Mennyi lenne 17 évvel ezelőtti 5.000.000 ft.-nak a mai reálértéke ?
Egy üzleti ügyletből kifolyólag, 17 évvel ezelőtt a tárgyalópartneremmel megállapodtunk, hogy 5.000.000 ft-ot fizet részemre.
Majd 17 év elteltével a napokban tudtunk újból együtt összeülni és megtárgyalni a dolgainkat.
Azaz, kifizetné részemre a valamikori engem megillető 5.000.000 ft-ot a mai reál értékén, csak mondjam meg neki , hogy mennyi az az összeg !
Szerintetek, hogyan kellene ezt igazságosan kiszámítani, mert nem szeretnék túlzásba esni azzal, hogy akkora összeget mondok a valamikori 5 M. helyett ami nem reális !
Viszont azt sem szeretném, ha alul becsült összeget mondanék !
Hogyan kellene, hogyan lehet kiszámítani hogy reális összeget tudjak mondani ?
Pl. 17 névvel ezelőtt, egy megyeszékhelyű városban, 5 millióért lehetett egy kb. 60 m2 es téglaépítésű lakást vásárolni!
Ma ugyan ez a lakás kb. 30 millió forint!
Lehet ilyen példák szerint ki indulni ? Vagy létezik erre egy közgazdasági számítási módszer?
Várom segítségeteket!
Köszönöm !

25 M körül van, de tartozásnál a jegybanki alapkamatot szokták késedelmi kamatnak elkérni minimum, vagy annak két-, három-, többszörösét. A megállapodáskor kellett volna ezt kikötni.
"17 évvel ezelőtt a tárgyalópartneremmel megállapodtunk, hogy 5.000.000 ft-ot fizet részemre."
De mikor, miért cserébe? az ellenértéket mikor kapta meg?
Én nem igazán hiszem, hogy üzleti ügyekkel foglalkozol, és mástól kérdesz ilyeneket.

Sima alapkamat. Vagy infláció (akkor kb dupla ennyi).
A lakásos példa nem ér, mert az egy befektetés. Ezzel az erővel ha bitcoinba teszed, most 50 milliárdot érne.

Emberek, azaz minden kommentelőnek igyekszek válaszolni.
Látom, érzékelem , hogy bővebben kel körülírnom a kérdésemet, mert így nem igazán érzékelitek a szituációt ill. annak a valóságát.
Szóval, ez egy családon belüli,üzleti ügyfolyamat által kialakult tartozás !
Nővérem,Sogorom és Én, alakítottunk egy céget, mely cégben 1/3 üzletrésze volt mindenkinek. Sogorom volt az ügyvezető !
A cégnek volt egy Farmja, mely farm Banki értékbecslése 2002 -ben kb. 47 millió ft.-volt.
Ezt a farmot eljelzálogosította a Sogor, azaz felvett a cégre 16 millió ft.-os szabad felhasználású forgóeszköz hitelt. A pénzt "eltapsolta" azaz annak jelentős részéből épített maguknak egy családi házat. Rövid időn belül feleszméltem, hogy mi történt, de már késő volt. A pénz elfogyott! Ekkor szóltam neki , hogy rájöttem mit tett,stb. és megállapodtunk 5 millió értékben kifizet engem és a cég további sorsa ill. sorsának rendezése az ő dolga.
Igenám, de telt múlt az idő a sogor bizony nem fizetett felém semmit, hanem inkább a bujkálós taktikát alkalmazva húzta az időt, míg végül a céget felszámolták és elúszott minden. Sok év után, azaz ma már több mint 17 év elteltével, ugynézki , hogy a napokban, újból "valamilyen" megállapodás fog születni, mert sikerült elérnem azt, hogy egyáltalán asztalhoz üljünk és beszéljünk a témáról.
Ezért kérdés a kérdés, hogy a 17 évvel ezelőtti 5 milliónak mennyi a mai reálértéke !
Megjegyzem : A sogor mai anyagi helyzete, átlagon felülien jó!
Azaz tudna fizetni, ha akarna. Bíróságra felesleges lett volna adnom, mert régen sem, meg ma sincs semmi vagyon a nevén !
A pereskedés által, pénzhez nem jutottam volna. Viszont az unokaöcséim apja a börtönbe került volna, és hát igen a szüleimnek sem akartam bánatot okozni, hogy azt lássák ahogy a gyerekeik, azaz a Nővérem ,Én és a Sogorom pereskedünk éveken keresztül. (szüleim már nem élnek).
Röviden tömören ennyi a kiegészítő mondandóm.
Várom válaszaitokat !

Ha nem számolsz kamatot, akkor cirka 9M körül kell számolni.
Ha már kamatot is számolsz, akkor az egy bonyolultabb folyamat lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!