Hogyan gyűjtsem a pénzem?

Figyelt kérdés

Vázolom a helyzetet: 3évig gyüjtenék pénzt, olyan módon, hogy havonta a fizetésem egy negyedét eltenném. A cél lakásvásárlás. Milyen módon gyűjtsem?

Fundamenta?Csak hagyjam a bankszámlámon?

Állampapir? Állampapirt is lehet úgy, hogy havonta teszek be összeget?

Laikus vagyok.

2019. okt. 13. 19:31
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
78%

8-as, segits mar nekem a matekodsal, hogy melyik allampapir (legyen map+ vagy akar pmap) tudsz mondjuk egy ev utan kevesebbet kivenni, mint amennyit beleraktal?

- Pmap: kamatozik 4,5%-ot, lejon kamatado, marad kb 3,8%, kivetelkor 2% a dija, marad cirka 101,8%. Ez tobb, mint amennyit beraktal. Tranzakcios dij sem vetelkor, sem eladaskor nincs.

- MAP+: kamatozik egy ev alatt atlagban 3,75%-ot, kamatado nincs, ha fordulonapot koveto par napban veszed ki, akkor 0, ha maskor, akkor 0,25% a dija, itt sincs tranzakcios dij, tehat marad 103,5 vagy 103,75%.

Mindket esetben tobbet veszel ki, mint amennyit beleraktal...

2019. okt. 13. 21:35
 12/18 anonim ***** válasza:
0%

"Mindket esetben tobbet veszel ki, mint amennyit beleraktal..."

Akkor számolj már egy kicsit.

Mennyivel is lesz több, pár ezerrel...

Nagyon megéri mi?

Ne legyél már ekkora hülye!

2019. okt. 13. 21:42
 13/18 anonim ***** válasza:
15%

Te azt irtad, hogy bukni fog, tobbet visz el, mint amennyit nyer rajta, most meg mar arrol beszelsz, hogy “de hat nem is olyan sokat nyer”. Fo a konzekvens viselkedes, legalabbis ismerd be, hogy nem volt iagazd.

Na, de ezutan nezzuk a mennyit: tegyuk fel, hogy 250k nettot keres a kerdezo (atlagnak jo lesz), elrak belole 60k-t, az evente 720 ezer forint, ez kamatozik evente kb 25 ezret. Lehet, hogy nem tunik soknak, de ha a parnacihaba rakja, akkor majdnem pont ugyanennyit veszit az inflacion.

Es hogy mit jelent ez 3 ev alatt?

- elso ev vegen lesz 720k

- masodik ev vegen 1 465 ezer (ketszer 720, plusz 25k kamat)

- harmadik ev vegen: 2 235 (elozo evhez kepest 720k felretett penz, es mar 50 kamat)

Azaz ket ev felretett penze utan mar majdnem egy plusz havi felretett penz osszejon a kamatokbol. (Es most meg nem is szamoltam a MAP+ novekvo kamataval, ugy vettem, hogy evente kiveszi.)

Lehet, hogy nem sok penz egy lakas arahoz kepest, de a sajat felretevesehez kepest mar + egy havi.

Jobb, mint folyamatosan bukni az inflacion.

2019. okt. 13. 22:00
 14/18 anonim ***** válasza:
26%

13. Jajjajjjjj mekkora kamattal számolsz?

Max. 1,5%-ot hoz nem 3,5%...

Ami ha jól számolom kb. 10 ezer ft évente! Ezt zsebpénzből kifizeti...

2019. okt. 13. 22:11
 15/18 anonim ***** válasza:
14%

Lasd 11.-es valaszt.

MÁP+, változó kamat:

1. félév: 3,5%

2. felev: 4%

2. ev: 4,5%

3. ev: 5%

4. ev: 5,5%

5. ev: 6%

En csak az elso eves, atlagban 3,75%-os kamattal szamoltam, pedig minden tovabbi evben meg none, igy kicsit alulszamoltam.

Ugye veletlenul sem epp most derult ki, hogy olyan szigoru tenyek birtokaban tamadtal egy befektetest, hogy azt sem tudtad, hogy mennyi is a kamata? :D

2019. okt. 13. 22:34
 16/18 A kérdező kommentje:

K..va jó ez a sok minden itt, de 2 oldalnyi pofázásból kb 1 vagy 2 válasz volt, ami nekem szólt és segitett a problémámmal.

Köszi

2019. okt. 13. 22:47
 17/18 anonim ***** válasza:
62%

Portfoliót kellene építened:

a bankodban segítenek

állampapír

értékpapír alapok (több kockázati besorolással)

de ugye függ, attól mennyi a havi összeg, amit félre tudsz tenni

Nekem van

lakástakarékom (már nem éri meg kötni, én még előtte kötöttem)

3 különböző értékpapír alap (egyet fix összegért vettem, a másik kettőre havonta megy pénz)

egészségpénztár

nyugdíjpénztár

nyereménybetétkönyv (takarékbankos)

"malacpersely" jellegű alszámlán

(nyugdíjbiztosításom nincs, mert nekem nincs szja-m, ezért nem éri meg, de lehet neked megérné)

állampapírom nincs még, de gondolkozom rajta

emellett dekkol a vállalkozói számlámon is pénz, amit nem veszek onnan le, de le sem kötöttem

2019. okt. 13. 23:20
 18/18 anonim ***** válasza:
76%

11-es: PMÁP és MÁP+ra sincs kamatadó.

Kérdező: Nyissál államkincstárnál számlát és havonta vegyél arra az értékpapír számlára MÁP+t.

(Bankkártyával vagy beutalva a pénzt.)

3 éves időtávra az a legjobb. 3 év nagyon rövid időtáv, csak olyanba szabad rakni, amiből bármikor kiveheted, a MÁP+ ilyen.

Legfőbb előnye, hogy nem lesz a szemed előtt a pénz, nem tudsz olyan könnyen hozzáférni.

Kapsz rá egy minimális kamatot is, nem nagy pénz, de szerintem érdemes érte lehajolni.

Havi 50 ezer forintos megtakarításnál 3 év alatt 100ezer a kamat, megéri pár órát rászánni a számlanyitásra szerintem.

2019. okt. 14. 09:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!