Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Aki szünetelteti a KATA EV-t...

Aki szünetelteti a KATA EV-t az 2 éven belül nem lehet újra KATA adózó?

Figyelt kérdés

"Az adóalanyiság megszűnésének évében és az azt követő 12 hónapban az adóalanyiság ismételten nem választható."

Nem tudom értelmezni ezt a mondatot.

Ha 2 év szüneteltetés után automatikusan megszűnik a vállalkozás, akkor nem értem a fenti dolgot, hogy szüneteltetés évében és utána nem választható a KATA?

félre értem?

2019. febr. 27. 23:07
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
2019. febr. 28. 07:31
 12/20 anonim ***** válasza:
És khm, nem írtam, hogy nem kötelező... azt írtam, nem kell...
2019. febr. 28. 07:32
 13/20 anonim ***** válasza:

Az alap probléma, hogy utolsó nap du-este kérdezte ezeket, amikor be akarta jelenteni a szüneteltetést. Akkor hova húzzon? "Szerencsétlen" azért kérdezget itt pánikolva :-)

Ahhoz képest, hogy nem hivatásod egész magabiztosan fogalmazol meg állításokat, hogy nem is biztos, hogy szüneteltetve lesz..

Pont, mint múltkor az "ügyfelednél" , aki azt hitte szünetel a katas vállalkozása és neked kellett utólag megoldani a bejelentéseket ( ott még könyvelő voltál, ahogy az ügyvédnek sem lehet 50.000 Ft felett az ingatlan adásvételi munkadíja, mert Te könyvelsz ügyvédet és látod... Más kérdés, hogy egy 100 milliós ingatlan 0,5-1%-a ettől jelentősen több is lehet, ami jellemző munkadíj. )

Bár igaz, ezeket nyugodt szívvel könyvelheti bárki akár pénzért is képesítés nélkül ( fórumokról szerzett infók alapján) ,-akár önmagának is a vállalkozó képesítés nélkül és ha elakad max kérdez fórumokon - nekem is volt ilyenben részem ilyen "sztárkönyvelőben" pár milliós kár árán - , hiszen a számviteli törvény nem vonatkozik rájuk.

"2000. évi C. törvény

(3) * A törvény hatálya nem terjed ki az egyéni vállalkozóra, a polgári jogi társaságra, az építőközösségre, továbbá a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi kereskedelmi képviseletére.

2/A. § * (1) * E törvény hatálya nem terjed ki arra a közkereseti társaságra, betéti társaságra, egyéni cégre és ügyvédi irodára, amely az üzleti évben (az adóévben) nyilvántartásait az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény előírásai szerint vezeti.

(2) * Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényben előírt feltételeknek meg nem felelő, (1) bekezdés szerinti közkereseti társaság, betéti társaság, egyéni cég, valamint ügyvédi iroda attól a naptól köteles e törvény előírásait alkalmazni, amely naptól nem tartozik az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény hatálya alá.

(3) * Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény hatálya alól e törvény hatálya alá átkerült (visszakerült), (1) bekezdés szerinti közkereseti társaságra, betéti társaságra, egyéni cégre, valamint ügyvédi irodára a jogelőd nélkül alapított vállalkozókra vonatkozó előírásokat kell megfelelően alkalmazni.

(4) * Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény hatálya alól e törvény hatálya alá átkerült (visszakerült), (1) bekezdés szerinti közkereseti társaságnak, betéti társaságnak, egyéni cégnek, valamint ügyvédi irodának - tételes leltározással alátámasztott - leltár alapján nyitó mérleget kell készítenie. A nyitó mérlegbe az eszközöket piaci értéken, a kötelezettségeket a ténylegesen fizetendő, a céltartalékokat a számított, a törvény előírásainak megfelelő összegben, a saját tőkét az eszközök és a kötelezettségek (ideértve a céltartalékokat is) különbözetének összegében kell figyelembe venni. A nyitó mérlegbe felvett eszközök és források értékének valódiságát könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni.

(5) * A törvény hatálya alá tartozó közkereseti társaság, betéti társaság, egyéni cég, valamint ügyvédi iroda beszámolójának kiegészítő mellékletében - az (1)-(4) bekezdés előírásaival összefüggésben - utalni kell arra, ha számviteli (nyilvántartási) kötelezettségei tekintetében a vállalkozó az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény hatálya alá a következő üzleti évtől átjelentkezett, vagy ha e törvény hatálya alá - az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló, illetve a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény hatálya alól - átkerülve (visszatérve) először készít beszámolót."

