Érdemes a moratórium alatt tovább fizetnem a törlesztőrészleteket az alábbi esetben?
-10 éves futamidejű, szabadfelhasználású jelzáloghitel (5 évig fix kamatozású)
-Kb fél éve vettem fel, tahát a tőketartozás még alig csökkent, jelenleg valamivel több, mint 9 M Ft
-Várhatóan 2-2,5 év múlva végtörlesztenék.
Az egyik hitelközvetítéssel foglalkozó weboldalon található kalkulátorba beírva az adatokat az jött ki, hogy a moratórium ideje alatt majdnem félmillió Ft kamat keletkezne, amit ha jól értelmezem, akkor a végtörlesztés során bevasalnának. Tehát ha valaki hozzám hasonlóan nemrég vett fel hitelt, de a futamidő kb 1/4-énél végtörleszteni akar, annak érdemesebb inkább fizetni a részleteket, aki pedig nem akar / nem tud várhatóan végtörleszteni, annak éri meg kihasználni a moratóriumot, mert 5-10-15 évre elosztva fizeti meg a plusz kamatot, ami akkor már szotyi lesz.
És amit még olvastam több helyen (kiszámoló blog, meg asszem portfolió), hogy a bankoknál fekete pontot kapsz ha élsz a moratóriummal. Nem vagyok notorikus hitelfelvevő, csak sose lehet tudni, mikor kellhet a jövőben.
Én simán tudnám fizetni, de élek a moratóriummal.
A törlesztőrészletet inkább MÁP+-ba teszem, a tőkerészen nyerek évi 1%-ot, a kamatrészen pedig évi 6%-ot, összességében kb. 150.000,- Ft-ot számításaim szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!