Hogy vehetek fel hitelt, ha nagyon alacsony a fizetésem?
140 ezret keresek (tanár vagyok, szóval ez nagyon lassan fog emelkedni), viszont ebből nagyon nehéz megélnem albérletben.
Ha 10 milliót fel tudnék venni, abból már találnék egy kis garzonlakást itt a városban (vidéki megyeszékhely).
De önerő és magas kereset nélkül nem kapok hitelt. Mit kéne tennem?
Ha nincs önerő akkor kilőve.
De igazából a fizu is elég kevés csak adóstárssal fogják engedni akinej elegendő a fizuja. Szülők?
Akkor itt kb minden ki van lőve.
Most hol élsz? A szülőkkel? Onnen eóakarsz eljönni?
Vagy albérletben, amit ebből a bérből fizetsz?
Nekem sem volt semmi önerőm. Én is csak vidékben gondolkodhattam, bár bevallom, mivel panelban nőttem fel, eszem ágában nem lett volna ott élni. Állandó zaj, hallod, mit beszél a szomszéd, mit néz a tv-ben, érzed, hol mit főznek, lépcsőházban kukaszag, néha egy hajléktalan vagy egy részeg, soha nincs csend, ami falun megvan.
10 km-re vagyok a megyeszékhelytől, épp pár napja nézegettem a jófogást, 4-7 között vannak aranyos kis házikók.
Busszal fél óra alatt bent vagyok a munkahelyemen, szerintem ennyit az is utazik, aki ugyanabban a városban él, ahol dolgozik.
Mivel nem volt önerőm, úgy oldottaam meg, hogy az eladóval többről írtunk szerződést, mint amennyiért adta a házat. 2 millióval többet írtunk bele, és úgy, hogy azt a 2 milliót én átadtam neki előlegként készpénzben. Ez volt a nemlétező önerőm, a bank el is fogadta. Így volt az 5 milliós házam papíron 7 millió, és nekem a "fennmaradó" 5 millióra kellett hitelt szereznem, ami valójában a teljes vételár volt. Így vettem én önerő nélkül házat.
Mondjuk ez már lassan 10 éve volt, egy ekkora ház ma falun is bőven 10 felett van, de ha neked elég a szoba-konyha, azt tényleg megkapod 4-6 körül.
Ezt 20-30 évre, ha bevállalod, szerintem még bele is fér a fizetésedbe.
Akkor sem volt teljesen szabályos, de működött.
"Ez ma már nem működik": hivatalosan akkor sem működött. Aztán az élet rácáfolt. Így megy ez. :)
Hogy mit adsz át kp-ban, azt a bank nem látja.
Ha le van papírozva, azt el kell fogadniuk - ha egyébként minden más megfelel.
Ehhez az egészhez két dolog kell: egyik, hogy az eladó belemenjen. Neki tulajdonképpen mindegy, hisz ő nem veszít. Ha sürgős neki az eladás, vagy mondjuk régóta akarja eladni a kis vidéki házikóját, akkor bele fog menni, hiszen a pár millió mégiscsak jobb, mint a 0 ft.
A másik dolog, hogy ezt csak kicsiben lehet megjátszani.
Ha 5 millió helyett 7-ről szól a szerződés, az senkinek nem gyanús, mert ez annyira aprópénz. Ennyit még egy értékbecslő is simán ráír, mivel ilyen összegeket simán szoktak alkudni is.
Nagyban már nem működne, egy 15 milliós lakást nem papírozhatsz le 25 millióért, mert senki nem hinné el, hogy tényleg annyiért vetted.
Utolsó!
Sőt az eladó is jól járt mert csak 5millióra fizette az illetéket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!