Ha pos terminálon fizetek egy boltban, a bolt számláját vezető bank láthatja hogy milyen számlaszámról fizettem? Tehát a bankkártyámhoz tartozó számlaszámot láthatják-e, vagy a pos terminál előlük is titkosítja?
Lehet lepontozni, de ahogy #4-es mondja.
A kártyatársaság lát mindent, a bank nem fogja látni, hogy mi volt az indító számla.
A bolt biztosan nem látja (pár évig üzemeltettem CIB-es kártyaelfogadó weboldalt. A fizetéskor csak egy tranzakciókódot látok, a számlán pedig nem egyesével írják jóvá az összegeket, hanem napi 1-2 tételben).
Hogy a bank látja-e nem tudom, de szerintem annak nincs jelentősége. Látnak azok különbet is :)
A számlaszámodat nem látja sem a bolt, sem a POS terminált üzemeltető bank. A tranzakció ugyanis úgy működik, hogy a POS terminál küld egy üzenetet a terminált üzemeltető banknak, hogy "XY kártyaszámmal fizetnek", aztán a kártyaszám alapján a kártyát kibocsájtó bankhoz kerül az üzenet, az a bank pedig visszaválaszol, hogy van-e elegendő fedezet, rendben van-e a tranzakció. Ha igen, akkor a fizetés kész, a háttérben pedig a POS üzemeltető bank és a kártyát kibocsájtó bank elrendezi a tranzakciót a kártyaszám - és nem a bankszámlaszám - alapján.
Az üzlet csak annyit fog látni, hogy milyen időpontban, milyen tranzakció számmal mekkora összeg érkezett. A POS terminál bankja ezen felül látja a kártyaszámot és a kártyát kibocsájtó bankot, de slussz.
Az üzlet nem láthatja, ők tranzakcióazonosító adatokból tudják egyeztetni, hogy X vásárlásnak az ára megérkezett.
Kötegelve kapják meg a pénzt, általában naponta egy összegben, de közleményekből össze tudják vetni az azonosítókat azzal ami már a fizetés pillanatában meg lett képezve.
A bank akár láthatná is, de legjobb tudomásom szerint a kártyatársaság amelyik az elszámolást végzi, nem közli. Más adatokat közöl (például kártyaszám illetve az a bizonyos azonosító amit említettem), így lesz egyértelmű, hogy melyik művelet melyik.
Viszont ha a kártyát kibocsátó és kártyát elfogadó (tehát POS-t telepítő) bank ugyanaz és emellett a terminált is ugyanaz a bank telepítette akkor nem a kártyatársaság rendszerén keresztül történik meg a fizetési forgalom.
Ilyenkor a bank mindent lát.
Tehát ha te például K&H Bankos Visa kártyával fizetsz egy olyan terminálon amit a K&H telepített illetve az üzletnek is a K&H-nál lévő számlája van beállítva mint fogadó számla, akkor a Visa nem kerül képbe, hanem minden a K&H Bankon belül történik.
Az üzlet viszont ilyenkor sem látja a számlaszámod.
Azért emeltem ki, hogy három tényezőn múlik, mert ma már jó pár bankfüggetlen cég működik amely kártyás fizetési forgalommal is foglalkozik. Például a SIX Payment, nem is új.
Simán lehet, hogy egy üzlet inkább velük szerződik, ők telepítsék a POS terminált, annak ellenére, hogy a K&H Bank is ad terminált kérésre. Az üzletnek a K&H-nál van a számlája, de úgy látja, hogy a SIX Payment olcsóbban szolgáltat.
9: nem, akkor sem marad ki a kártyatársaság, ha a banké a terminál, és a bankké a kártya is.
A POS üzemeltetője sosem jelenti azt, hogy akkor nincs szükség kártyatársaságra.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!