Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Önkéntes pénztárból kilépve...

Önkéntes pénztárból kilépve mit jelent a "32% vagy 17% nyilatkozat alapján"? (Bővebben lent. )

Figyelt kérdés

VIT önkéntes pénztár tagságot megszüntetve, 410.000 Ft tőkével, 22.000 Ft-os hozammal, 15 éves tagsággal, feltettem a kérdést, hogy mit kell befizetnem, ha kiveszem a pénzemet. Ezt a választ kaptam:

------

Az Ön következő kötelező várakozási ideje (10 + 3 + 3 év) 2011.04.29-én jár le.

Hozamát ezután veheti fel adómentesen.

Ha akár adókötelesen is ki szeretné venni megtakarítását akkor ezt csak tagsági viszonyának megszüntetésével teheti meg, a felhalmozott tőke felvehető, de az összeget személyi jövedelemadó /32% vagy 17% nyilatkozat alapján/ és 27%-os egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli. A számláján felhalmozott hozam esetben is adómentesen felvehető.

------

Mit jelent pontosan ez a 32% vagy 17%? Nem értek a dologhoz egyáltalán. :/

2010. júl. 1. 14:22
 1/3 anonim ***** válasza:

Hát csak azt tudom, hogy rohadt sokat kell fizetni.

A férjem tavaly szüntette meg, mert ge.ci volt az OTP. Már a kifizetésnél is sokat levontak, és utána az adóbevallásnál is adót kellett belőle fizetnie.

2010. júl. 1. 15:31
 2/3 anonim ***** válasza:
A felhalmozott tőkerész adóköteles jövedelemnek számít. Ha a párod éves jövedelme a felhalmozott tőkerésszel együtt nem éri el az alsó jövedelemadó sáv határát (tehát az 5millió Ft-ot), akkor 17% lesz az szja, ha meghaladja akkor 32% az szja. Tehát erről kell nyilatkozni. Ha nem nyilatkoztok, akkor automatikusan 32%-ot fognak levonni és majd jövőre vissza tudjátok igényelni az adóbevalláskor.
2010. júl. 1. 16:48
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2010. júl. 2. 08:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!