Ez így bujtatott munkaviszony Katás adózóként?
Van főállásom, ám mérnökként Katás vállalkozást szeretnék csinálni.
Elég jó munkám van, amire vevő lenne egy cég, tőlük jönne a bevételem nagyrésze. Azonban szerintem nincs munkaviszony köztünk, mert fel van sorolva a 7 pont, ami több módon is megdől.
A saját eszközeimen dolgozok, a saját lakásomban(otthonról hétvégente, vagy esténként mikor épp ráérek). Ezzel mindjárt 3 pont megdől szerintem.
Így lehetek Katás adózó, úgy hogy évi 8 milliót kiszámlázok, ebből 6-7et ennek a cégnek?
Mert szerintem így megúszom a bujtatott munkaviszonyt, de félek belevágni, mert 1-2 ismerősöm szerint ezt csak egyszer tudom bizonyítani, utána büntetnek.
"Van főállásom" - ez mégis mit takar?
Hogy most annál a cégnél vagy főállásban, aminek később számláznál KATA-sként?
Ha igen, akkor így nem lehetsz - ez valóban bújtatott munkaviszony: amennyiben havi 100 ezer ft-nál többet kapsz (ill. számlázol) valamelyik megbízótól, azt jelenteni kell a NAV-nak, pont a rejtett munkaviszony felderítése miatt.
Azt viszont nem értem, miért nem leszel mellékfoglalkozású KATA-s? A cégnél maradnál főállásban és mellékfoglalkozású KATA-sként csak havi 25 ezret kellene fizetned, s akkor szabadon vállalhatnál munkákat - hacsak nem ütközik a cég érdekeivel.
Bocsánat, félreérthető volt.
Természetesen nem annak a cégnek számláznék ahol főállásom van.
És a havi 25 ezres Katát váltanám ki, mivel van főállásom.
A főállásom és a mellékállású Katás 25 ezres dolog nem függene össze semennyire.
A kérdésem arra irányul, hogy nagyjából 1 cégtől jönne a Katás jövedelmem, ám a munkát tőle függetlenül, otthonról, saját eszközzel, saját munkabeosztással végezném, így mentesülök-e a bújtatott munkaviszony alól, még úgy is, hogy 6-7 millió forintot fizet nekem a cég akinek Katásként számlát állítanék ki.
Amennyiben megmarad a főállásod, és amellett számlázol zömmel 1 cégnek, úgy természetesen nem gond - hiszen van főállásod.
És helyesbítek: nem havi 100 ezer ft, hanem évi 1 millió.
És így nem probléma, ha van főállásod.
Ez a baj, hogy én annak a másik cégnek évi 6-7 milliót számláznék ki. És itt bejön az a dolog, hogy meg kell dönteni a NAV bujtatott munkaviszonyra való vélelmét.
Itt jön be a 7 pont, amiből ha 2 igaz, akkor megdől.
Erre kérnék segítséget.
a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette (hanem közreműködőt vett igénybe – vagy erre lehetősége volt a megbízás teljesítésében);
a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50%-át nem olyan személytől szerezte, akitől az év során 1 millió forintot meghaladó bevételt szerzett;
az a személy, akitől a kisadózó 1 millió forintot meghaladó bevételt szerzett, nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
a tevékenység végzésének a helye a kisadózó birtokában áll;
a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az a személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére, akitől a naptári év során 1 millió forintot meghaladó összegű bevételt szerzett;
a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozta meg;
ha a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve maga a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében nem minősül főállású kisadózónak, feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás bevételének több mint felét olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt 36 órát meghaladó munkaviszonyban, vagy főállású vállalkozásban.
Adatot szolgáltatnék, hiszen kötelező persze.
De ha én otthonról, a saját lakhelyemről, a saját laptopomról, a saját jogtiszta szoftvereimmel, a saját időbeosztásommal dolgozok, akkor megtudom dönteni eléggé a vélelmet, hogy bujtatott munkaviszonyban vagyok?
Én értem, de azt írod, megmaradna a főállásod, az mellett csinálnád.
Egyszerre 2 főállásod meg nem lehet :D
A bújtatott munkaviszony - szerintem - csak arra az esetre vonatkozik, amikor valaki Főállású KATA-s vállalkozó, s nincs alkalmazotti munkaviszonya.
Ilyenkor aggályos, hogy az egyes cégek úgy akarják megúszni a járulékfizetést, hogy vállalkozónak "kényszerítik" a dolgozót, s közben mégis olyan, mintha alkalmazott lenne.
Ha esetleg mégis aggályos lenne a dolog, akkor is max a céget büntetik meg - Téged nem, hiszen a főállásod után megtörténik a járulékfizetés, nyilván a KATA-s adót is fizeted rendesen, stb.
De ez csak mellékállás lenne ez a Katás, nem fő.
25 ezer forint havonta a Kata, ha van főállása az embernek, és csak mellékállásban csinálná.
Nem 2 főállás lenne, hanem főállás marad, és mellette mellékállásként egy elég jól fizető Katás egyéni vállalkozás.
Szerintem ez így nem gáz, de jobb lenne megkérdezni egy könyvelőt vagy könyvvizsgálót, mint itt kérdezősködni. azt a pár ezer Ft-ot a tanácsadásért megéri, hogy később ne fájjon a fejed.
Amúgy hiába van főállásod, attól még ha csak 1 helyre számlázol feltételezhetnek bújtatott jogviszonyt. Mikor ismerősöm a jutalékát számlázta ki, akkor egy tök más cégre kellett kiállítania a számlát, de azt mondta a könyvelője így is necces a dolog, jó lenne, ha máshova is számlázna.
Ha már itt tartunk, akkor nem könyvelőt kellene megkérdezni, hanem a NAV-ot, de ott is lehetőleg olyan tájékozott embert, aki tudja a választ.
kérdező, az megoldás lehet, hogy felhívod a NAV ügyfélszolgálatot és kérsz egy olyan ügyintézőt, aki kifejezetten járatos a KATA-s adózásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!