Fizetésem 50%-át tiltatja le a behajtó. Az a probléma hogy fogalmam sincs miért. Tény hogy volt egy 30%-os behajtás. Most a cégemtől kaptam egy levelet hogy tiltva lett 50%-ig. Behajtótól semmi értesítés. Mit tehetnék?
Behajtó nem tilt, csak a végrehajtó. A két dolog nem azonos.
Jövedelem letiltás esetén abban az esetben, ha egy tartozásod van, akkor a nettó bér 33 %-áig tilthatják azt le alapból. Ha több tartozásod van, akkor ez a letiltás a nettó bér 50 %-áig terjedhet. A törvényben meghatározott kielégítési sorrend figyelembe vételével ilyenkor az első hitelező 33 %-ot kap, a második hitelező 17 %-ot a letiltott összeget figyelembe véve.
Végrehajtó nem köteles értesíteni arról, hogy végrehajt. A felszólításokban az "apró betűs részben" bele van foglalva, ha nem fizetsz, behajtják.
Ha arra vagy kíváncsi, hogy mi a jelenlegi letiltás, a munkáltatód kérdezd. Ő köteles tájékoztatni egy kiadott letiltásról.
"Miért nem az én lakcímemre küldi az értesítéseit?"
Azt eddig nem írtad, hogy nem oda küldte volna.
Közben meg azt írod, az élettársad vette át.
Akkor most mi is van? :)
Egyébként a letiltásról nem köteles értesíteni az adóst, semmi nem írja elő. A munkáltatónak van olyan kötelessége, ha átvette a letiltást, a következő munkanapon erről értesíti a dolgozóját. Az megtörtént...
"Azt viszont nem hogy miért a MOKK levele után 5 évvel hajt végre a végrehajtó?"
Nem biztos, hogy 5 év után indított eljárást. Lehet, hogy már régóta folyik, de nem találtak meg Téged a bejelentett címeden, vagy nem vetted át a küldeményeiket. Látatlanban ezt senki nem fogja tudni megmondani Neked, még én sem. :)
Fogalmam nincs, de lehet például az a magyarázat rá, hogy a hitelező nem erőltette nagyon az ügyet.
Ugyanis a végrehajtó akkor dolgozik, ha a hitelező (akinek tartozol) megelőlegezi a végrehajtás költségeit, amit aztán majd a végrehajtó behajt Rajtad. Ha előleg nincs, akkor meló sincs. Lehet, hogy a hitelezőnek most lett rá pénze, hogy az eljárás folytatódhasson.
... és több más oka is lehet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!