Fizettetek már külön áfát Kínából érkezett termékre?
Nincs kiskapu. A kínai így is trükközik azzal hogy ajándéknak tünteti fel 10 dolláros árral a terméket, de a vámon úgyis átvilágítják. Elektronikai terméknél mindig gyanús hogy többe kerül, és bekérik tőled a számlát, azon pedig nincs mit trükközni. Ha nem szolgáltatsz hiteles, hihető számlát, hanem azt is meghamisítod és irreális írat írsz rá, akkor a NAV azt sem fogja figyelembe venni, hanem saját hatáskörben meghatározza a termék árát és az utána fizetendő áfát.
Viszont: ami kínából 12+áfa az nem biztos hogy tudásban egyenértékű azzal ami nálunk 18 ezer áfával.
Az egyetlen lehetőséged a vakszerencse. Vagy átmegy a vámon, vagy nem. Én többször rendeltem már elektronikus eszközöket, van ami után kellett fizetni, másért nem, mikor hogy ítélték meg az árát.
Bocsa dupláért, közben eszembe jutott egy módszer. Van olyan áruház ahol ~10 dolláros biztosítási pluszdíjért cserébe átvállalnak tőled minden költséget ami a kifizetett áron felül keletkezik.
Mondok egy példát: tavaly kínából december közepén rendeltem expressz kézbesítéssel. Ezzel automatikusan vámeljárást kell csinálni (DHL meg is csinálja +5000 forintos eljárási díjért), ami 25 ezer forintos terméknél még 6750 forint. Kifizeted a 10 dolláros (2600 forint) biztosítást, becsatolod az oldalnak hogy neked ~12000 forintos pluszköltséged keletkezett a vámeljárás miatt, és azt neked visszautalják arra a bankszámlára amiről fizettél.
Én rendszeresen ezt csinálom, ha van vám akkor spóroltál majdnem 10 ezer forintot (vagy arányosan 27% áfát és egyéb díjat), ha nincs vám akkor buktál 2600-at, ami még mindig nem nagy összeg. Ezt konkrétan a Lightinthebox oldal kínálja.
Kérdező, ezen kívül van még 2 dolog, amit nem érdemes számításon kívül hagyni:
1.- ha karácsonyi ajándéknak rendelnéd Kínából, akkor nem biztos, hogy vámeljárással, mindennel együtt megérkezik az ünnepekre (inkább biztosabb, hogy nem)
Az itthoninál meg csak bemész a boltba és megveszed.
2.- ha valami hibája van, nem nagyon tudsz garanciát érvényesíteni, ellentétben a hazaival.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!