Ez, hogy van? áfa visszaigénylés?
Sziasztok csak elméleti síkon érdekel a dolog.
Tehát van egy vállalkozásom : abc ev(kata)
Én eladok valamit 100000ft-ért plussz ugye áfa (jelenleg 27%) ezt a 27%ot befizetem, ugye ez a fizetendő áfa.(27000ft)
ha én vásárlok valamit pl 200000ft-ért akkor annak én visszaigényelhetem annak az áfáját, pontosabban levonathatom a fizetendő áfából.
De ugye ha 200000ft-ért vásárolok akkor annak az áfája 54ezer.
Akkor a maradék 27ezerrel mi történik? én azt kézhez kaphatom?
Nem fog ugorni, ha bent hagyod, és majd a következő hónapban, negyedévben annyival kevesebb áfát kell fizetni, amennyivel most mínuszban van a fizetendő egyenleged.
Nyilván, vannak esetek amikor ezek előfordulnak, pl. üzlet nyitás első hónapjaiban, vagy új eszközök, berendezések beszerzésekor, pl. de jellemzően éven belül elporlasztható a "veszteség". Emellett (sajnos) arra sincs se kapacitásuk, sem lehetőségük, hogy a 65-ös bevallásokat tartalmilag ellenőrizzék. Így kockázatos, de életszerű sok esetben, hogy - online pénztárgép ide vagy oda-, csak 0-ásan küldik be és utólag önrevíziózzák, ami viszont előtted nem fog tiszta képet adni a vállalkozásod valós helyzetéről és nagy meglepetések is érhetnek, ha épp olyan a könyvelőd a hirtelen fizetendő áfa után, vagy miután az egész évben kiderül hogy tulajdonképpen veszteséges lettél végül.
Kiutalás esetén, viszont jellemzően behívnak előtte egy interjúra :-)
Jaaaa értem, köszönöm
Amúgy fotós vállalkozáson gondolkozom, és ott van pl ilyen, hogy egy fotózás körülbelül 100k. és, ha vennék plusz kiegészítőt, objektív, esetleg másodgépet akkor az jóval több mint az az adott fotózás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!