Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mennyit vonhat a végrehajtó...

Mennyit vonhat a végrehajtó több letiltás esetén minimálbérből?

Figyelt kérdés
Több tartozás esetén mennyit vonhat a végrehajtó 114.000ft os összegből? Értem én hogy 50%ot, de úgy olvastam hogy miután a munkáltató levonja az előírt összeget utánna meg a bankszámlára érkező levont munkabért is inkaszkozhatjak, ez hogy is van? És ha nem az én szamlamra jönne az utalás? Arra is rakhatnak?

2020. nov. 25. 20:25
 1/9 anonim ***** válasza:
25%

Gratulálok! Ezért tart itt ez az ország, mert az emberek többsége ennyire pénzügyi analfabéta.

Hogy a túró a lehet valaki annyira bolond, hogy minimálbér hitelt vesz fel, ami aztán behajtási jut?!

2020. nov. 25. 20:45
 2/9 anonim ***** válasza:
Fizetés 50 %-át vonhatja le. De hiába utaltatnád más számlájára a pénzt, a bíróság eleve a munkaadódnak küldi a bírói végzésnél kiírt pénzösszeg levonását. Ez azt jelenti, hogy amikor a fizetésedet utalnák a számlára, előtte levonják azt az összeget amit a végrehajtónak kell, azt odautalják, és ami maradt az megy a számládra. Ha vonnak minden hónapban akkor nem inkasszóznak.
2020. nov. 25. 21:34
 3/9 anonim ***** válasza:

"Ha vonnak minden hónapban akkor nem inkasszóznak."

Ez nem olyan biztos, futhat párhuzamosan is több végrehajtási cselekmény.

2020. nov. 26. 06:44
 4/9 anonim ***** válasza:

Volt olyan, hogy az egyik dolgozónak végrehajtás volt, majd befutott mégegy. Ki kellett tölteni egy nyilatkozatot a munkáltatói részről, hogy van-e már végrehajtás, milyen mértékű, összegű és meddig fog kifutni.

De amúgy előfordulhat, hogy a már végrehajtott bérből a bank inkasszál, egy másik tartozás miatt. Mondjuk ilyennel csak hatósági tartozásnál találkoztam.

2020. nov. 26. 07:26
 5/9 anonim ***** válasza:

Jövedelem-letiltás esetén a nettó béred 33 %-át köteles a munkáltató levonni és átutalni a végrehajtónak. Ha több letiltásod is van egyszerre, akkor a 33 % helyett 50 %-ig terjedhet a letiltás mértéke.

Bizonyos összeg feletti bér esetén a teljes összeg végrehajtás alá vonható, de minimálbér esetén ez az opció nem jön képbe.

Semmilyen szabály nem tiltja, hogy egy jövedelem-letiltás mellett a végrehajtó bármilyen más cselekményt is végezzen a letiltással párhuzamosan, azzal egy időben. Tehát simán előfordulhat, hogy miközben a béredet letiltják, a bankszámládat is inkasszóval terheli a végrehajtó. Sőt ezen felül bármi mást is végezhet. Ugyanis a végrehajtás célja, hogy a lejárt esedékességű követelést (tartozásodat) a lehető legrövidebb időn belül behajtsák.

Általában azt vizsgálják, hogy elévülési időn belül behajtható a hátralék vagy sem. Ha nem hajtható be csak letiltással, akkor mennek rá más vagyonodra is. Ha viszonylag rövid időn belül és elévülési időn belül behajtható (a rövid általában vagy 6 hónapot vagy 1 évet jelent), akkor nem szokták piszkálni a többi vagyontárgyat. Az eljárás menetéről mindig a végrehajtó dönt, éppen ezért hasonló ügy esetén sincs azonos eljárás.

Fentiekből láthatod, hogy nem mindegy, mekkora összegű hátralékról beszélünk. Ha több milliós, akkor szinte lehetetlenné teheti a végrehajtó az életed, mert párhuzamosan tilthat is, inkasszálhat is, és még a lefoglalt vagyontárgyakat is árverezheti, ha egyértelmű, hogy letiltásból csak évtizedek múlva térülne meg a tartozás.

"És ha nem az én szamlamra jönne az utalás"

Az nem a Te rendelkezésed feletti számla lenne, így módja sincs a végrehajtónak, hogy inkasszálja azt a bankszámlát.

Banki inkasszó esetén a banknak csak 28.500 forintot kell biztosítani az adósnak, minden más utalásra kerül a végrehajtónak. Bankszámlára érkezett pénz esetén nem vizsgáljuk, hogy milyen jogcímen került oda az összeg. Ott az már nem munkabér, nem segély, nem családi pótlék, hanem számlapénz.

2020. nov. 27. 05:22
 6/9 anonim ***** válasza:
Magyarázzátok már el nekem, hogy jut el valaki addig, hogy milliós tartozást halmoz fel és a végrehajtó már a vagyontárgyakat viszi!
2020. nov. 27. 09:43
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Például ilyen a svájci frankos hitelek nagy része.

Vagy egyéni vállalkozóként akkora tartozást halmozol fel adóból, járulékból, hogy csak na, mert mondjuk nem fizet ki az egyik megbízód.

Például a mostani járványveszély is alapot adhat egy ilyen élethelyzet kialakulására.

2020. nov. 28. 04:11
 8/9 anonim ***** válasza:

#7: Nekem is volt svájci frank hitelem, de én ésszel vettem fel. A fizetésem 18%-a volt kezdetben és 27%-a, mikor elszaladt a frank. Szépen kifizettem, mert nem nyújtózkodtam tovább a takarómtól.

Vállalkozónál beüthet az ilyesmi, de a kérdező nem az. De mondjuk vállalkozóként is lehet előleget vagy biztosítékot kérni, ha nagyobb befektetést igényel egy munka.

2020. nov. 29. 13:12
 9/9 anonim ***** válasza:
Világos, nincs is azzal gond, hogy biztosan sokszor lehet a helyzeteket a helyükön kezelni. A külön kérdés arra irányult, hogy hogy juthat el valaki addig, hogy már végrehajtás folyik ellene. :)
2020. nov. 30. 04:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!