Hogyan számolják a kamatadót, ha a pénz befektetési alapban van régóta, és közben változott az adó 15%-ra? A változásig való hozamra még a régi adót kell fizetni ha vissza szeretném váltani?
Attól függ, hogy mikor esedékes a kamat, mert az akkor aktuális SZJA kulcs szerint adózik.
Tehát lehetséges, hogy egy befektetésed után többféle adókulccsal terhelődik a kamatod, a kamatperiódusok dátuma szerint aktuálisnak megfelelően. Ez általános dolog.
Olyan nincs, hogy 10 évig nem fizet kamatot, csak a 10. év után. Az lehet, hogy Te addig nem nyúlsz hozzá, de kamatot biztosan fizet időszakonként, de legalább évenként.
Ilyenkor már "előírják" a rá eső, éppen aktuális kamatadót (tehát nyilvántartják) attól függetlenül, hogy nem veszed ki a pénzt.
Én is több éves futamidőkre fektetem be a pénzem, van, amit 7 éve nem vettem ki. Ettől függetlenül látom az éppen aktuális értékét, a rá felszámított kamatot, és azt, hogy mennyi az SZJA terhe, valamint az EHO terhe (amíg volt), amit majd a befektetés megbontásakor levonnak.
"A változásig való hozamra még a régi adót kell fizetni ha vissza szeretném váltani?"
A válaszom igen, mindig az aktuális százaléknak vagy jogszabályoknak megfelelően vonódik le a teher.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!