Kaptam 800. 000 Ft kezpenzt a nagymamámtól, hogy fizessem belole az egyetemet. Beraktam a bankszámlámra. Ez adóköteles /jár valami kötelezettsèggel a NAV felè? Ha igen mit kell tennem? Normalis válaszokat kèrnèk.
Ha kölcsönadta akkor nem. Ha ajándékozta, akkor ajándékozási illeték 150eFt felett.
Gondolom csak kölcsön kaptad, és majd megadod neki egyetem után.
Most már egyenesági ajándékozás illetékmentes, de ajándékról kellene az ajándékozottnak SZJA-t fizetni, akkor is ha újszülött csecsemő.
Azért csak kellene, mert kölcsönről meg nem kell (az nem jövedelem). Semmi sem írja elő, hogy magánszemélytől felvett kölcsönről, törlesztéseiről papírnak kell lennie. Mondjuk mikor mi utalgatunk családon belül nagyobb összegeket (pl. húgomnak anno végtörlesztéshez), akkor mindig odaírjuk utaláskor, hogy kölcsön..., kölcsön vissza...
Max. megkérezi az adóhatóság a pénz eredetét, te meg elmondod hogy nagymamádtól kaptad kölcsön egyetemi tanulmányaidra (kiokosítod a nagyit, hátha őt is megkérdezik).
Ha kérdezik, hogy törleszted, akkor meg simán azt, hogy ez még nem is jött szóba, de gondolod majd csak egyetem után kéri vissza, havi részletekben nagyi.
1. SZJA-t sem kell fizetni.
"1995. évi CXVII. törvény
7. Egyéb indokkal adómentes:
7.2. * a magánszemély részére más magánszemély(ek) által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott (fizetett) vagyoni érték;"
2. Soha senkit nem fogja érdekelni, honnan lett 800 ezer forintod a számlán. Százszor jobb dolga is van a NAV-nak, mint hogy ilyennel foglalkozzon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!