Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Hogyan működik az ÁFA-zás a...

Hogyan működik az ÁFA-zás a külömböző Amazon oldalakon?

Figyelt kérdés
Mit számolnak fel és mi a külömbség a német (.de) az amerikai (.com) és a brit (.co.uk) oldalak áfázása között, mert én azt olvastam hogy nem számítanak 27%-ot EU-s tagállamok webes oldalain?
2017. nov. 24. 10:35
 1/10 anonim ***** válasza:
16%
Mindig a 27%-os magyar áfát fizeted. Ha az amerikairól rendelsz, akkor vám is van.
2017. nov. 24. 10:41
 2/10 anonim ***** válasza:
69%

Euból rendelve, az adott tagállam áfáját fizeted magánszemélyként rendelve, míg cégesként EU adószámmal és/vagy használtként (outlet , kiállítási darab is ide tartozik ) 0% áfa van a termékekre.

Csak Eu-n kívülről rendelve fizetsz 27% magyar áfát és adott esetben vámot ( ha vámköteles).

2017. nov. 24. 11:18
 3/10 A jó édes ***** válasza:
62%

Az EU-s (.it, .de, .nl, .fr és egyelőre a .co.uk is) mind az adott tagországra vonatkozó ÁFA-val (vagy ha van, az adott termékcsoportra vonatkozó +lokális adóval) terheltek. Mikor ezeken az oldalakon vásárolsz, ugyanaz történik jogilag, mintha kiutaznál Olaszországba/Németországba/Hollandiába vagy Franciaországba és ott egy boltban megvennéd magadnak az árut. EU-n belül egyéb vám nincs, tehát erre semmi egyebet nem kell fizetned.

Az EU-n kívüli webshopok esetén - legyen az Amazon vagy más - az alábbi tételek vonatkoznak, melyek szállítási költséggel együtt értendőek:

21 € értékhatár alatt: semmi

21 - 150 € között: 27% ÁFA + vámkezelési költség (2-6 ezer forint)

150 € fölött: 27% ÁFA + 2-4% vám + vámkezelési költség

Összességében azt lehet mondani, hogy 21 € szállítási költséggel növelt érték alatt nyugodtan vásárolhatsz a világ összes webshopjában (Amazon, eBay, Aliexpress, stb.), 21-150 € között bármit vásárolhatsz az EU- belülről, de azon kívül figyelj oda az ÁFA-ra és hogy kapcsolatba kell lépned a vámkezelőkkel a vámárunyilatkozatot illetően (ez a Magyar Posta vagy a DHL szokott lenni). 150 € fölött pedig inkább kerüld az EU- kívüli vásárlást, keress a tagországokban fellelhető helyettesítő termékeket - vagy ha ez nem megy, akkor nagyon figyelj oda a vámeljárás részleteire, de különösen nagy érték esetén még jobb, ha egy importra szakosodott vállalkozást bízol meg a termék behozatalával.

2017. nov. 24. 12:56
 4/10 anonim ***** válasza:
#4 Azzal kiegészíteném az előzőt (tapasztalatból), hogy neked nem kell senkivel felvenned a kapcsolatot, a futárszolgálat veszi fel veled, ha áfa-/vámköteles terméket szállítanak ki neked.
2017. nov. 24. 13:29
 5/10 anonim ***** válasza:
Ja, és ami még nem derül ki az előző hozzászólásokból: ha EU-s országból rendelsz, akkor pontosan azt az összeget fizeted, amit a webáruházban látsz, arra már nem jön rá semmi, az tartalmazza az adott ország áfáját. Ha EU-n kívül jön, akkor kell utólag neked áfát/vámot fizetned a már fentebb megírt összeghatárok felett.
2017. nov. 24. 13:32
 6/10 anonim ***** válasza:

Érdekes, hogy a helyes válasz van 0%-ra lehúzva, a helytelen meg 100%-ra felpontozva. Minek szól hozzá az, aki nem ért hozzá?

Főszabályként a felhasználás helye szerint fizeted az ÁFA-t, netes rendelesnél ez pedig a postacím, ahova kiküldik. Tehát ha mondjuk a német amazonról magyar címre rendelsz, akkor a magyar 27%-ot kell fizetni. (Vannak kivételek, pl. ha nagyon kicsi a határon átnyúló forgalmad, akkor az eladó országának ÁFA-ja is lehet, de a kérdés az amazonra vonatkozott.)

Aki nem hiszi, menjen fel az amazon.de-re, válasszon ki találomra valami műszaki cikket ( ne könyvet, mert annak csak 5% az áfája itthon). Miután megadod a magyar szállítási címet (fizetés előtt) látni fogod, hogy újraszámolja a termék árát, mert nálunk 27% az ÁFA, a németeknél meg 19%.

2017. nov. 24. 14:45
 7/10 anonim ***** válasza:
40%
Hát nem tudom, én az ebay.de-ről most néztem egy 239 eurós fúrót, magyar szállítási címmel, ugyanúgy 239 euró maradt...
2017. nov. 24. 15:17
 8/10 anonim ***** válasza:
0%
Olyat nézzél, amit közvetlenül amazon árul, ne olyat, amit egy third party seller, aki csak az amazonon keresztül kínálja a dolgait.
2017. nov. 24. 21:07
 9/10 anonim ***** válasza:
45%
miért kéne közvetlen az amazontól rendelni? Én rendelek onnan, ahonnan jó, ha ez az ebay akkor onnan. ott pedig annyi, amennyi ki van írva.
2017. nov. 25. 08:36
 10/10 anonim válasza:

Én is csak megerősíteni tudom a 27%-os ÁFA-t.

Tehát bármely terméket amit rendelni akarsz, azt checkout-nál az adott ország VAT-ját adja hozzá, vagyis nekünk a 27%-ot. Hiába vagyunk EU tag, az Amazon mindig azt a forgalmi adót veszi alapul, ahonnan rendelünk. Csak vám nincs.

2019. dec. 27. 15:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!