Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Milyen adózási formát választh...

Milyen adózási formát választhatok? Milyet válasszak?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Vállalkozást szeretnék indítani mellékállásban.

A tevékenység az lenne, hogy nyomtató tonert töltök. A töltött tonert eladom.

A toner darabját 10.000 Ft-ért értékesítem, havi 15-20 db-bal számolok.

Az üres toner db-ját 100 Ft-ért szerzem be, a bele való por 250 Ft. Így egy toner nekem 350 Ft-omban van, és 10.000 Ft-ért értékesíthetem. A beszerzési forrásom természetesen legális.

Havi 200.000 Ft-os bevétellel, 20 db számlával számolva, választhatom a Kata adózási formát, és csupán 25.000 Ft/hó befizetéssel letudhatom a kötelezettségem? Nyilván az alapanyag beszerzése, 20 x 350 Ft nem tétel. Számlát ebben az esetben miről adjak, a termékről vagy a töltésről mint szolgáltatásról? Szerintetek mi legyen a vállalkozásom "fő tevékenysége"? Értékesítés? Kereskedelem? Vagy műszaki szolgáltatás jellegű?

ÉS a nagy kérdés: ÁFA hatálya alá tartoznék-e?

Előre is köszönöm aki segít.

2017. szept. 29. 22:03
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

" illetve a NAV is utazik az alanyi adómentes kereskedőkre."

Norbi, nem szoktam Veled vitatkozni, de ezt mégis honnan veszed? Épp, hogy fordítva van - az ÁFÁsokra, azt-t visszaigénylőkre utazik.

2017. szept. 30. 10:11
 12/17 anonim ***** válasza:

Lehet katas kereskedő, csak nem jellemző és nem ajánlott magas beszerzési árak miatt, illetve a NAV is utazik az alanyi adómentes kereskedőkre.

Attól, hogy katás, még nem alanyi mentes.... a kettő más adónem, de ne zavarjon. Simán lehet kereskedő akár áfás, és mellette kisadózó...

2017. szept. 30. 10:14
 13/17 anonim ***** válasza:

Összességében a láthatóan életképtelen vállalkozásokra "utazik".

Áfásokál az azt visszaigénylőkre, vagyis ebből adódóan a tartósan veszteségesen működőkre "utazik". Hiszen azért igényel vissza mert több a költsége, mint a bevétele.

Alanyi adómenteseknél, pedig a kereskedő ha évi 8.000.000 Ft alatt értékesít, az havi 666.000 átlag bevételű értékesítést jelent. Vagyis mitől lesz életképes a 10-20%-os árrésű üzlet, ha árrésben havi 66-130.000 Ft marad a működési, bér és járulék, operatív költségekre az árubeszerzésen felül?

Így, ha már tervezéskor ezt jelöli meg semmi nem tiltja, de ha nem éri el tartósan ezt az értékesítési hatát,szinte biztos kap egy behívót a kereskedő, hogy miért és mire is vállalkozik?

2017. szept. 30. 10:34
 14/17 anonim ***** válasza:

Nem zavar, mert nem is állítottam, olyat, hogy ne lehetne áfakörös egy katás.

Egyedül a bankszámla kötelezettséget említettem áfakörösökre.

2017. szept. 30. 10:36
 15/17 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek! Ha nem nyitok vállalkozói számlát, és postán küldöm a terméket és a számlát, a vételárat kérhetem a lakossági folyószámlámra? Van ennek jogi akadálya?
2017. szept. 30. 13:11
 16/17 anonim ***** válasza:
Nincs, mivel sem a kata tv. sem az alanyi adómentesség nem kötelez vállalkozói bankszámla nyitásra jelenleg ( csak tervezetbe került be jövő évtől a kiterjesztés alanyi adómentesek részére is ).
2017. szept. 30. 13:34
 17/17 anonim ***** válasza:

Azért ha most kezdesz vállalkozni, akkor inkább javaslom a vállalkozói számla nyitását: KEZDŐ vállalkozóknak a vállalkozói bankszámla-vezetés sok banknál minimum 1 évig ingyenes.

Mivel jó eséllyel jan.1-től úgyis kötelező lesz, így jövő okt-ig ingyenes lehetne a vállalkozóid. 10 hónappal számolva (3 ezer ft/ hó), az min. 30 ezer ft "nyereség" :-)

2017. szept. 30. 14:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!