Mitől függ, hogy ki mennyi adót fizet? Hogy mennyi a hónap végi levonás?
A kérdés adott, úgyhogy hozok példát.
1. 300 Bruttó, 130 levonás, 170 e ft-ot kap kézhez. (Ebben benne vannak a műszak pótlékok, a bejárás támogatása)
2. 180 Bruttó, 20 levonás, 160 e ft-ot kap kézhez. (Ebben szintén benne vannak a műszak pótlékok és a bejárás támogatása)
3. 150 Bruttó, 30 levonás, 120 e Ft-ot kap kézhez. (nincsenek pótlékok, sem bejárás támogatás)
Értem én, hogy nagyobb bruttóból többet lehet levonni, de akkor ennyi erővel mindegy milyen sok a bruttód, ha minél több annál többet vonnak. Valaki magyarázza el, hol az igazság. Bocs ha idióta kérdés, csak nem értem!!!!!!!! Köszi
Azért idióta kérdés, mert itthon mindenre egy adókulcs van munkabér esetén.
A különbségek kedvezményből adódhatnak.
A bejárás támogatása adómentes, és nem a munkabér része. Azt ne is keverjük ide.
A pótlékok nem számítanak, a bruttót növelik, de az adózáson nem változtatnak semmit.
Magyarországon 15%-os az SZJA, függetlenül a munkabér nagyságától. Ahogy az előző válaszoló is írja, a kisebb levonás adókedvezményt jelenthet.
Többkulcsos adórendszer esetén sem úgy működik, ahogy képzeled. Nincs olyan, hogy nagyobb bruttóhoz kisebb nettó tartozik. A többkulcsos adó sávos, vagyis csak a határ feletti összegre vonatkozik magasabb adókulcs, nem a teljes összegre. Tehát az igaz, hogy többkulcsos adó esetén magasabb bruttóra arányaiban magasabb adót fogsz fizetni, viszont az csak egy gyakori tévhit, hogy ezáltal kisebb lesz a nettód, mint kisebb bruttóval.
Megjegyzem, nem csak SZJA-t, hanem nyugdíjjárulékot (10%), munkaerőpiaci járulékot (1,5%), és egészségbiztosítási járulékot (4+3%) is vonnak. Így az SZJA-n felül 18,5% levonás van, vagyis a bruttóból összesen 33,5%-ot vonnak le kifizetés előtt (adókedvezmény nélkül).
Mind három eset: Nincs gyerek, nincs házasság, nincs betegség. Ezért is nem értettem.
Köszönöm egyébként a válaszokat, így már tisztább a kép. :)
Ahogy értem te inkább arra vagy kíváncsi, hogy miért gondolják igazságosnak azt, hogy minél többet kapsz annál többet vonnak el.
Eléggé egyszerű a válasz mibenléte. "Mindenki annyiban járuljon hozzá a közjóhoz, amennyi hozzámérten elvárható"
Mit is jelent ez?
Havi 300-as bruttóból, 199.500 Ft-ot kapsz kézhez alapesetben.
Havi 180 bruttóból 119.700 Ft-ot kapsz kézhez alapesetben.
Miért lehet az, hogy mégis van, aki 180 bruttóból 160-at kap kézhez?
Ezt úgy nevezik, hogy adókedvezmény.
Ez lehet gyermekek után járó, betegség, friss házasok, stb.
Alapból arányosan kevesebbet kap a kevesebb bruttóval rendelkező.
Utolsó!
Mint írtam a példában szereplők közül egyik sem kap adókedvezményt, nem házas,és nem beteg. Így a 180 bruttós sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!