Kézzel írt számlát szabad "digitalizálni", és úgy elküldeni?
Elvégeztem egy alkalmi munkát egy cégnek, nekik kellett számla, én meg nem vagyok számlaképes.
Rokon viszont vállalkozó, így ő ki tudott állítani egyet. Viszont ő még kézzel írt számlatömböt használ.
A kérdésem, hogy ezt a kézzel írt számlát lehet-e "digitalizálni" olyan módon, hogy egy word sablonba bemásolom az adatokat (számla sorszámát is), és ezt a dokumentumot küldöm el a cégnek, vagy mindenképp a kézzel írt számlát kell elküldenem nekik? Ezt lehet szkennelve is, vagy postán kell feladni az eredetit?
Kötelesek elfogadni a számlát akkor is, ha kézzel írott?
Előre is köszönöm a válaszokat, mivel nem vagyok vállalkozó, így nemigen vagyok otthon ezekben a dolgokban.
A kérdésedre válaszolok, a többi dologba inkább nem is mennék bele...
Nem lehet így digitalizálni számlát. Ha kézi számlatömb, akkor postán menjen a számla. Bár semmiből sem tart regisztrálni egy számlázóprogramban, egy rakás ingyenes van. Ha a navosat használod, akkor még jelenteni sem kell. A kézzel írt számlát is köteles mindenki elfogadni, ha megfelel a követelményeknek.
Amúgy van legális módja is annak, ha nem vagy számlaképes, nem muszáj ilyen megoldásokba belemenni.
Mint írtam, csak egyszeri alkalomról volt szó, és ragaszkodtak a számlához. De nem tervezek rendszeresen ilyennel foglalkozni.
Tudom, hogy vannak ingyenes számlázó programok, de a rokont nem érdekli, neki jó a kézzel írt, én pedig nem regisztrálhatom be a vállalkozását az ő nevében. Plusz mivel a számla már ki van állítva, így gondolom akkor azt sztornózni kéne stb.
Így akkor marad a postai feladás. Igazából ezzel is csak az a bajom, hogy nem voltam benne biztos, elfogadják-e így is, hiszen ma már majdnem mindenki elektronikus (vagy legalábbis géppel írt) számlát használ.
Könyvelőként mondhatom neked, hogy rettentően sokan használnak még a mai napig kézi számlatömböt. És amíg be nem tiltják teljesen, addig maradni is fog, mivel van azért némi előnye az elektronikussal szemben :)
Lényeg a lényeg, kötelesek elfogadni azt is.
Még annyival kiegészíteném, hogy ha postán küldöd, MINDENKÉPPEN ajánlott levélként, de még jobb lenne, ha tértivevényesen küldenéd a számlát.
Sima levélként elkeveredhet, ajánlottként ritka, de van kártérítés, tértivevényesként pedig kapsz visszajelzést róla, amikor átvették a levelet - így letagadni sem tudják, hogy megkapták a számlát.
Köszönöm a válaszokat, sokat segítettél! :)
Még ma feladom, ajánlottan és tértivevényesen :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!