Ezért is lehet sok kókler "hokedli könyvelő" a piacon - és nem, még mindig nem a Könyvelők Klubjából átvett kifejezés, bármennyire is tudni véled - :-).

2019. febr. 28. 07:57
 14/20 anonim ***** válasza:

"ÉS de, öt kva kérdése volt itt tegnap, kb semmit nem tud, de a saját zsebére játszik, csinálja."

Most komolyan... Egy e.v kinek a zsebére játsszon, a könyvelőjére (vagy bárki máséra)?:-))

Nyilván az az érdeke, hogy költséget minimalizáljon.

Egy jó könyvelő meg nem a saját zsebét fogja tömni az első hónaptól, azt max rövid távon tudja megtenni a kókler, míg közli a magasabb havi díjait, kiemelve hogy ő mekkora szaktekintély és tudja a megoldást, de azrt fizetni is kell.

Ellenben ha jól könyvel neki, és több marad a zsebében az ev.-nek, akkor egyfelől bebiztosítja magát, hogy nem lesz fizetésképtelen az ügyfele és mivel tud fejlődni, látja a könyvelés eredményét, tartósan is magasabb könyvelési díjat generál hosszabb távon magának a könyvelő is ( Nyilván nem annyiért fog egy havi 5 számlás, 2 bevallásos ev-t könyvelni, mint az abból kinővő több üzletes kft-t 1-2 éven belül).

2019. febr. 28. 08:13
 15/20 anonim ***** válasza:

Nos, akkor én is beszállok a vitába :-)

KATA-s egyéni vállalkozó vagyok: tavaly egész évben - szerintem Norbi is, meg az 59 %-os is alátámaszthatja - szóval tavaly EGÉSZ ÉVBEN azt pofáztam itt a Gyakorin szinte minden KATA-s vállalkozónak, hogy legyen könyvelője, akivel megállapodik x összegben mondjuk negyedévente, cserébe kérdezhet bármit, de ha egész évben nem is, legalább EGYSZER EGY ÉVBEN, AZ ÉVES BEVALLÁSKOR NE SAJNÁLJA A KÖNYVELŐRE A PÉNZT!!

Persze, hogy nem tudja kitölteni a nyomtatványt, persze, hogy nem tudja értelmezni a dolgokat - mert erre van a könyvelő, aki direkt ezt tanulja: hogy mikortól kell szüneteltetni, stb.

Kérdező, egyik kérdésben írtad, hogy márc.1-től akarod szüneteltetni: nos, azt ne felejtsd el - én majdnem "megettem", amikor bejelentettem a szüneteltetést, csak szólt a könyvelőm - hogy ha februárban még ment a vállalkozásod, akkor márc. 12-ig még be kell fizetned az adót (50 vagy 25 ezret) a február hónap miatt.

2019. febr. 28. 09:40
 16/20 anonim ***** válasza:

"Persze, hogy nem tudja kitölteni a nyomtatványt, persze, hogy nem tudja értelmezni a dolgokat - mert erre van a könyvelő, aki direkt ezt tanulja: hogy mikortól kell szüneteltetni, stb."

Pont a lényeget nem látod át...

Az egyéni vállalkozónak nincs számviteli kötelezettsége, így nem kell képesített könyvelő hozzá.

( Urban legend a katasnak nem kell könyvelő. Ev-nek nem kell könyvelő, helyesen, függetlenül az adózási módjától. )

A kérdező pont ennek élő példája. Így is lehet könyvelni, hogy magad végzed. És az 59-es is adhat tanácsot, úgy hogy nem is könyvelő ( más kérdés, hogy más kérdéseknél annak adja ki magát ) . És 59%-os kérhet is pénzt azért, hogy Téged emlékeztessen pl. az ipara. Nem is tudod számon kérni ezért, de azért sem, ha ezzel kárt okoznak neked, mert törvény szerint nem vagy köteles igénybe venni a szolgáltatásait. Rajtad múlik.

A kérdező nem szeg törvényt akkor, ha nem könyvelővel könyveltet, hanem helyette kérdezget fórumon és maga töltögeti ki. Ugyanakkor semmi nem védi, ha egy amúgy lehet teljesen inkompetenes, magát könyvelőnek valló egyén "könyvel" neki díjazásért cserébe ( lásd az esetemet, aminek komoly összegű kártérítései lettek a végül, de mint csalás nem állta meg a helyét, mert könyvelni ev.-t bárki könyvelhet, mindegy minek vallja magát. )

Szintén más kérdés, hogy egy kérdésre miért és hogyan reagál valaki, ha érdemben nem is akar azzal segíteni..

lásd itt is:

https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__adozas-ko..

https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__adozas-ko..

