Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Mik a ma hatályban lévő...

Mik a ma hatályban lévő pontos szabályok ill. hol tarthat az ügy? Bővebben lent

Figyelt kérdés
Egy 2013 májusában megállapított 330ezres adótartozás hol tarthat kb jelenleg? Annyi mindent lehet olvasni neten....Elévülhet 5 évben belül(Álítolag 2016 július 1.-től visszavette a NAV 4 évre az elévülési időt,ez igaz?)Felszólító levél(Álítolag minden egyes felszólítással újraindul az elévülési idő,viszont olvastam,hogy 2014 március 15.-től nem indul újra egy felszólítás miatt),meg olvastam olyat is,hogy a felszólító levél miatt max 6 hónappal hosszabothat meg az elévülés.Mik igazak ebből illetve mi/mik a tényállás most jelenleg 2017-ben.Válaszokat előre is köszi!
2017. szept. 13. 16:02
1 2
 1/11 xswerdy ***** válasza:
igen, az új ptk óta nem elég a sima felszólítás az elévülés újra indulásához, jogi lépéseket kell tenni.
2017. szept. 13. 22:38
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm,akkor ez igaz

Az 5 évről 4 évre csökkentéssel mi a helyzet,arról mit lehet tudni?

2017. szept. 13. 23:04
 3/11 anonim ***** válasza:

Mivel adótartozásról írsz, ezért erre nem a Ptk. szabályai vonatkoznak, hanem az Art. szabályai.

Nem indul minden egyes felszólítással újra az elévülés, hanem az esedékességet követő 5. év december 31. napjával elévül.

Ha a tartozást végrehajtás alá vonták (pld. 2 ezer forint tartozást nem vonnak végrehajtás alá), akkor az elévülés 5 év helyett 4 év + 6 hónap.

Ha az összes tartozás között van olyan tartozás, amit nem vontak végrehajtás alá, és van olyan is, amit végrehajtás alá vontak, és eltelt az elévülési idő, akkor az egyiknél 5 évet néznek, úgy évültetik, a másiknál 4 év + 6 hónapot, úgy évültetik.

Az elévülést a következő események nyugtatják (nem évül), vagy hosszabbítják (később évül):

- Nem évül, ha ingatlan tulajdonodra jelzálogjogot jegyeztettek be. Ez Ptk. esetén is igaz.

- Hosszabbodik, ha bírósági felfüggesztés van benne (a felfüggesztés időtartamával),

- Hosszabbodik törvény által biztosított fizetési kedvezmény időszakával is (automatikus részletfizetés).

A Ptk. szerint keletkezett tartozásokra más szabályok vonatkoznak, azok nem adótartozásnak minősülnek, mivel polgári szerződés alapján keletkeznek.

Ha az adóhivatal külföldi állam tartozását hajtja, akkor az elévülés attól függ, hogy melyik állam kérte a behajtást. Osztrák tartozás esetén például soha nem évül el.

Diákhitelt is adóhivatal hajt, és a hulladékdíj tartozásokat is (meg sok minden mást). Mivel ezek nem adótartozások, csak adók módjára behajtható köztartozások, ezért rájuk elévülés szempontjából szintén a Ptk. vonatkozik, viszont végrehajtásukra (NAV-nak átadásra) csak 4 év áll rendelkezésére a követelés jogosultjának. Ha az esedékességet követő 4 éven belül nem adja át a NAV-nak behajtásra, hiába 5 év az elévülési ideje, nem hajtható be a tartozás.

Ez kizárólag azokra a tartozásokra vonatkozik, amelyek behajtására a NAV jogosult (ezeket a tartozásokat törvény írja elő). Ha önálló bírósági végrehajtó jogosult behajtani a hátralékot, akkor nincs végrehajtáshoz való jog időtartam megkötve, csak 5 év elévülés van, ha a feltételek fennállnak (például nincs jelzálogjog az adós ingatlanán).

Remélem, érthető voltam...

