Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Ha eladok egy nagy értékű...

Ha eladok egy nagy értékű gépet, akkor ezután adóznom kell?

Figyelt kérdés
Egy mezőgazdasági gépről van szó, 2,9 millióért adnám. Be kell ezt vallanom valakinek, vagy nem? Ha igen, mennyit kell adózni utána? Ha részletekben fizetik ki 2 év alatt, akkor is kell adózni esetleg?

2017. szept. 18. 11:38
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Az adóhatóság nem tudja, és nem is biztos, hogy valaha kiderül, ha nem a törvénynek megfelelően jársz el.

De mi van akkor, ha kiválasztanak ellenőrzésre (valamiért, soha nem tudhatod), és akkor nagyon nagy gondot veszel a nyakadba, az biztos.

Én azért a 100 ezer körüli befizetendő összegért nem kockáztatnék meg egy - akár - többmilliós bírságot.

Apám sima kőműves volt, világ életében cégeknél dolgozott, mégis 5 éven belül 2-szer is ellenőrzésre hívták be. Ezt dobta a gép. :)

2017. szept. 19. 05:00
 12/16 A kérdező kommentje:
Ha jól értelmezem a törvényt, akkor csak akkor kellene adóznom utána, ha mondjuk drágábban adnám el, mint amennyiért vettem, mert akkor származna belőle jövedelmem. De mivel jóval olcsóbban adom, ezért nem kell adóznom... Vagy nem így van?
2017. szept. 19. 09:20
 13/16 anonim ***** válasza:

Igen, ez így van, de a kérdés most, hogy mivel számla

nélkül vetted, mivel bizonyítod, hogy drágábban vetted?

És ugye számla nélkül állambácsi megkérdezi, hogy "és

ki fizette be utána az adót (áfa)?" Mert ez kb áfacsalás,

és mint olyan, büntetendő.

2017. szept. 19. 13:26
 14/16 A kérdező kommentje:
De az áfacsalást nem én követtem el, hiszen az eladónak lett volna kötelessége számlát adni. Ezen kívül az interneten vissza lehet keresni az eredeti árát:) Jól gondolom? Én mint magánszemély nem vagyok köteles áfás számlát adni, igaz?
2017. szept. 19. 14:36
 15/16 anonim ***** válasza:

Mint magánszemély, nem is tudsz áfás számlát adni.

A csalást persze az eladó követte el, de így te is véd-

telen vagy: A gép jogilag még az eladóé, hiszen nem

tudod bizonyítani, hogy megvetted. Az eladó gyanús,

hogy még nyer az üzleten (pl értékcsökkenti a már

eladott gépet). Hiába nézik meg a gép új/akkori árát,

nem tudod bizonyítani, hogy annyiért/közel annyiért

vetted, mert KPs ügylet volt. Ugye a "mindenki azt

mond, amit akar" ismerős? Ezért alkalmazza a NAV a

25%-os tételt.

2017. szept. 19. 14:55
 16/16 anonim ***** válasza:
Fogadd el, hogy az értékesítés után kapott bevételből csak akkor vonhatod le a gép megszerzéskori értékét, ha hitelt érdemlően tudod azt bizonyítani (számla, adás-vételi szerződés stb.). Ha nem tudod, akkor a kapott bevétel 25 %-a az adóköteles jövedelem, ami után be kell fizetni az SZJA-t. Punktum, ez van.
2017. szept. 21. 04:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!