Kell-e számlát adni saját szerzemény esetében?
Kezdő zenész vagyok és az a kérdésem, hogy ha csinálok egy weboldalt, ahonnan letölthetőek lennének a műveim digitálisan és PayPal-lal lehetne fizetni, kell-e valamilyen formában számlát adnom a vevőnek?
Vagy akár fizikai CD esetében kell-e majd?
Vállalkozást kell indítanom még akkor is ha csak mondjuk évente egy darab vevőm van? Ebben az esetben nyilván rengeteg veszteség lenne a dolgon.
Úgy tudom őstermelőknek nem kell vállalkozást indítani. De az csak zöldség/gyümölcsre vonatkozik? Saját szerzeményre nem?
Tehát nem kereskednék mások műveivel, csak a sajátjaimmal.
Mivel bevetelhez jutsz, ezert adozni kell, igen. Tehat szamlat adni is. (Ostermelokent is kene.)
Vallalkozas helyett eleg egy KATA-s jogviszony.
Vállalkozás helyett katás jogviszony...
Mindig az ad itt tanácsot, aki csonthülye.
No, akkor térjünk a lényegre :-)
Őstermelőként csak saját TERMÉNYedet adhatod el, amit magad megtermeltél a saját földeden (krumpli, répa, stb)
Amiről Te beszélsz, az szellemi szabadfoglalkozás, nem termény :-)
Elvileg az ilyen esetekre találták ki az adószámos magánszemély kategóriát, ebben az esetben tudsz számlát is adni (igen, kötelező, mivel kereskedelem, eladás).
Tekintettel arra, hogy az adószámot úgyis a NAV-nál kell kérni, ezért ott megtudakolhatod, de én úgy tudom, internetes kereskedelemre nem adnak adószámos magánszemély engedélyt, csak vállalkozóit.
"Tehát nem kereskednék mások műveivel, csak a sajátjaimmal."
Teljesen mindegy, mivel kereskedsz, számlát kell adni és adózni kell utána.
Ha vállalkozóit kell kiváltanod, akkor
1.- 18 éven felülinek kell lenned (ez mondjuk adószámos esetén is igaz
2.- nem mindegy, hogy van-e 36 órát meghaladó munkaviszonyod vagy sem, mert ha nincs, akkor a "legkedvezőbb" adózás havi 50 ezer ft.
A 3-ashoz még annyit, ha esetleg mégis eszedbe jutna, hogy más egyebeket is árulnál, alaposan járj utána a fizetendő szerzői jogdíjaknak, stb. stb.
Itt tudsz elindulni ez ügyben:
Ha bármelyik ezzel kapcsolatos szabályt, törvényt megsértesz, nem tízezrekben fogják számolni a büntit...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!