( Csak itt még két képesítéssel rendelkező , Könyvelő Klubbos ,"nem kívülállónak vallotta magát". Ma már az sem.. )

Igen, a kérdés lényege hogy február 28-at írjon vagy márcus 1-et ahhoz hogy ne kelljen a havi 50-et befizetni.

"Kérdező, egyik kérdésben írtad, hogy márc.1-től akarod szüneteltetni: nos, azt ne felejtsd el - én majdnem "megettem", amikor bejelentettem a szüneteltetést, csak szólt a könyvelőm - hogy ha februárban még ment a vállalkozásod, akkor márc. 12-ig még be kell fizetned az adót (50 vagy 25 ezret) a február hónap miatt."

Másik kérdésére meg ott vannak az adófizetési határidők, mert negyedéves áfás, az meg április 20-23 lesz.

Kétsoros válasz helyett lesz 4 kérdésben 10 hozzászólás...

2019. febr. 28. 10:08
 17/20 anonim ***** válasza:

"KATA-s egyéni vállalkozó vagyok: tavaly egész évben - szerintem Norbi is, meg az 59 %-os is alátámaszthatja - szóval tavaly EGÉSZ ÉVBEN azt pofáztam itt a Gyakorin szinte minden KATA-s vállalkozónak, hogy legyen könyvelője, akivel megállapodik x összegben mondjuk negyedévente, cserébe kérdezhet bármit, de ha egész évben nem is, legalább EGYSZER EGY ÉVBEN, AZ ÉVES BEVALLÁSKOR NE SAJNÁLJA A KÖNYVELŐRE A PÉNZT!!"

Egyébként, nehogy magadra vedd - nem személyeskedés - , de ugye ebből is látszik, hogy egy "könyvelő" pénzt kér tőled azért, hogy a bevallásaidat megcsinálja, emlékeztessen hipara, stb. amire amúgy nincs kötelezettséged törvényileg, csak egy opció.

Ugyanakkor az elmúlt években nem hogy előre lépésed nem történt, hanem visszafejlődött, másodállásba került át a katas vállalkozásod és "megérezted " milyen a 42.000 Ft-os táppénz jogosultság.

Szvsz. egy normális könyvelő, ahogy írtam is abban lenne érdekelt, hogy a vállalkozásodat támogassa és fejlessze a maga módján. De, hogy azokra nem tud -vagy nem akar - megoldást kínálni,-esetleg csak pénzért hajlandó két szót is mondani - arra azt mondom, hogy nem egy jó könyvelő, ha egyáltalán az, mert ugye ev-hez nem kötelező a számviteli szakképesítés , szerződés - ne adj isten felelősségbiztosítás - sem.

2019. febr. 28. 10:23
 18/20 anonim ***** válasza:

"Pont a lényeget nem látod át...

Az egyéni vállalkozónak nincs számviteli kötelezettsége, így nem kell képesített könyvelő hozzá.

...

A kérdező pont ennek élő példája. Így is lehet könyvelni, hogy magad végzed."

Hát ne is haragudj, Norbi, de pont, hogy az élő példája annak, hogy hogyan NEM TUD KÖNYVELNI. Ha olyan egyszerű lenne, akkor nem tenne fel X számú kérdést.

Arról nem beszélve, hogy 50 -szer leírtam, most leírom 51.-szer: normális egyéni vállalkozó nem a gyakoriról próbál meg adózási kérdésekben tájékozódni.

Az más, amikor 5 könyvelő 5 félét mond, de akkor is a NAV A MÉRVADÓ!! Felemelem azt a telefont (ügyfélszolgálat) és megkérdezem. Nagyon normálisan, segítőkészen válaszolnak.

És ha tudom, hogy 28-ától szüneteltetni akarok, akkor nem 28-án éjfélkor kapkodok, hogy nincs könyvelőm.

Nekem van, mégis már majd egy hónappal előtte szóltam, amikor terveztem, hogy szüneteltetem a vállalkozást: megbeszéltem, mikor megyek, megcsináltuk.

De ha nem pesti a kérdező és vidéken nehezebb találni könyvelőt, akkor van egy telefonos megoldás vagy email, stb.

