Be kell jelenteni ekkora mértékű ingóság eladását?
Eladtam a pc-m eBay-en 250.000Ft-ért.
Paypalról átutaltam a bankszámlámra a pénzt.
Én úgy tudom elvileg 600k-ig nem adóköteles (mást nem adtam el még az idén), de most kb mindenki azzal csesztet hogy ebből úgyis nav eljárás lesz még akkor is ha nem adóköteles, mert milyen nagy összeg, és mekkora fejfájást okoztam majd ezzel magamnak. Anyám szerint be kellene jelenteni a navnál hogy ez az összeg honnan van, de persze nem tudja hogy hol/hogy kell.
Szerintetek?
Azt hajtogatja mindenki hogy több mint 2 havi jövedelmük :D (120 nettóval számolva kb havonta, nem vagyunk annyira gazdagok)
Hát remélem tényleg nem lesz semmi, ha meg igen akkor hamar vége lesz és nem hónapokig kell ide-oda járkálnom.
Köszi a megnyugtatást amúgy :)
Az adótörvény alapján magánszemély az ingóságait évi 600 ezer forint bevételig úgy értékesítheti, hogy nem kell utána jövedelmet megállapítania, és fizetnie SZJA-t.
SZJA törvény 58. § (9) bekezdése:
"Az (1)-(8) bekezdésben foglalt rendelkezésektől függetlenül nem kell a jövedelmet megállapítani az ingó vagyontárgyak átruházására tekintettel megszerzett bevételből - ide nem értve, ha a bevételt a magánszemély egyéni vállalkozóként szerzi meg -, ha a bevétel az adóév elejétől összesítve nem haladja meg a 600 ezer forintot."
Nem másokra kell hallgatni, a törvény egyértelműen kimondja, hogy nem kell!
Mi benne a vicc?
Adót fizetni csak akkor kell, ha keletkezik belőle adóköteles jövedelmed. Mindegy, hogy hány millió bevételt értél el ez által... :)
Köszi a válaszokat, megy mindenkinek a plussz :)
Amúgy a családom szerint sem lett volna baj belőle, csak ügy, nameg fejfájás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!