Külföldi partnert miért piszkálja a NAV?
KATA-s EV vagyok. Van egy német partnerem akinek 1 millió felett számláztam tavaly ami ugye adatszolgáltatási kötelezettséggel járt.
A napokban kapott egy levelet és nem tudja értelmezni, de teljesen be van pánikolva és abba akarja hagyni a velem való munkát, mert vélelmezik, hogy munkaviszonyban állok vele és őt meg fogják büntetni ha ez így van.
Én eddig azt hittem, hogy a NAV nem vélelmezi külföldre történő számlázás esetén a munkaviszonyt, mivel földrajzilag ez kivitelezhetetlen.
Illetve furcsa nekem, hogy én nem kaptam eddig ilyen levelet még, hogy nyilatkozzak a dologról. Ugye ez kivédhető, ha nyilatkozom arról, hogy a saját telephelyemen/székhelyemen dolgozom a saját eszközömmel (számítógép), de én úgy tudtam eddig, hogy külföldi partnernél ez alapból kiesik.
Ilyenkor mi van?
Biztos, hogy arról szól a levél?
Mert úgy gondolom, hogy a Katv. szerint ilyen esetben nem vélelmezheti a NAV a munkaviszonyt, ugyanis:
13. § * Az Art. szerinti adózó (ide nem értve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt és a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyát) a tárgyévet követő év március 31-ig adatot szolgáltat az állami adóhatóság részére a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról, és a kisadózó vállalkozás részére a naptári évben juttatott, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, ha az meghaladja az 1 millió forintot. Az adatszolgáltatás teljesítése során nem kell figyelembe venni a kisadózó vállalkozás olyan bevételét, melyről a kisadózó vállalkozás nem számlát állított ki.
14. § (1) A kisadózó vállalkozással kötött szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint, a rendeltetésszerű joggyakorlás feltételére figyelemmel kell minősíteni. Ha a kisadózó vállalkozással kötött szerződés, ügylet tartalma szerint a kisadózó és harmadik személy közötti munkaviszonyt leplez, akkor az adózási és egyéb jogkövetkezményeket e törvénytől eltérően a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani.
(2) Az adóhatóság ellenőrzési eljárás keretében - a (3) bekezdés figyelembevételével az ellenkező bizonyításáig - vélelmezi, hogy a kisadózó és a kisadózó vállalkozással összefüggésben a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles adózó között munkaviszony jött létre.
Mivel a német cég nem tartozik a magyar Art. alá, ezért a 13§. alapján nincs is jelentési kötelezettsége, így a NAV nem is vizsgálhatja a 14§ alapján az ügyletet.
"Órabér? Egy vállalkozónál? Alkotóművészetnél? Megmondja, hogy mit szeretne én meg megmondom hasraütés szerűen, hogy mennyit kérek érte. Ha többet rendel egyszerre, akkor alacsonyabb árat adok. Pont ettől lesz vállalkozó a vállalkozó és nem munkabéres dolgozó, hogy nem órabérben dolgozom..."
1. A te esetedben is el lehetne szamolni oraberben. En programozo vagyok, de dolgoztam peldaul grafikussal, aki oraberben szamlazott.
2. Te sem vagy "igazi vallalkozo", mert a munkad eredmenyert egyszeri dijert adod el, ugyanugy, mint aki oraberben szamlaz vagy mint egy alkalmazott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!