Le tudnátok írni az egyéni vállalkozó adózását röviden?
Arra lennék, kíváncsi, hogy konkrétan mennyit és hogyan is kell adózni egy egyéni vállalkozónak (az adókedvezményeket egyelőre hagyjuk). A járulékokkal tisztában vagyok nagyjából, csak az nincs meg, hogy év végén mit is kell még fizetnem (mi az a 35% ???), illetve ha egy konkrét példán keresztül le tudnátok írni, hogy pl: havi 300eFt bevétel esetén mennyi a havi jövedelem és év végén ebből mit kell fizetni stb.
Előre is köszönöm.
Nem, nem tudnánk leírni röviden és nem azért, mert egy "dög" vagyok, hanem azért, mert többféle van:
-főállású vagy mellékfoglalkozású vállalkozóról beszélünk, esetleg diák?
- tételes költségelszámolású vagy
- KATA adózás, azon belül főállású vagy mellékfoglalkozású
- alanyi adómentes (ÁFA) vagy ÁFÁ-s
Ezeket a dolgokat egy könyvelővel érdemes átrágni és akkor ki tudod választani a számodra legkedvezőbbet.
Igazad van, ezt valóban kihagytam.
Főállású, nem KATA-s egyéni vállalkozóra gondoltam.
Ahogy írtam, a járulékokkal nagyjából tisztában vagyok, csak az éves jövedelem utáni adózást nem értem.
"ha egy konkrét példán keresztül le tudnátok írni, hogy pl: havi 300eFt bevétel esetén mennyi a havi jövedelem"
Nem tudjuk. Nem ismerjük a költségeidet, mit lehet leírni, mit nem, használsz-e a vállalkozáshoz autót, stb.
ÁFÁs- leszel vagy sem, terméket forgalmazol vagy szolgáltatsz, iparűzési adót kell fizetni, de ott is az éves bevétel X %-a vagy évi 50 ezer ft (ez Pest, de más településen másképp határozzák meg, van, ahol nincs is, stb).
Még egyszer mondom, a bűvös szó: könyvelő :-)
Ha tételes költségelszámolásban leszel, akkor egyébként is kell, mert havi bevallás van. (1-es)
Igen, azt jól tudod, 8 millió az ÁFA mentesség határa.
Ha nem KATA-s adózó leszel, akkor min. 80 ezer ft fizetnivalóval (szocho, stb) kell számolnod havonta (lehet, hogy több, most nem álltam neki számolgatni), ugyanis a minimálbér után mindenképpen kell fizetned egyéni vállalkozóként.
Adózni pedig nem év végén kell, hanem negyedévente adóelőleget fizetni, bevallást pedig havonta kell csinálni - ha nem KATA-s vagy.
Főállásúként a tételes költség elszámolás alapján, vonj ke minden olyan költséget amit szamlaval igazolsz kifizetésre. Járulék csökkenthető adókedvezményekkel. Azokat is vond le. Vond le a helyi iparűzési adót és ev végen ha pozitív az eredményed akkor ki tudod venni a pénzt és kötelezően ki is kell venned nem képezhetsz eredmény tartalékot.
Ha mondjuk havi 300 a bevétel a kiadás meg havi 200, akkor 3.360.000-2.240.000 ft-helyi iparűzési adó ez is lehet 0 vagy akár 2% is. És annyi helyre ahány helyen van telephelyed, Ha 2 % és pl. csak a székhelyen, akkor 1.120.000 Ft 2%-a megy hipara ( 22.400 ft) marad 1,1 millió amiből le kell vonni a 38%-ot. 418.000 Ft
Vállalkozói osztalék alap 15%
vallalkozoi szja, 9%
Eho 14% ( max 450.000Ft)
Igy marad nettó kivehető: 682.000 Ft.
Vagy dönthetsz úgyis évközben hogy nem veszed ki hanem visszaforgatod , akkor nem esel el a 38%-tol.
pl. fejlesztesz,új eszközök gépek, áru vásárlás meg nagyobb kínálat, még több vevő, újabb üzletet nyitsz, kocsit veszel stb. Aztán, egy idő után már jobb lesz apporttal átalakulni k.f.t.- vè. Ott meg jelentős lehet a járulék csökkenésed is akár ha jól választasz pl. székhelyet vagy jogosult vagy adókedvezményekre ( családi adókedvezmény, gyes mellett utáni szocho, szabad vállalkozási zona szocho kedvezmény , munkaviszonyos tag kft-n belül részmunkaidőben, tiszteletdíjért , stb) és tudsz eredmenytartalekot is képezni, nem kell kivenni 38%-on és taoval is csökkentheted az adódat.
A társasági adó meg csak 9%.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!