A diákhitellel kapcsolatban lenne pár kérdésem. A szüleim nem támogatnak anyagilag, így valószínűleg ha egyetemre akarok menni jövő szeptemberben akkor hitelt kell felvennem, hogy tudjam finanszirozni a dolgokat. Aki tud segíteni, az válaszolna?
Az egyik kérdésem az lenne, hogy havonta ugyebár 150 ezer Ft igényelhető egy félévre. Amikor letelik az első félév, akkor újra meg kell igényelnem a következő félévre is a hitelt?
A másik kérdésem pedig, hogy a hitelt már egyetem alatt is elkezdhetem törleszteni kisebb részletekben? Ha például havi 130 ezer Ft-ot vesz fel valaki egy félévre, akkor körülbelül mennyit kell havonta törlesztenie?
Remélem olyan szakra szeretnél menni, amiből nagyon jó fizetésed lesz. Informatikus, mérnök, ilyesmi. Ha csak 3 évig veszel fel évi 10 hónapon át havi 130-at, az 3,9 millió ft adósság mire végzel. (De a legtöbben nem 3 évig járnak egyetemre, hanem tovább.)
1. Nem kell újra megigényelned. Ha egyszer kérted és nem változik semmi + nem kéred, hogy ne kapd, akkor automatikusan fogod kapni.
2. Még akkor fizetnéd vissza, amikor még veszed fel egyetem alatt? Ennek nem sok értelme van. Vagy ezt magyarázd el jobban.
A kötelező törlesztő iszonyú alacsony, ilyen 5-10-20 ezer forintra gondolj havonta. De ha többet akarsz fizetni, bármikor megteheted. Soron kívül is, bárhogy. Ingyen van az előtörlesztés, és a minimumnál több pénzt is utalhatsz bármikor.
Én azt mondom, hogy ne tervezd törleszteni egyetem alatt, inkább amit spórolsz ( hitelt lehet spórolni?! 🤔) azt rakd célbetét számlára, hogy ne legyen annyira szem előtt és kisebb eséllyel költsd el. Egyébként havi 150 rengeteg, főleg ha összejön a kollégium. Én kb 40-45-bol kijövök kollégium mellett, menzaval, havi vonat és havi buszberlettel illetve sampon - szappan egyéb dolgok megvásárlásával. A könyveket könyvtárból kölcsönzom, egyenlőre ez jó, később pedig meglátom, szükséges e beszerezni őket.
Viszont ha albérlet mellett tervezel felvenni 150-et havonta akkor meg kevés lesz ennyi pénz. Esetleg ha egy kicsit több dolgot írsz le, pl terveidet, hogy honnan hova szeretnél majd menni és ott milyen lehetőségek vannak ( koli elérhető feltételek mellett... tudom, nem egyszerű) akkor szívesen segítek ha gondolod
Tanári szakra szeretnék jelentkezni, azon belül is angol-történelemre, viszont egy tanári kezdőfizetésből nem feltétlen vagyok abban biztos, hogy olyan könnyedén visszalehet fizetni ezt a hitelt, ezért vagyok tanácstalan, hogy mit hogyan csináljak. Ha például debrecenbe megyek vagy miskolcra nem feltétlen vesznek fel a kollégiumban, mivel közel lakom (nyíregyháza). Ha pedig nem vesznek fel kollégiumba, akkor már mindenképp muszáj leszek albérletet/szobát keresni vagy egy másik opciót. A debreceni, miskolci, szegedi és a budapesti (Károli) egyetemeken gondolkozok.
Egyébként mindenkinek nagyon köszönöm a válaszát, mivel eddig nagyon hasznosak voltak.:)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!