Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Öregségi nyugdíj melletti...

Öregségi nyugdíj melletti munka hogyan működik?

Figyelt kérdés
Most lettem nyugdíjas,de mellette kis könyvel dolgoznék 4órába azokon a napokon lennék le jelentve amikor dolgozok.Ez mennyire befolyásolja a nyugdíjamat?Ha pl 10 napot dolgáznák egy hónapba?

2018. jún. 4. 07:43
 1/4 anonim ***** válasza:

Semmiben nem befolyásolja a nyugdíjadat, az fix.

És nem dolgoznÁk, hanem dolgoznék.

2018. jún. 4. 07:53
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ!Elnézést amiért félrenyomtam a betűt!Természetesen dolgoznék akart lenni!És Tb vonnak megy ilyenek?Nem vagyok tisztába vele.
2018. jún. 4. 08:11
 3/4 anonim ***** válasza:

"azokon a napokon lennék le jelentve amikor dolgozok"

Ez az ún. teljesen szabályos 'egyszerűsített foglalkoztatás' - egy hónapban 10 nap lehet és egy évben 90 nap. A nyugdíjat nem érinti! Nem is kell neked bejelenteni, nem is kell tudniuk róla.

Az összes bejelentést-adózást-levonást a munkáltató megcsinálja, te csak kapod a pénzt - és semmi dolgod vele,csak elkölteni- de ez nem szokott gondot okozni, sajnos könnyen megy.

2018. jún. 4. 08:39
 4/4 anonim ***** válasza:

"Az összes bejelentést-adózást-levonást a munkáltató megcsinálja,"

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén (EFO, alkalmi munka), a foglalkoztató nem von SZJA-előleget és járulékokat sem.

Járulékot azért, mert nem kell, SZJA-előleget pedig azért, mert EFO esetén van egy éves adómentes keretösszeg, ami alatt nem kell adót fizetni. Mivel év közben nem tudja, hogy ezt meghaladod év végéig, vagy sem, ezért nem vonnak SZJA előleget.

Ha meghaladnád, akkor az év végi adóbevallásban kell szerepeltetni, és megfizetni utána az adót utólag, Neked.

2018. jún. 5. 05:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!