Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha nem fizetem a TB-t, vagy...

Ha nem fizetem a TB-t, vagy csak kések vele azzal milyen bajok lehetnek?

Figyelt kérdés

Most tudtam meg hogy a TB-met már kéne fizetni pár hónapja.

Háziorvoshoz/fogorvos ellát ha bemegyek és nincs nálam pénz?

Vizsgálat esetén többlet összeget kell fizetnem azért ha nincs TB a hónapban?

Esetleg a havi konkrét vizsgálatok, vagy ellátások összegét kell utólag kifizetnem ami sokkal drágább mint a TB?

Van büntetés ("bírság") ha nem fizetem?

Visszamenőleg be kell fizetni azokat a hónapokat amikor nem volt TB-m?

Hamarosan elmegyek befizetni. A fizetés napjától már él a TB-m? Vagy csak a hónap végétől?

Amióta nincs TB-m azóta semmilyen egészségügyi ellátásra nem volt szükségem.

2018. ápr. 30. 18:56
 1/9 anonim ***** válasza:
26%

Van büntetés, de nem sikerült kinyomoznom, mennyi, amikor ez érdekelt. 5 év után évül el, amúgy visszamenőleg be kell fizetni, legjobb tudomásom szerint.

Szerintem nem látnak el, ha nem fizetsz, de erről nincs sok tapasztalatom.

2018. ápr. 30. 19:14
 2/9 anonim ***** válasza:
23%

Háziorvoshoz/fogorvos ellát ha bemegyek és nincs nálam pénz?

Ellátnak, kötelező nekik.

Vizsgálat esetén többlet összeget kell fizetnem azért ha nincs TB a hónapban?

Értelemszerűen ki kell fizetned.

Van büntetés ("bírság") ha nem fizetem?

Lesz, késedelmi kamat.

Visszamenőleg be kell fizetni azokat a hónapokat amikor nem volt TB-m?

Hogy a fenébe ne kéne...

Hamarosan elmegyek befizetni. A fizetés napjától már él a TB-m? Vagy csak a hónap végétől?

A bejelentés napjától vagy biztosított

2018. ápr. 30. 19:17
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Amikor kiírtad a kérdést, nem dobta ki, hogy van már 200 ilyen kérdés?

Nem kell fizetned az orvosnál, ha van taj kártyád, ingyen ellátnak, függetlenül attól, hogy befizetted e vagy sem. Csak szólni fognak, hogy majd rendezd. És ugyanígy jelzik a NAV felé is, hogy szerintük piros a tb-d.

És aztán a NAV megkereshet, hogy fizesd be visszamenőleg, kamatostul.

Ha csak pár honap elmaradásod van, akkor nincs ok aggodalomra. Attól a naptól, hogy befizetted, ismét rendben leszel.

2018. ápr. 30. 19:18
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
El kell látniuk akkor is ha nincs TB-d, az orvos maximum figyelmeztethet, hogy rendezetlen a jogviszonyod. Vizsgálatok, ellátás árát nem kell fizetned, csak az elmaradt hónapokra a biztosítási díjat. Amint a NAV-nál leadod a nyomtatványt, hogy bejelentkezel járulékfizetésre, a jogviszonyod az orvosnál már rendezettnek fog látszani. Az elmaradt hónapokért maximum minimális késedelmi kamatot számítanak fel.
2018. ápr. 30. 19:21
 5/9 anonim ***** válasza:
0%
Tudnám melyik nyomoréletű fac pontoz le és miért....
2018. ápr. 30. 19:35
 6/9 A kérdező kommentje:
# 5-ös. kb. mindenki.
2018. ápr. 30. 20:32
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

73%, ezért az orbitális hülyeségért vagy lepontozva:

"Vizsgálat esetén többlet összeget kell fizetnem azért ha nincs TB a hónapban?

Értelemszerűen ki kell fizetned."

2018. ápr. 30. 21:52
 8/9 anonim ***** válasza:
Be kell fizetni minden elmaradt hónapot, különben behajtják. Volt hozzá szerencsém sajnos. 3 évnyi TB-t fizettem ki, de szerencsére kaptam rá részletfizetést. Késedelmi pótlékot fognak felszámolni, de még nem most. Pontos dátumot, de még hónapot sem tudok mondani, de valahogy úgy néz ki, hogyha idén május előttig van TB tartozásod, akkor arról nagyjából az idei év végén kapsz értesítést, de lehet, hogy csak jövő év elején. Ha addig rendezed a tartozásod, akkor csak a pótlékra kapsz felszólítást. Azt sajnos addig nem is tudod megfizetni, szóval ne aggódj, és ne lepődj meg, ha most befizeted, de majd egy év múlva (vagy esetleg kicsit hamarabb) kapsz még egy csekket.
2018. ápr. 30. 23:38
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Orvos köteles ellátni, ha érvényes TAJ-számmal rendelkezel.

Mikor nem érvényes? Ha meghaltál, vagy végleges szándékkal elhagytad hazánkat.

Nem kérhet érte plusz pénzt és az egészségbiztosító sem fog utólag semmit kifizettetni Veled.

Adóhivatal hajtja be Rajtad az elmaradt egészségügyi szolgáltatási járulékot (ez nem biztosítás!) és ettől még nem leszel BIZTOSÍTOTT sem, hanem csak eü. ellátásra jogosult.

Bírság azért lehet, mert a járulék fizetésére a bejelentkezés kötelező a 18T1011 formanyomtatvány kitöltésével. Eddig még senkit nem büntettek meg érte mulasztási bírsággal, nagy valószínűséggel Téged is kihagynak belőle.

Az elkésve, vagy be sem fizetett járulékra késedelmi pótlékot számolnak fel, ami manapság igen alacsony mértékű. Minden év novemberében írják elő az előző évi tőkére eső késedelmi pótlékot, tehát ha befizeted, attól még lehetséges, hogy a következő évben kapsz még késedelmi pótlékról értesítést.

Ami drága ebben a dologban, az az adótartozás (ez is az, bár járuléknak hívják) végrehajtása. Tehát amikor már az adóvégrehajtóhoz kerül az ügyed. Sok-sok végrehajtási költséggel számolhatsz, amit szintén behajtanak Rajtad.

500 ezer forint alatti tartozás esetén van lehetőség automatikus részletfizetést kérni. Ezt maximum 12 hónapra lehet kérni, nem végeznek vagyonvizsgálatot, szegénynek és gazdagnak is automatikusan jár. NAV-nál kell benyújtani hozzá a kérelmet és jelezni, hogy automatikus részletfizetést kérsz. Ha nem jelzed, akkor "normál" kérelemnek veszik, és elindul a szokásos vagyonfeltárás.

2018. máj. 1. 04:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!