Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adó tartozást tb-ből hogy és...

Adó tartozást tb-ből hogy és hol lehet el intézni hogy töröljék? Nincs és nem is volt jovedelmem de most kaptam 12bd csekket az adótól hogy 15napon belül rendezzem a tb miatt

Figyelt kérdés
2017. dec. 4. 06:26
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
63%

Akkor kezdjük az elejéről:

Ha az aktuális tartozásod nem haladja meg a 200 ezer forintot (szőröstül-bőröstül), akkor lehet rá automatikus részletfizetést kérni. Az automatikus dolog annyit jelent, hogy jár a gazdagnak és a szegénynek is. Nincs vagyonvizsgálat.

Ha felette van, akkor a Fizetési Kedvezmények Osztályára kell benyújtani egy kérelmet, amelyben a tartozásod elengedését, vagy részletfizetést, vagy halasztás kérhetsz rá. Ilyenkor teljes vagyonfeltárást végeznek, és az alapján ítélik meg, hogy megkapod vagy sem. Rászorultsági alapon akár az egészet is elengedhetik. Rászorultnak általában azt tekintik, akinek a havi megélhetésre jutó bevétele a nyugdíjminimumot nem éri el. Ez jelenleg havi 28.500,- Ft. Ha másokkal élsz közös háztartásban, akkor a tagok összes havi bevételét és kiadásait is vizsgálják, és úgy állapítják meg a rászorultságot.

A részletfizetéshez (kivéve az automatikust) valamilyen rendszeres bevétel kell, hiszen csak akkor tudod rendezni a részletet, tehát ha nincs, akkor 100 %, hogy nem kapsz lehetőséget arra, hogy részletekben kifizesd.

Halasztás akkor adnak, ha egy későbbi időpontban lesz olyan bevételed, amelyből tudod rendezni a tartozást. Ez lehet akár egy kölcsön összege, vagy értékesítesz valami olyan dolgot, aminek az árából meg tudod fizetni. A halasztáshoz szükséges dolgokat is igazolni kell tudni.

A mentesítés: Rászorultsági alapon az önkormányzat mentesíthet az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól. Ott is vizsgálják a vagyoni helyzetet. Ha megállapítják a rászorultságodat, akkor állítanak ki róla egy hatósági bizonyítványt. A mentesítésről akkor tud a NAV, ha közlöd velük. A módja: 17T1011 formanyomtatvány értelemszerű kitöltése, majd másolatban a hatósági bizonyítvány csatolása. A nyomtatvány és csatolt hatósági bizonyítvány által onnantól kezdve nem íródik elő a továbbiakban tartozás. Az önkormányzat maximum 1 évre adhat mentességet. Ha utána is fennáll a rászorultság, akkor ezt a folyamatot évente meg kell ismételni.

Orvosi ellátás: Akinek van érvényes TAJ-száma, az jogosult "ingyenes" orvosi ellátásra még akkor is, ha rendezetlen a TB-je. Annak nem érvényes a TAJ-száma, aki elhunyt, vagy végleges szándékkal elhagyta Magyarországot, vagy valamilyen rendkívüli ok miatt érvénytelenítve lett.

A Te eseted egyik sem. Tehát fizetned nem kell az orvosi ellátásért, és az orvos sem tagadhatja meg azt, aki mást mond, az hazudik. Utólag sem kell semmit fizetni, nem számláz senki semmit ki Neked.

Az adó elévülésének ideje alapból 5 év. Ha végrehajtásra került a tartozás, akkor 4 év + 6 hónap.

Ha a végrehajtás során jelzálogjog bejegyzés történt az adózó ingatlan tulajdonára, akkor a tartozás nem évül el.

A végrehajtás megindításáról nem értesítenek, alapból bármikor megindíthatják, ha lejárt esedékességű tartozásod áll fenn. 2 ezer forintig nem indítanak eljárást, fölötte már igen.

Ha van kérdésed, nyugodtan tedd fel, biztosan tudok válaszolni. :)

Egyébként a 17T1011 nyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető, vagy az ügyfélszolgálaton beszerezhető. A kérelemhez is van formanyomtatvány, de azt nem kötelező használni, kockás papíron tollal megírt is megfelel.

Az automata részletfizetéshez is van formanyomtatvány. A NAV a fizetési felszólítás mellé automatikusan elküldi ezt, ha a tartozás 200 ezer alatti.

2017. dec. 5. 05:37
 12/18 anonim ***** válasza:
79%

A különböző kérelmek nyomtatványai:

[link]

2017. dec. 5. 05:42
 13/18 anonim ***** válasza:

"Nem beszéltem hülyeségeket, és te is pont azokat írtad le, amiket én. Pff."

Nem te pont az ellenezőjét írtad. Azt írtad nem látják el ha nincs fizetve és fizetős rendelésre kell menni, nettó hülyeség. Azt írtad látja az orvos ha tartozik, nettó hülyeség. Azt írtad nem lett fizetve nem tekintenek el a tartozástól, lehet beadni kérelmet.

2017. dec. 5. 15:29
 14/18 anonim ***** válasza:
Pont az a lényeg, hogy azt nem én írtam, csak az a válaszoló is 81 %os.
2017. dec. 5. 15:53
 15/18 anonim ***** válasza:
Azt viszont cáfolnám, h a doki nem látja a tartozást, nekem fül-orr gégészeten kiszúrták:)
2017. dec. 5. 15:54
 16/18 anonim ***** válasza:

A doki nem a tartozásod látja, hanem azt, hogy rendezett-e a biztosítási jogviszonyod a rendszer szerint, vagy sem.

Az, hogy nem rendezett, még nem biztos, hogy hátralékot is jelent. Lehet rendszerhiba, vagy adminisztrációs hiba is, vagy a rendszeren történő átfutási idő is.

Azért lehetséges, hogy a NAV évekre visszamenőleg ír elő fizetendő járulékot, mivel nem tud mindenki, mindenhol naprakész lenni.

Tehát előfordulhat, hogy a biztosításod már hetek óta "rendezett" (van munkaviszonyod), de a rendszeren még nem futott át. Éppen ezért nem utasíthat el az orvos, hiszen ő nem lát mögé, nem tudhatja, hogy miért mutatja a számítógép, hogy rendezetlen a biztosításod. Ő csak felhívja rá a figyelmed, a többi a Te dolgod.

A tartozást pedig azért nem látja, mert azt a NAV tartja nyilván, és ebből kifolyólag adótitoknak minősül. Ezek után érdekes lenne, ha bárki hozzáférhetne az adótitokhoz.

2017. dec. 6. 04:33
 17/18 anonim ***** válasza:

"A doki nem a tartozásod látja, hanem azt, hogy rendezett-e a biztosítási jogviszonyod a rendszer szerint, vagy sem. "

Így gondoltam én is. Nem, az összeget nem látja. Nekem a könyvelőm tolt el valamit, és a fül-orr-gégén szóltak, hogy valami gond lehet.

2017. dec. 6. 06:22
 18/18 A kérdező kommentje:
Na hat ebbe a kommentbe tenyleg minden benne van szoval nem is tudnek mar mit kerdezni mert mindenre itt a valasz koszonom!:)))
2017. dec. 6. 14:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!