Hogyan jön ki cafeteriánál a 93,47 %?
A munkáltatómtól kaptam a választható cafeteria elemekről egy tájékoztatót. Például az Erzsébet-utalványhoz félkövér betűvel oda volt írva, hogy a dolgozó ezen elem választásakor az összeg 93,47 %-át kapja meg.
Arra lennék kíváncsi, hogy ez a százalékos érték miből adódik és hogyan számolhatják ki?
A 93,47 soknak tűnik.
Az egyes meghatározott juttatások után a munkáltató így adózik, hogy az összeg 1,18-szorosa után fizet 15+19,5%-ot. Ilyen pl az Erzsébet.
A béren kívüli után (kp és szép-kártya). az 1,18-szorosra 15+14%.
És vannak adómentes juttatások, pl lakáshitel-támogatás, egyes biztosítások.
Ezért aztán egy bruttó keretösszeget szokták megadni, mellé pedig a szorzót, hogy kiszámolhasd, mennyi lesz a juttatás nettó értéke.
Ritkán, de előfordul, hogy mindenki azonos összeget kap nettóban, a munkáltatót nem érdekli, ha mindenki a magasabb terhűt kéri.
Köszönöm a választ. Azt tudom, hogy a munkáltató hogyan adózik.
Nézzünk egy példát: a Erzsébet-utalványban kértem volna mondjuk 8 000 Ft-ot, akkor csak 7 480 Ft-ot kaptam volna kézhez.
Erre vonatkozott a kérdésem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!