És igen, tudom, hogy nem kötelező és nekem sem volt sok pénzem - de annyit azért ér a nyugalmam, hogy nem sajnálok tőle az adóbevalláskor arra az 1 órára 5 vagy 10 ezer ft-ot.

Akinek meg annyira nem megy, hogy EGY ÉVBEN nem tud könyvelőre 20 ezer ft-ot kifizetni (mondjuk félévente 5 ezret telefonos tanácsokért, év végén meg 10-et a bevallásért) az már régen rossz.

2019. febr. 28. 10:31
 19/20 anonim ***** válasza:

Igen, lehetne erről hosszasan elmélkedni meg vitázni...

Vidéken sem nehezebb találni "emberi időben" igen itt valószínűleg egy amolyan ülök a "problémán", majd hirtelen kitalálom a megoldást, de már késő majdnem eset lehet. Én is így voltam dec 28 vagy 29-én(leltár után az idei év véglegesítésekor ) Gondolkodtam, hogy a bérbeadést kiteszem önálló tev.ből származóba és átlépek kataba 12 millióig, -igaz fél év alatt elértem volna idén ezt a szintet,- de akkor 6 hónap alatt lett volna 120.000 ft-al kevesebb járulékom. Csak hogy dec 28-29-én ezzel nehezen fogok zaklatni könyvelőt, maradt a Nav telefon. Igen lehet, de 1 napom van rá, hogy telephelyeket vegyem ki, változás bejelentőn bejelenteni, hogy akkor innentől kezdve január 1-el már magánszemélyként adok bérbe, a többi meg megy kata alá. Ja, de nem jó... Évközben bérbeadás nem katasként ment. Akkor február 1-től lehetek csak katas. bevétel havi 2 millió, 6 hónap alatt megvan a 12 millió. Marad 4 hónapom. 4*20.000 Ft után léphetek újra át szjaba. 80.000 ft-ért ennyi variálást... Miközben szeptembertől meg nappalis is lehetek szjas-ként a II. félévben 480.000 Ft-ot spórolva. Majd azt követően 3 év alatt 2.880.000-et, és utána szocho kedvezmény 19,5%.

Ugyanakkor a Kata újabb hátránya és negatívuma, hogy "boldog-boldogtalan" ajánlgatja, mert egyszerű és "olcsó".

De a végén simán kijöhet, hogy a nem kell költség elszámolás kiveheted a pénzt a vállalkozásból járulékok nélkül, csak a havi 25-50 van hozza magával azt, hogy na a végére nincs miből alapanyagot, árut, alkatrészt venni. Mert az mondták itt nem kell a költséget figyelembe venni, analitikát csinálni, cash flow, stb.

A likviditást úgy haza vághatja, hogy nem futja könyvelőre, üzemszüneti pontot ér el a vállalkozás, szüneteltetni, megszüntetni kellene, de nem tudom hogyan, könyvelőre meg nincs pénz csak azt látom, hogy következő hónapban már működni sem tudok és a havi 25-50-et befizetni.

Viszont ha már egy katas is fizet könyvelőt, akkor szerintem a havi 10-15 ezer ft sem lehet sok azért, hogy azután év végén pár millióval bentebb legyen és ne is kelljen ilyenen agyalni, hogy megszünteti, szünetelteti valaki a vállalkozást. Vagy ha még nem is, de évekre beragad a 6-8-12 milliós szint alá.

Ugyanakkor, ha az első 2-3 évben nem kiveszed a pénzt a vállalkozásból, akkor simán kijön kevesebből a költsége egy szjas-nak ( mivel csak az eredmény után adózik, nekem pl. 1 évben 8 millió után 4.000 Ft , 2.évben 10 millió bevétel után volt 2.600 Ft egy évre az adóm a havi 25-ök helyett) mindamellett hogy a bevételem elég dinamikusan nő évről-évre.

2019. febr. 28. 11:07
 20/20 A kérdező kommentje:

Bak Norbert egy intelligens ember, jól látja - szerintem is - a dolgokat, és az ilyesmi idővel meghálálja magát.

Valóban pánikszerű volt a kérdéscunami, mert hóvége, későeste stb.

Ettől függetlenül valóban legyen könyvelője mindenkinek :P

(50k-t sem termel valaki vállalkozása, sajnos mínuszban van, akkor be kell zárni a boltot.)

2019. febr. 28. 14:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!