Lakaahitelben kezdunk gondolkodni, ezek alapjan ti havi hany ezer Ft-os torlesztoreszletet ereztek biztonsagosnak?
Jelenleg van 13 millio forint megtakaritasunk, maximum 30 millioert szeretnenk lakast venni, tehat nagyon maximum 15 millio hitelt vennenk fel, ezevben pedig meg a 2 misit valahogy onerobol meg hozzatennenk. 20 eves hitelben gondolkodunk, lehetoleg ugy, hogy 10 even belul elotorlesztessel lejarjon.
Havi netto keresetunk 640 ezer forint + nyari honapokban a maszekmelok miatt felrughat havi 1 misi kore.
Én úgy számolnék, hogy mi történik, ha az egyik jövedelem kiesik a kasszából?
Például, ha gyereket akartok.
A megmaradó jövedelem mennyire lesz elég a megélhetésre a megnövekedett kiadások és csökkent bevételek esetén?
Ez a jövedelem mennyi hitelt bír majd el?
Az én tippem az volt amikor ezt számoltam, hogy a férfi jövedelmének nagyjából az 5-8%-a lehet a hitel törlesztő maximum. És akkor feltételezzük, hogy 20 évig nincs betegség, lábtörés, semmi...
Mi is úgy számoltunk anno, hogy egy fizuból is ki tudjuk fizetni anélkül, hogy a megtakarításainkhoz kellene nyúlni. Nem rövid munkanélküliségben kell gondolkozni, hanem hogy tartósan be tudjatok rendezkedni egy fizetésre, ha véletlenül úgy alakulna. Ez a biztonság, egyébként pedig ezen felül lehet gyűjtögetni és mondjuk évente előtörleszteni, így csökken a törlesztő, még többet tudtok félretenni, mégtöbbet tudtok előtörleszteni, vagyis évről évre nő a biztonság. Mi ezt a logikát követtük, nem azt, hogy 10 évre vesszük fel és 10 év alatt ki is fizetjük, mert ugyan jó esetben kitudtuk volna így is, de inkább a megtakarításaimat ne tudjam növelni, amit előtörlesztésre szánok, minthogy kompletten a törlesztőrészletemet ne tudjam kifizetni.
Legdurvább esetben még annak is utána lehet számolni, hogy mivan, ha 30 évre veszitek fel, akkor milyen ütemben tudtok előtörleszteni, hány év alatt fizetitek ki és így mennyit költötök kamatra. Lehet játszani a fix kamatperiódusok hosszával is, mivel minél tovább fix, annál drágább a hitel. Ha tudod, hogy nagy eséllyel kifizetitek 6-7 év alatt, akkor kár 10-20 évre fixálni.
Szóval ez egy szép kis agymunka és rengeteg számolás. Érdemes annuitásos táblázatot letölteni hozzá (olyat, ami tud előtörlesztéssel számolni) és kalkulálni. Mi lenne ha... eseteket felállítani és végül a legjobb opciót belőni.
Én szerintem a fix 640 nettóval nagyon maximum 100 ezret vállalnék be (de inkább kevesebbet), és még 100-at fixen eltennék havonta előtörlesztésre legalább. Nyáron többet, hogy évente legalább 2 milliót előtudjak törleszteni.
Ez a max 100 ezer attól függ, hogy ez a bevétel milyen arányban oszlik meg kettőtök között, mindkettőtök fizetéséből kitudjátok-e ezt gazdálkodni a fix kiadásaitok mellett.
Én egyébként amondó vagyok, hogy nem lehet baj! Az albérletet is meg kell tudnod oldani, ki kell fizetned hónapról hónapra, mert ha nem, akkor kiraknak és kész. Ugyanez a helyzet a hitellel is, csak több idő alatt raknak ki a jelzáloggal terhelt lakásodból, illetve a bankkal egy darabig lehet egyezkedni. A lényeg, hogy ne bujkáljon az ember, hanem megoldásra törekedjen. Megoldásra törekednél akkor is, ha az albit nem tudnád fizetni, itt még a havi törlesztőkkel is tudsz felvételkor játszani, hogy biztosan ne üsd meg a bokád. Hülyeségnek tartom, ha valaki bedőléssel jön ilyen kérdéseknél. A ti bevételetek és megtakarításotok mellett fölösleges albérletre költeni már, viszont még egy picit várnék, hátha mennek lejjebb egy picit az árak.
Köszönöm a hasznos hozzászólásokat!
Igen, még kivárunk egy kicsit, hiszen az alaphoz még 2 milliót hozzá akarunk tenni.
Albérletet pedig már azért sem érezzük biztonságosnak, mert ez már 7. albérletünk, és bármennyire is korrekten viselkedtünk, mindig ki kellett költöznünk, mert a tulaj rokona visszajött, vagy a fejünk fölül eladták a lakást... Azt pedig hozzátenném, hogy mivel számunkra fontos, hogy otthont teremtsünk abban a lakásban, amiben éppen lakunk, lakásonként legalább 500 ezreket költöttünk festésekre, polc szerelésre, kisebb átalakításokra. Tudom, butaság volt, mert annak a pénznek jobb helye lett volna a megtakarításunkban, de nem bírtunk úgy sehogy sem lakni akárhol évekig, hogy nem köszön vissza a személyiségünk az aktuális lakásunkban. A kiköltöztetéssel pedig eléggé ráfaragtunk mindig, ebből meg már elegünk van. Úgyhogy ha innen mennünk kell, az már lakáshitel lesz és a saját lakásunkba fogjuk ölni azt, amit eddig sajnos más lakásába tettünk bele...
Lakáshiteligény szempontjából minden paraméter jónak tűnik, Ami még fomtos lehet manapság, hogy milyen ágazatból származik a jövedelem, illetve az is fontos még, hogy a 640E Ft az mind netto munkabér, vagy esetleg vállalkozásból származó bevétel?
Mivel előtörlesztést is terveztek, hasznos infó lehet számodra, hogy vannak olyan hitelközvetítő cégek, ahol egyes bankoknál díjmentes az előtörlesztés, ha megbízod valamelyiket az ügyintézéssel (díjmentes), illetve ha nem terveztek CSOK-ot, akkor tisztán piaci kamatozású hitel jöhet csak szóba, annak kamata viszont bankonként nagyon eltérő, már csak ezért is érdemes segítséget kérni.
Érdemes még elgondolkozni a babaváró kölcsönön is, az 10M Ft és kamatmentes, ha összeházasodtok és 5 éven belül születik legalább 1 gyermeketek. Nekem ez a munkám, ha kéred, tudok segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!