Ha valaki "falból" bejelent dolgozni, akkor milyen járulékokat kell fizetni?
Szia! Sajnos szerintem nem elég ha be vagy jelentve a szülés időpontjában, 180 napi folyamatos munkaviszony kell ahoz, hogy jogosult legyél GYED-re. Hacsak nem lesz meg ennyi szülésig, akkor sajnos nem kapsz GYED-et.
Járulékok: 8.5% nyugdíjjárulék (8 magán + 0,5 tb nyugdíj), 7% egészségbiztosítási járulék, 1,5% munkavállalói járulék. Ezek a %-ok szerintem akkor is érvényesek, ha minimálbérre vagy bejelente.
Ha bejelent 100 000 ft os bruttó bérre, akkor neki havonta 70 450 ft ot kel befizetni összesközteherként.Ez azt jelenti, hoyg adójóváírás nélkül neked 65 ezer ft lenne a nettód.
Vagy is ahhoz, hogy Gyedet kapj, majd utána normális összegű gyest, ez előtte 6x70 ezer ft-ot kell befizetni, igy jön ki a 180 nap munkaviszony
SZJA: 18% (vagy 36%,ha az éves fizetésed,azt hiszem 1,5M felett van)
Nyugdíjjárulék: 9,5% (8+1,5)
Egészségbizt.: 6%
Munkaváll járulék: 1,5%
Tehát 100e Ftos bruttó bérnek a nettója 65e Ft.
De ezek csak a munkavállaló költségei vagyis a Te béredből vonják le, de ezen kívül a munkáltató is fizet még a te bruttó béred után:
nyugdíjjárulék: 24%
egészség bizt: 5%
munkaadói járulék: 3%
szakképzési hozzájárulék: 1,5%
EHO: 1950Ft/fő
Ezek a terhek összesen, vagyis amit fizetned kéne 100.000es bruttó bejelentett bér esetén: 35e + 35,450e = 70.450 Ft miközben ugye te 65.000-et kapsz kézhez.
:-)
Fentebb ugyanezt a 100 ezres bruttóból számolt 70.400 at irtam én is mint fizetnivalót, ugyanis nyilvánvaló, hogy a nettó bér itt nem jelentkezne "teherként" mive csak "falból" lenne fizetve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!