Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mitől függ, hogy ki mennyi...

Mitől függ, hogy ki mennyi adót fizet? Hogy mennyi a hónap végi levonás?

Figyelt kérdés

A kérdés adott, úgyhogy hozok példát.

1. 300 Bruttó, 130 levonás, 170 e ft-ot kap kézhez. (Ebben benne vannak a műszak pótlékok, a bejárás támogatása)

2. 180 Bruttó, 20 levonás, 160 e ft-ot kap kézhez. (Ebben szintén benne vannak a műszak pótlékok és a bejárás támogatása)

3. 150 Bruttó, 30 levonás, 120 e Ft-ot kap kézhez. (nincsenek pótlékok, sem bejárás támogatás)

Értem én, hogy nagyobb bruttóból többet lehet levonni, de akkor ennyi erővel mindegy milyen sok a bruttód, ha minél több annál többet vonnak. Valaki magyarázza el, hol az igazság. Bocs ha idióta kérdés, csak nem értem!!!!!!!! Köszi

2018. márc. 24. 11:02
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Azért idióta kérdés, mert itthon mindenre egy adókulcs van munkabér esetén.

A különbségek kedvezményből adódhatnak.

2018. márc. 24. 11:17
 2/8 anonim ***** válasza:
90%
A bruttó fizetésből 15% szja-t (személyi jövedelemadót) vonnak, 10% eü járulékot, meg még összesen 8,5% egyebet (munkaerőpiaci járulék). Szóval összesen 33,5% a bruttóból a levonás. Ha 100 ezer a bruttód, akkor 33500, ha 1 millió, akkor 335 ezer, vagyis jól látod, minél többet keresel, annál több a levonás.
2018. márc. 24. 11:52
 3/8 anonim ***** válasza:
73%

A bejárás támogatása adómentes, és nem a munkabér része. Azt ne is keverjük ide.

A pótlékok nem számítanak, a bruttót növelik, de az adózáson nem változtatnak semmit.

Magyarországon 15%-os az SZJA, függetlenül a munkabér nagyságától. Ahogy az előző válaszoló is írja, a kisebb levonás adókedvezményt jelenthet.

Többkulcsos adórendszer esetén sem úgy működik, ahogy képzeled. Nincs olyan, hogy nagyobb bruttóhoz kisebb nettó tartozik. A többkulcsos adó sávos, vagyis csak a határ feletti összegre vonatkozik magasabb adókulcs, nem a teljes összegre. Tehát az igaz, hogy többkulcsos adó esetén magasabb bruttóra arányaiban magasabb adót fogsz fizetni, viszont az csak egy gyakori tévhit, hogy ezáltal kisebb lesz a nettód, mint kisebb bruttóval.

Megjegyzem, nem csak SZJA-t, hanem nyugdíjjárulékot (10%), munkaerőpiaci járulékot (1,5%), és egészségbiztosítási járulékot (4+3%) is vonnak. Így az SZJA-n felül 18,5% levonás van, vagyis a bruttóból összesen 33,5%-ot vonnak le kifizetés előtt (adókedvezmény nélkül).

2018. márc. 24. 11:53
 4/8 anonim ***** válasza:
Illetve csomó mindenre lehet adókedvezményt kapni: ha gyerekeid vannak; ha az elmúlt 2 évben házasodtál; ha valami súlyos betegséged van. Pl ha 3 gyereked van, havi 99 ezer adókedvezmény jár, tehát ha 120 ezer lenne a levonás, akkor csak 21-et vonnak le.
2018. márc. 24. 11:55
 5/8 A kérdező kommentje:

Mind három eset: Nincs gyerek, nincs házasság, nincs betegség. Ezért is nem értettem.

Köszönöm egyébként a válaszokat, így már tisztább a kép. :)

2018. márc. 24. 14:00
 6/8 anonim ***** válasza:

Ahogy értem te inkább arra vagy kíváncsi, hogy miért gondolják igazságosnak azt, hogy minél többet kapsz annál többet vonnak el.

Eléggé egyszerű a válasz mibenléte. "Mindenki annyiban járuljon hozzá a közjóhoz, amennyi hozzámérten elvárható"

Mit is jelent ez?

Havi 300-as bruttóból, 199.500 Ft-ot kapsz kézhez alapesetben.

Havi 180 bruttóból 119.700 Ft-ot kapsz kézhez alapesetben.

Miért lehet az, hogy mégis van, aki 180 bruttóból 160-at kap kézhez?

Ezt úgy nevezik, hogy adókedvezmény.

Ez lehet gyermekek után járó, betegség, friss házasok, stb.

Alapból arányosan kevesebbet kap a kevesebb bruttóval rendelkező.

2018. márc. 24. 19:35
 7/8 A kérdező kommentje:

Utolsó!

Mint írtam a példában szereplők közül egyik sem kap adókedvezményt, nem házas,és nem beteg. Így a 180 bruttós sem.

2018. márc. 26. 08:29
 8/8 anonim ***** válasza:
Akkor a példád fiktív.
2018. márc. 26. 10:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!