Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Kell-e számlát adni saját...

Kell-e számlát adni saját szerzemény esetében?

Figyelt kérdés

Kezdő zenész vagyok és az a kérdésem, hogy ha csinálok egy weboldalt, ahonnan letölthetőek lennének a műveim digitálisan és PayPal-lal lehetne fizetni, kell-e valamilyen formában számlát adnom a vevőnek?

Vagy akár fizikai CD esetében kell-e majd?

Vállalkozást kell indítanom még akkor is ha csak mondjuk évente egy darab vevőm van? Ebben az esetben nyilván rengeteg veszteség lenne a dolgon.

Úgy tudom őstermelőknek nem kell vállalkozást indítani. De az csak zöldség/gyümölcsre vonatkozik? Saját szerzeményre nem?

Tehát nem kereskednék mások műveivel, csak a sajátjaimmal.

2017. dec. 20. 21:05
 1/4 anonim ***** válasza:

Mivel bevetelhez jutsz, ezert adozni kell, igen. Tehat szamlat adni is. (Ostermelokent is kene.)

Vallalkozas helyett eleg egy KATA-s jogviszony.

2017. dec. 21. 01:24
 2/4 anonim ***** válasza:

Vállalkozás helyett katás jogviszony...

Mindig az ad itt tanácsot, aki csonthülye.

2017. dec. 21. 06:18
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

No, akkor térjünk a lényegre :-)

Őstermelőként csak saját TERMÉNYedet adhatod el, amit magad megtermeltél a saját földeden (krumpli, répa, stb)

Amiről Te beszélsz, az szellemi szabadfoglalkozás, nem termény :-)

Elvileg az ilyen esetekre találták ki az adószámos magánszemély kategóriát, ebben az esetben tudsz számlát is adni (igen, kötelező, mivel kereskedelem, eladás).

Tekintettel arra, hogy az adószámot úgyis a NAV-nál kell kérni, ezért ott megtudakolhatod, de én úgy tudom, internetes kereskedelemre nem adnak adószámos magánszemély engedélyt, csak vállalkozóit.

"Tehát nem kereskednék mások műveivel, csak a sajátjaimmal."

Teljesen mindegy, mivel kereskedsz, számlát kell adni és adózni kell utána.

Ha vállalkozóit kell kiváltanod, akkor

1.- 18 éven felülinek kell lenned (ez mondjuk adószámos esetén is igaz

2.- nem mindegy, hogy van-e 36 órát meghaladó munkaviszonyod vagy sem, mert ha nincs, akkor a "legkedvezőbb" adózás havi 50 ezer ft.

2017. dec. 21. 12:33
 4/4 anonim ***** válasza:

A 3-ashoz még annyit, ha esetleg mégis eszedbe jutna, hogy más egyebeket is árulnál, alaposan járj utána a fizetendő szerzői jogdíjaknak, stb. stb.

Itt tudsz elindulni ez ügyben:

[link]

Ha bármelyik ezzel kapcsolatos szabályt, törvényt megsértesz, nem tízezrekben fogják számolni a büntit...

2017. dec. 22. 09:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!