknak, ha elmegy a falig?

nem kockázatos?

2021. febr. 6. 22:01
 4/5 anonim ***** válasza:
97%
Nem éri meg nekik a végrehajtás. A banknak sosem az az érdeke, hogy bedőljön a hitel, és futhasson a pénze után, hanem az, hogy az adós fizessen a szerződésnek megfelelően pontosan.
2021. febr. 6. 22:42
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

A kormány húzott egy komoly határvonalat az 50 százaléknál. Ennél többet nem tehet.

A bankban van egy kockázatelemzés. Ha azon átmegy az ügyfél akkor a kölcsön kockázata a bank szerint bevállalható.

2021. febr. 7. 00:45

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!