Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Vallalkozo evi 10 millio...

Vallalkozo evi 10 millio forint bevetel mellett (munkaviszony nelkul) mennyi jarulekot es adot kell ( kb ) hogy fizessen magyarorszagon?

Figyelt kérdés

2019. febr. 25. 18:31
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Táppénz kapcsán épp nem régiben volt egy másik fórum kérdés kata-s szoftverfejlesztőtől:

"Főállású katás vállalkozó vagyok és most eltört a lábam. Még soha nem voltam táppénzen. Alig találok használható infót, ilyenkor mi a teendő. Erre a hónapra be kell fizetnem az 50ezret? Számlázhatok? Amúgy informatikus vagyok, tehát akár dolgozhatok is attól, hogy gipszben van a lábam. "

V: "A NAV 61. füzetben megtalálod, hogy mikor mentesülsz táppénz miatt a Kata alól!

De akkor táppénzre is kell menni! Az sem egyszerű feladat.Ha el tudod látni a munkádat így, akkor hagyd a csudába az egészet!"

"Köszi! Azt végképp felejtsem el, hogy táppénzen dolgozgatok és azt ki is számlázom? Az a baj, inkább csak dolgozgatni tudok így, pl. várhatóan hetekig kell majd gyógytornára is járnom, szóval ez így szemétség, ha 10 év befizetés (nem mind kata) után nem kapok egy fillért sem egy egyértelmű betegség esetén. (értem én, hogy katás nem nagy befizető, de ez akkor sem fair)"

V: " Ha táppénzt igényelsz ( nem lesz könnyű: [link] és meglesz a 30 nap betegállományod, bejelentheted a NAv-nak, hogy mentesülsz a KATA fizetése alól. Azt viszont semmiképpen nem ajánlom ,hogy a táppénz ideje alatt számlázz! A "dolgozgatás" is munkavégzés. Táppénz pedig a teljesen keresőképtelennek jár. És az egészségbiztosítás szempontjából rohadtul mindegy, hogy mondjuk 20 évig fizettél csiró-millió után járulékot. Itt csak a mostani időpontot megelőző két év számít. Pont úgy, mintha lenne valami baromi drága biztosításod évekig. Aztán megunod, és átkötöd,mondjuk a tizedére. Aztán ha következő évben beüt a krach, mit gondolsz, a biztosító a korábbi drága után fog téríteni? Ugye hogy nem?? Na, az egészségbiztosítás pont így működik, bármennyire is másként gondoljátok...."

Táppénzt meg végül kb annyit kapsz, hogy kifedezi a havi kata járulékot. Szóval kb. ez a KATA "valamit valamiért elve " .

Jójó, hogy havi 50 és ne fizess sok járulékot, meg egyszerű mint a faék, de szívatni is jobban tud , mint egy nem katas vállalkozás. Ha meg egalizálni akarod azzal amit egy gar. bérminimumos ev. kap, akkor külön kell balesetbiztosítás keresőképtelenség idejére, meg külön nyugdíj célú megtakarítás.

Ezek ráadásul nem is optimalizálhatók járulékköltség szempontjából, mint egy szja jövedelem. de ez már túlmutat azon, hogy havi 50 és kész vagy...

2019. febr. 27. 11:44
 12/12 anonim ***** válasza:
Azért ez a táppénzkérdés inkább annak gond, aki havi 150-200 ezres bevételből fizeti a KATA-t. Évi tízmillióból annyi vésztartalékot már csak sikerül félretenni, hogy ne számítson az a néhány ezer forint különbség, ami egy katás és egy sima minimálbéres táppénz között van! Mellesleg ha az ember a havonta fizetendő összegek különbözözetét félreteszi, már előbbre van, mint amennyit az államtól kapna. Ráadásul az tutira megvan, akkor is, ha mégsincs szükség táppénzre.
2019. febr. 28. 20:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!