2017. szept. 14. 05:56
 4/11 anonim ***** válasza:

Tehát a Te esetedben, ha nem csak a tartozás megállapítása, hanem a tartozás eredeti esedékessége is 2013. évi, akkor az alapból 2018. december 31. napjával évül.

Ha behajtásra átadták a végrehajtóknak, akkor 2018. június 30. napjával évül el.

Adótartozásnál lényegtelen, hogy küld felszólító levelet, vagy sem, az elévülést ez nem befolyásolja, ahogy már írtam, az a törvény erejénél fogja érvényesül.

Arról sem köteles értesíteni, ha végrehajtás alá vonta. Majd megtudod, ha inkasszálják a bankszámládat, vagy tiltják a fizetésed, stb. :)

Az elévülést hosszabbító és "megakasztó" dolgokat vedd figyelembe, ha voltak ilyenek.

2017. szept. 14. 06:05
 5/11 A kérdező kommentje:
Huha 😃 Na kezdjük az elején....egy vendéglátó-ipari vállalkozásról van/volt szó(kocsma),ami 2012 decemberétől 2013 májusáig üzemelt...2013 májusában-a vállalkozás megszűnése után-kb 2 héttel a NAV-tól jött egy levél,hogy adótartozás áll fenn,szám szerint 330.000 Ft....máshonnan levél nem jött...sem végrehajtótól sem behajtó cégtől,csak a NAV-tól....sem ingatlan sem gépjármű,sem semmi más nincs az adós nevén,sőt nem is él Magyarországon....
2017. szept. 14. 10:28
 6/11 A kérdező kommentje:
Plusz a NAV adatbázisában,a honlapjukon,is néztem,beírtam a végrehajtás alatt álló személyek keresőjébe az adós nevét,azt írta nem található ilyen név az adatbázisban
2017. szept. 14. 10:36
 7/11 anonim ***** válasza:

Vállalkozás alatt mit értesz?

Gazdasági társaságot, vagy egyéni vállalkozót?

Nem mindegy, az eljárás miatt.

Én sejtem, hogy egyéni vállalkozót.

Az nem gond, ha nincs Mo-n, ilyenkor, ha van piacképes vagyona, akkor is tudják értékesíteni, úgy, hogy nem is tud róla, mivel ügygondnokot rendelnek ki a részére. Az ügygondnok képviseli az adóst és felügyeli a törvényes végrehajtást.

Én nem tudom, hogy a NAV honlapján milyen informálódási lehetőségek vannak, de erősen kétlem, hogy (főleg 300 ezer körüli tartozás esetén) közkinccsé teszik azt, aki adós vele. Mivel már maga az a tény, hogy egyáltalán tartozása van, adótitoknak minősül. Kivéve, amit a törvény enged nyilvánosságra hozni úgy, mint 180 napnál régebbi nagyadósok jegyzéke, amit 6 havonta felülvizsgálnak. A 300 ezer forint tartozás nem számít "nagynak". :)

2017. szept. 15. 07:27
 8/11 anonim ***** válasza:

Jut eszembe...

Minden NAV-os levélen rajta van, hogy melyik osztály küldte. Ha bármilyen végrehajtási osztály szerepel rajta feladóként, akkor már biztosan végrehajtásra adták a tartozást.

Ha csak folyószámla-kezelési osztály, vagy hátralékkezelési osztály a feladó, akkor még nem biztos, de már érik. :)

2017. szept. 15. 07:29
 9/11 A kérdező kommentje:
Egyéni vállalkozásról volt szó igen.....hát hogy mi áll a levélben/levelekben(ha Egyátalán küldtek....)azt nem tudom..szerintem maga az adós sem mert mondom nem is él itthon...
2017. szept. 15. 09:53
 10/11 anonim ***** válasza:

Akkor az van, amit mondtam.

Mivel írod, hogy nincs vagyona, ezért idővel elévül.

Még meglépheti a NAV, hogy a külföldi hatóságot kéri, folytassa le külföldön a végrehajtást, de ott összegminimum van, amire elindítható. A fenti összeg - véleményem szerint - nem a külföldön is "elindítható" kategória.

2017. szept. 16. 05:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!